Jak íránská expanze na Blízkém východě obchází USA

2. 8. 2017

čas čtení 3 minuty
Írán je ve sporu se Západem od roku 1979, kdy islámští radikálové svrhli proamerického šáha, napsal Borzou Daragahi.V poslední dekádě způsobil paniku ve Washingtonu íránský jaderný program. Ale zatímco jsou USA posedlé tímto programem, Teherán má plné ruce práce s formováním situace na Blízkém východě. Od invaze do Iráku v roce 2003 Írán pošilhává po svém sousedovi s šíitskou většinou obyvatel, s úmyslem převzít moc, obchod a armádu. Ale to je jen jedna část širšího íránského cíle dosáhnout územní nadvlády na území od Adenského zálivu až po pobřeží Středozemního moře.


Desetitisíce íránských šíitských žoldnéřů ve svou věc opravdu věří. V létě roku 2011 se stovky mladých syrských a libanonských mužů shromáždily v údolí Bikáa v Libanonu. Dohlíželi na ně instruktoři šíitské militantní skupiny Hizballáh. Ta se během let stala nástrojem íránské politiky, která vykonávala politické násilí na Blízkém východě, v Evropě a dokonce v Latinské Americe.

Od počátku Arabského jara Írán naverboval desetitisíce iráckých, libanonských a afghánských bojovníků do války v Sýrii. Hišam Hašímí, irácký bezpečnostní expert, odhaduje, že výcvik, zbraně a financování z Íránu obdrželo asi 65 000 iráckých šíitských milicionářů.

Američtí a izraelští představitelé vyjadřují vážné obavy kvůli vzniku bojových formací loajálních k Íránu na území, které se táhne od pohoří Zagros až k izraelským hranicím - ale zdá se, že jejich pokusy tomu zabránit jsou neúspěšné. Írán zřejmě používá tyto muže stále kreativnějšími způsoby v sektářské a geopolitické válce, která staví proíránské šíitské státy a organizace proti konzervativnímu sunnitskému bloku vedenému Saúdy a podporovanému USA.

Další se obávají, že budování mezinárodních sítí dobře vycvičených a zkušených kombatantů bude mít trvalý dopad a může přispět k šíření terorismu. Proíránské skupiny již působí v řadě vzdálených zemí, mj. i v Nigérii.

Zdá se, že íránský výcvik milic se zrychluje a noví rekruti i veteráni plánují cesty do Íránu. Nedávní absolventi kursů popisují, že byli trénováni v použití projektilů formovaných explozí, které mohou prorazit pancíř vojenských vozidel a byly masivně používány proti americkým jednotkám v Iráku.

Bojovat s volně organizovanými a pestrými skupinami ozbrojenců, kteří se mohou snadno vmísit mezi civilní obyvatele, také představuje významný problém, protože konvenční válčení sotva postačuje. "Je to velká hrozba," říká brigádní generál ve výslužbě Yossi Kuperwassre, bývalý poradce izraelského ministerstva pro strategické záležitosti. "Fakt že máme letouny F-16 a F-35 není pro tento problém relevantní."

Ve vzácných okamžicích kdy íránští představitelé sami hovoří o zmíněném programu ho popisují ve velkolepých barvách, spojují ho se zřízením spravedlivého světového řádu, který vznikne s návratem mahdího, zmizelého 12. imáma šíitské teologie, jehož znovuobjevení má zahájit nový věk.

Írán také zmíněné úsilí považuje za přímý útok na vliv USA na Blízkém východě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7676

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2017