Předvolební otázky v Británii: "Seru na zdravotnictví, hoď na někoho atomovku, ty srabe!"

3. 6. 2017

čas čtení 7 minut

Pro ty, kteří nesledovali včera v BBC Question Time, v podstatě to šlo takhle: SERU NA ZDRAVOTNICTVÍ, HOĎ NA NĚKOHO ATOMOVKU, TY SRABE!

A hlavním výrokem večera je toto:

Moderátor: Tak dál. 
Dívka z obecenstva: Já mám otázku z oblasti lidských práv. 
Moderátor: Dobře, použijte svou otázku. 
Dívka z obecenstva: Nejprve chci říct, že netuším, proč všichni v této místnosti chtějí tak nadšeně usmrtit miliony lidí jadernou bombou...
(Hurónský křik a potlesk)
 

 And the line of the night is ... pic.twitter.com/rP7be0m2hY#bbcqt


V pátek v hlavním vysílacím čase od 20.30 se na jedničce BBC v Británii vysílala mimořádná předvolební verze pořadu Question Time, kdy obecenstvo, vybrané tak, aby reprezentovalo rozložení politických sil v zemi, dávalo otázky nejprve premiérce Therese Mayové a pak šéfovi Labouristické strany Jeremymu Corbynovi.  K debatě mezi politiky nedošlo, protože Mayová se veřejným debatám vyhýbá.

Komentátoři se shodují, že i když Mayová tentokrát vystupovala trochu přijatelněji, přesto jí chyběla empatie, což se projevilo především při ostré kritice z řad diváků ohledně britských zdravotních sester, jimž od roku 2010 poklesl příjem o 14 procent a některé z nich závisí na charitativních zdrojích potravin, aby přežily. Jedna dívka zaútočila na Mayovou v souvislosti s tvrdým pohovorem na úřadech, když zažádala o sociální pomoc jako invalida, úřednice se drsně a necitlivě při pohovoru dožadovala podrobností o jejích pokusech o sebevraždu, na přijetí u lékaře dívka čekala přes půl druhého roku. 

Corbynovo vystoupení podle komentátorů bylo zjevně úspěšnější: vzhledem k tomu, že má nyní možnost vystupovat v televizi, voliči s překvapením zjišťují, že útoky pravicového tisku na něho jsou většinou lživé: není pravda, že neumí debatovat a že nepředkládá věcná řešení. 

Corbyn v diskusi odmítl použít ve válečném konfliktu jadernou bombu jako první, a i když nevyloučil, že by jadernou bombu odvedou použil, varoval, že by to znamenalo zničení zeměkoule a že je třeba jednáním dosáhnout toho, aby k jaderné válce nikdy nedošlo.

Pravicový tisk to označil jako slabost, twittersféra však drtivou většinou v této věci sympatizovala s Corbynem. Mnozí poukazují na to, že "nejdůležitější výrok v pořadu řekla dívka, která se divila, proč tolik lidí v obecenstvu se dožaduje vyvraždění milionů lidí, viz videoklip v záhlaví tohoto článku.

Zde jsou charakteristické další reakce na Twitteru: 

Theresa Mayová: To, že musejí zdravotní sestry zaměstnané ve státním zdravotnictví chodit pro potraviny do charitativních food banks, má "složité příčiny".

Staří muži zuří, že Corbyn nechce zabít miliony lidí bombou, přitom podporují Mayovou, která jim chce sebrat střechu nad hlavou (k uhrazení starobní sociální péče): 9 mužů určitého věku (z obecenstva čítajícího 120 lidí) grilovalo Corbyna ohledně IRA, brexitu a zahraniční pomoci. 29 procent otázek ze všech:

(Mayová neustále opakovala, že neexistuje žádný "kouzelný strom na peníze, jak si myslí labouristé") Ale on kouzelný strom na peníze existuje. Jmenuje je se kvantitativní uvolňování. Až na to, že konzervativci ho nepouživají na pomoc vám:


Včera večer neměla Theresa Mayová žádné odpovědi, když dostala otázku o tom, co udělala ve věci duševně nemocných lidí. Selhala a nepomáhá lidem, kteří to potřebují:

Pořad Question Time pěkně ukázal, jak tupá je vlastně ta generace, co se narodila v padesátých a v šedesátých letech:

Takto podle BBC vypadá diverzita:

Osobně si myslím, že Corbynovo odmítnutí použít jaderných zbraní jako první jen posílilo jeho důvěryhodnost jako slušného poctivého politika:

Velmi dobré, že Theresa May zastoupila ministryni vnitra Amber Ruddovou. (Ironie: v předchozí debatě za Mayovou, která nechtěla vystoupil, vystoupila Ruddová.) I Mayová, jako Ruddová, začala mluvit o kouzelném stromu na peníze.

A nejdůležitější výrok večera je:

Díval jsem se včera večer na Question Time. Zajímavé, že tvrdí, otevřeně hovořící dělničtí chlapi byli všichni konzervativci.

Pro ty, kteří nesledovali včera v BBC Question Time, v podstatě to šlo takhle: SERU NA ZDRAVOTNICTVÍ, HOĎTE NA NĚKOHO ATOMOVKU, VY SRABI!

Chtěla bych se omluvit za ty šílené starce, za tu brigádu "Zmáčkněte ten červený knoflík".  Proto vy mladí MUSÍTE JÍT K VOLBÁM

Theresa Mayová sdělila zdravotní sestře, které po dlouhá léta nezvýšili plat, že "neexistuje kouzelný strom na peníze"


0
Vytisknout
8682

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2017