Kurdské referendum v Iráku: má samostatný kurdský stát šanci na existenci?

20. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

Kurdská regionální vláda (KRG), která spravuje poloautonomní kurdský region v severním Iráku, hodlá 25. září uspořádat referendum o nezávislosti. Ačkoli většina voličů bude podle očekávání hlasovat pro nezávislost, výsledek referenda nebude závazný. KRG však získá větší manévrovací prostor pro vytvoření samostatného státního útvaru v severním Iráku, proti čemuž se staví irácká vláda, Írán, Turecko i Bílý dům.

Irácká ústava poskytuje KRG oficiální pravomoc v provinciích Duhok, Erbíl, Sulajmáníja a Halabdža. Kurdský region má svůj vlastní parlament, jehož sídlo se nachází ve městě Erbíl, a vojenské složky známé jako pešmerga. KRG získává finanční prostředky od federální vlády v Bagdádu. Iráčtí Kurdové v uplynulých 14 letech utužili kontrolu nad oblastmi, kde se nacházejí ropná ložiska, čímž si získali pozornost mezinárodních investorů. V současnosti produkují 600 tisíc barelů ropy denně a černé zlato vyvážejí přes Turecko do středomořské oblasti.

Irák a několik dalších zemí, včetně Spojených států, Turecka a Íránu, se k referendu staví odmítavě. Irácký premiér Hajdar Abádí považuje vypsání referenda za ilegální krok a hrozí, že pokud vypuknou násilnosti, Bagdád v iráckém Kurdistánu vojensky zasáhne. Bílý dům, který podporuje jak iráckou vládu, tak irácké Kurdy, varuje, že referendum je provokativní a destabilizující akt, a naléhá na KRG, aby s Abádího vládou zahájila seriózní dialog. Turecko patrně referendum rétoricky odsoudí, ale pravděpodobně neuzavře hranici a neohrozí klíčový export kurdské ropy. Teherán, Bagdád a proíránské šíitské milice mohou jen stěží ohrozit dobře připravené kurdské obranné síly. Nesouhlas íránské a turecké vlády se státotvornými ambicemi iráckých Kurdů jsou ze značné části motivovány obavami, že se spustí dominový efekt, který povzbudí separatistické tendence íránských a tureckých Kurdů.

Řada iráckých politiků je přitom přesvědčena o tom, že se irácký Kurdistán pomalu, ale neodvratně stane samostatným státem, nicméně žádný z nich to nevysloví nahlas, neboť na jaře 2018 se v Iráku uskuteční volby na lokální a národní úrovni. A žádný irácký premiér si nepřeje, aby se Irák za jeho přihlížení rozpadl. 

Naopak vytvoření samostatného státu v iráckém Kurdistánu podporuje Izrael. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu státotvorné ambice Kurdů podpořil již v roce 2014.          

Více informací ZDE, ZDE a ZDE

        


 

0
Vytisknout
7387

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2017