Daeš porazili muslimové, nikoliv Trump nebo Obama

19. 10. 2017

čas čtení 2 minuty

Rakká, hlavní město kvazichalífátu Daeše v Sýrii, bylo kompletně dobyto, jak uvedl mluvčí Američany podporovaných Syrských demokratických sil (SDF). Nyní jde jen o neutralizaci posledních islamistických bojůvek a odstranění nástražných výbušnin ve městě. Daeš v bojích s iráckou armádou, již podporovali kurdští pešmergové a šíitské milice, ztratil většinu území i v Iráku. Přestože džihádisté nyní nemají nic, co by se dalo nazvat teritoriálním státem, Daeš nezmizel do propadliště dějin, píše specialista na Blízký východ Juan Cole. Je možné, že se přetransformuje na destruktivní teroristickou organizaci. Nicméně k dispozici bude mít mnohem méně prostředků k páchání teroristických útoků.  

Američané se dnes dohadují o tom, zda nad Daešem zvítězil Barack Obama nebo Donald Trump. Je to egocentrická a ostudná debata, jako kdyby se svět točil jen okolo rozvráceného amerického politického systému. Věc se má tak, že nad džihádisty zvítězili místní muslimové s leteckou podporou a strategickou pomocí Spojených států a Íránu. Avšak tisíce muslimských bojovníků položily své životy, a proto je vítězství nad Daešem jejich.     

I když někteří západní novináři tvrdí, že Daeš je v jádru islámský, většina muslimů na světě s touto tezí nesouhlasí: vnímají jej jako krvavý a destruktivní kult, jak ostatně dokazují průzkumy veřejného mínění.

Neoblíbenost Daeše téměř u všech muslimů vysvětluje jeho zánik. Íránci, Iráčané, Kurdové a Syřané na jeho existenci hleděli s nelibostí. Ačkoli zničení Daeše nebylo prioritou Turků, Ankara si přála jeho kolaps zvláště poté, co džihádisté začali útočit na tureckém území.

Americký plán na destrukci Daeše by bez íránské podpory nefungoval. Nefungoval by ani bez podpory šíitských milic a levicových Kurdů.

Můžete bombardovat pozice džihádistů ze vzduchu, aniž byste dosáhli jejich porážky. K tomu potřebujete pozemními jednotky. Prezident Obama nějaký čas takové jednotky hledal. Turecko se více obávalo Kurdů než džihádistů z Daeše. Saúdská Arábie měla více nahnáno z Íránu a syrského prezidenta Asada. Byly to právě kurdské milice YPG a irácká armáda, díky jejichž úsilí se nakonec podařilo Daeš porazit.

Vzhledem k tomu, že by vzdušná kampaň Spojených států a jejich spojenců bez zapojení pozemních sil skončila nezdarem, musíme uznat, že právě tyto jednotky největší měrou přispěly k vítězství nad Daešem. Extrémismus byl v první řadě poražen muslimy. A o tom by měly noviny psát.

Celý článek v angličtině ZDE

   

0
Vytisknout
8493

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2017