Klinika zůstává

18. 10. 2017

čas čtení 2 minuty
Tisková zpráva Autonomního sociálního centra Klinika k aktuální situaci 18.10. 2017

Autonomní sociální centrum Klinika čelí dalšímu z řady vážných pokusů o ukončení své činnosti. Na základě žaloby Správy želeniční a dopravní cesty, která je aktuálně papírovým vlastníkem domu, vyprší kolektivu 18. října měsíční lhůta uložená soudem a od následujícího dne tak reálně hrozí policejní vyklizení domu a ukončení aktivit v něm. Tak jako ve všech předchozích případech, členky a členové kolektivu opakují: zůstáváme.



„Zůstáváme, protože nechceme, aby se z Kliniky stal jenom další z mnoha developerských projektů, které ověnčují Parukářku. Kanceláře státní firmy, které lidem v okolí nic nedají, můžou najít místo v jakémkoliv z tří stovek domů v Praze, které zejí prázdnotou,“ říká členka kolektivu Tereza Virtová. „Místo toho, aby dům sloužil veřejnosti, z něj chce mít státní organizace, která se chová jako developer, kanceláře. Z Kliniky se má údajně stát polyfunkční budova, což je v manažerském newspeaku SŽDC jen krok obcházející územní plán, který kanceláře nepovoluje,“ pokračuje.

“Praha potřebuje prostory, které fungují nekomerčně a zdola; bezmála tři roky fungování Kliniky jsou toho důkazem. Přitom víme, že plány na rekonstrukci Kliniky vznikají bez ekonomické rozvahy a podle expertů je nehospodárná” říká Rut Jelínková z kolektivu Klinky.

Proti úředním argumentům se kolektiv brání. „Soud nevzal v potaz naše argumenty, rezignoval na posouzení sporu a rozhodl pouze formálně,“ říká dále Rut. Kolektiv podal dovolání k Nejvyššímu soudu a opětovně vyzývá SŽDC k jednání o dočasném využití budovy do začátku rekonstrukce, opakuje, že projektantům nebránil a nebrání vstupu do budovy a v přípravě projektové dokumentace. Zároveň odmítá, že by mu byl kýmkoliv nabídnut jiný prostor pro aktivity sociálního centra, které si za bezmála tři roky existence vydobylo důležité místo na mapě Prahy a které kromě kulturních a vzdělávacích aktivit zdarma organizovalo největší sbírku na podporu lidí na útěku.
 

0
Vytisknout
10513

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2017