Proč Finsko odolalo Putinově informační válce?

25. 4. 2017

čas čtení 3 minuty
S volbami ve Francii, Německu, Nizozemsku, České republice a možná v Itálii zpravodajské služby po celém kontinentě varují před ruskými pokusy ovlivnit výsledky cílenými dezinformacemi a propagandou, jak se objevily během amerických prezidentských voleb, napsal Reid Standish.


Tento typ informační války může sahat od prosazování falešných zpráv a konspiračních teorií až podněcování existujících problémů. To vše slouží k podkopávání důvěry veřejnosti ve vlády a instituce. V Pobaltí a na celém území bývalého SSSR ruské dezinformace dokázaly vyvolat paniku a přinutily vlády ke kontraproduktivním reakcím, jež v regionu posílily postavení Kremlu.

Ale tváří v tvář tomuto rostoucímu tlaku se jeden z ruských sousedů ukázal být neobvykle odolným vůči široké informační válce, kterou Moskva proti Evropě vede: Finsko.

Helsinky na rozdíl od sousedů mají nástroje, jak efektivně čelit jakýmkoliv informačním útokům východního souseda. Finští představitelé jsou přesvědčeni, že silný veřejný vzdělávací systém, dlouhá historie vyvažování Ruska a důkladná vládní strategie umožňují odrazit koordinovanou propagandu a dezinformace.

"Nejlepší způsob jak reagovat je méně opravovat informace a více nabízet pozitivní narativ," říká Jed Willard, ředitel Centra Franklina Delano Roosevelta pro globální angažovanost při Harvardu. Willard právě najal finské úředníky, aby pomohli švédské vládě rozvinout program veřejné diplomacie, který umožní pochopit a identifikovat, proč se falešné informace virálně šíří a jak čelit propagandě.

Iniciativa začala shora. V říjnu 2015 finský prezident Sauli Niinisto provedl první krok, když uznal, že informační válka proti Finsku je reálná, a prohlásil, že je povinností každého občana s ní bojovat. V lednu 2016 premiérův úřad najal 100 úředníků pro program s cílem identifikovat a pochopit šíření dezinfomací.

Homogenní země s 5,4 miliony obyvatel se rutinně umisťuje ve špici žebříčku kvality života OECD a kromě silných programů sociálního zabezpečení má země nejlepší vzdělávací systém na světě.

Willard tvrdí, že kombinace rozšířené schopnosti kritického myšlení a soudržných vládních reakcí představuje silnou obranu proti vnější snaze zkreslit skutečnost a podkopat důvěru v instituce.

"Ta věc je reálná. Je stejně reálná jako válka," říká Willard. "Ale Finové si to velmi rychle uvědomili a postavili se k problému čelem."

Dezinformační útoky se snaží rozdmýchat existující napětí šířením virálních obsahů, které jsou poté znova zveřejněny místními zpravodajskými kanály a sociálními médii. Cílem je překroutit politické debaty o sporných tématech jako EU, přistěhovalectví a NATO.

Finsko, které je třetí nejméně zkorumpovanou zemí světa a má pouze malou ruskou menšinu, nabízí menší množství příležitostných cílů. V květnu 2016 byla uzavřena finská pobočka ruským státem placeného webu Sputnik, když nedokázala přitáhnout dost čtenářů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8744

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2017