Zákon o střelných zbraních jako idiotská vzpoura ČR proti EU?

Dobře našim tak, měli mně kúpit nové boty

29. 6. 2017

čas čtení 3 minuty
 Zajímá mě váš názor, píše na Facebooku v souvislosti se zákonem o držení střelných zbraní Jiří Hlavenka. Momentálně prochází zákonodárnými sbory ústavní zákon, dle kterého je možné "nabývat, držet a nosit zbraně k ochraně bezpečnosti státu". Myslím si o tom zhruba toto...

  • Je to ústavní zákon. To jest zákon nejvyšší právní síly, zákon, kterým se mění nebo doplňuje ústava. Ústava je základní, nejzazší pilíř práva a měla by se měnit jen ve chvílích, kdy doslova není zbytí. Je toto ten případ?
  • Osobně soudím, že se jedná jen o populistickou provokačku, které chceme Evropě ukázat na dálku fakáč a ve skutečnosti nedosáhnout vůbec ničeho. Tak jako na všechno máme i na to u nás na Slovácku úsloví, jak Jožinko ide bosky po dedině a říká "dobře našim tak, měli mě kúpit nové boty".
  • Na první pohled je to zákon neškodný. Bezpečnosti ČR to nepomůže ani za mák, velcí kluci v pozdní pubertě budou běhat po lesích s kvérama s pocitem, že to k něčemu může být. Kdo si hraje, nezlobí. 
  • nicméně tu vidím jedno zásadní nebezpečí, vinou kterého mně tento zákon přijde jako velmi nebezpečný a hanebný. Tak jako v každé zemi jsou skupiny víceméně primitivních gaunerů, kteří by rádi dosáhli na moc a vzhledem k jejich chabým schopnostem v jiných ohledech mají šanci jen v násilném postupu. Zákon umožňující jim (!) takto držet a nosit zbraň je živnou půdou pro vznik různých paramilitárních "branných spolků", "ochránců státní suverenity", "rytířů českého národa" a podobných. Protože pojem "bezpečnost státu" si zjevně bude vykládat každý jak chce (nevím, zda to je zakotveno v zákoně, zda to má jasnou právní definici a tady žádám o radu) a paramilitární party a "hlídky" tak mohou a dost možná budou pod touto záminkou šikanovat kohokoli se jim zlíbí. Je tomu těžké čelit, protože argumentu "děláme to pro bezpečnost občanů" se hrozně těžko čelí. Policie, která by ze zákona měla mít monopol na násilí ve vnitrostátních záležitostech, má navíc často tendenci těmto "bezpečnost chránícím" skupinám fandit. V takové situaci je pak vzdálenost od skutečného převzetí moci nebezpečně krátká. 
Komu se to zdá jako příliš přitažené za vlasy, nechť vzpomene na Německo třicátých let či Československo po druhé světové válce. V obou případech vznikaly paramilitární sbory s jakousi nevyjasněnou mocí a pravomocí, pohybující se v napůl právním vzduchoprázdnu, které v obou případech sehrály při přebírání moci zásadní úlohu, mimo jiné fyzickým zastrašováním a šikanováním politických odpůrců. Jak to bylo zdůvodněno? No přece "ve jménu bezpečnosti národa!" 

V Maďarsku už fungují "národní gardy" fašistické strany Jobbik, na Slovensku pak "Kotlebovy hlídky" další fašistické party Kotleba. V obou případech nosí tyto bandy uniformy, svou viditelnou veřejnou přítomností a aktivitami legitimizují zmíněné strany a pomáhají jim k vysoké popularitě (Kotleba asi 12 %, Jobbik 14 %). Přidáme se k nim? Jak to vidíte?

0
Vytisknout
16402

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2017