Brusel kvůli migraci zvyšuje tlak na východoevropské státy

27. 7. 2017

čas čtení 1 minuta
Evropská unie ve středu vystupňovala tlak na východoevropské státy, aby přijaly část uprchlíků podle závazných kvót stanovených na vrcholu migrační krize.


Odvolání Maďarska a Slovenska bylo zamítnuto, když poradce nejvyššího soudu EU prohlásil, že kvóty představují férový způsob, jak snížit tlak na Řecko a Itálii.

Evropská komise mezitím podniká přelomovou právní akci proti Polsku, Maďarsku a České republice. Soudci také podpořili rozhodnutí EU, podle nějž žádost o azyl je třeba vyřídit v zemi příchodu. Chorvatsko tak musí přijmout migranty deportované z Rakouska a Slovinska.

Vlna lidí prchajících před válkou v Sýrii a konflikty a chudobou v dalších blízkovýchodních a afrických zemích v roce 2015 vyvolala největší evropskou migrační krizi od 2. světové války.

Komisař EU pro migraci Dimitris Avramopoulos vyzval realizaci plánu na přemístění 160 000 uprchlíků z hraničních států ve Středomoří. Ale jen 24 000 jich bylo přijato jinými zeměmi od okamžiku schválení plánu v roce 2015.

Česká republika, Maďarsko a Polsko do měsíce neodpověděly na výzvu EU ohledně kvót. Mohou být žalovány u Evropského soudního dvora a eventuálně pokutovány.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8622

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2017