Rusko používalo 419 twitterových účtů k vyvolávání rozbrojů ohledně brexitu v Británii

15. 11. 2017

čas čtení 3 minuty


Výzkumníci z univerzity v Edinburku identifikovali 419 twitterových účtů, provozovaných z Ruského úřadu pro výzkum internetu v Petrohradě, jimiž se ruská vláda snažila ovlivňovat politiku v Británii. Celkem bylo v USA suspendováno 2752 účtů na Twitteru, provozovaných Rusy.

Jeden z těchto twitterových účtů se pokoušel vyvolat v Británii nenávist vůči muslimům během teroristického útoku na Westminster Bridge letos v březnu. Zpráva na Twitteru falešně tvrdila, že muslimka ignorovala oběti na mostě - články o tom napsaly britské bulvární listy Daily Mail a The Sun.


Ruský troll byl nadšen: "Wow ... Jsem na titulní straně Daily Mail! Děkuji vám, britští liberálové! Děláte mě slavným!" (Článek v Daily Mail byl o tom, že proti trollu jménem Texas Lone Star se ozvala vlna protestů, odmítajících jeho vyvolávání protimuslimské nenávisti.)

O další den později napsal na Twitteru: "Jsem v deníku The Sun! Znovu vám děkuji, britští liberálové! Jsem dokonce ještě slavnější!"

Damian Collins, předseda výboru Dolní sněmovny pro kulturu, média a sport, který vyšetřuje fake news, uvedl, že ruská instituce se zjevně snažila rozhádat společnost a destabilizovat politiku. Tento konzervativní poslanec požaduje od firmy Twitter, aby vysvětlil, jak podle jeho názoru se Rusko snaží ovlivňovat britskou politiku.

"Jde o to, že Rusko si vybudovalo architekturu, která znamená, že mají tisíce účtů, jejichž prostřednictvím nás mohou bombardovat falešnými zprávami a přehnaně zaujatým materiálem," varoval. Musíme porozumět tomu, jak rozšířené to je a jaký je toho dopad na demokratický proces."

Ve Spojených státech sdělil Twitter americkému parlamentu, že suspendoval 2752 účtů, které zveřejňovaly výroky na Twitteru o amerických volbách, protože byly provozovány z Ruska. Parlamentní výbor konstatoval, že je to zřejmě pouze "špička ledovce".

Stovky placených bloggerů pracují čtyřiadvacet hodin denně v Ruském úřadě pro výzkum internetu. Zaplňují ruská internetová fóra, sociální sítě a diskusní fóra západních novin. Rozšiřují dezinformace, chválí Vladimíra Putina a nadávají Západu.

Španělský premiér Mariano Rajoy v pondělí tvrdil, že polovina účtů na Twitteru, které zdůrazňují otázku katalánské nezávislosti, je registrována v Rusku a 30 procent ve Venezuele.

Vládnou také obavy, že Rusko se pokoušelo ovlivnit volby ve Francii a v Německu.

Ruský twitterový účet operující pod jménem @SouthLoneStar psal například: "Doufám, že Británie po hlasování pro brexit začne očišťovat svou zemi od muslimské invaze!" a "Británie hlasovala opustit budoucí evropský chalífát!"

Pod fotografií muslimské ženy napsal: "Muslimská žena ignoruje teroristický útok a klidně prochází kolem umírajícího muže, zatímco si kontroluje mobil."

Zmíněná žena se posléze vyjádřila: "Nejenže jsem byla naprosto zdrcená důsledky šokujícího teroristického útoku, ale musela jsem se ještě i vyrovnat s šokem, že moje fotografie byla rozšířena všude po sociálních sítích těmi, kteří nejsou schopni podívat se za můj oblek a dělají závěry založené na nenávisti a xenofobii."

Vědci z Edinburské univerzity konstatovali, že ruské tweety o brexitu "byly docela chaotické, cílem zjevně bylo vyvolávání širšího chaosu. Nebyla jasná linie. Hodně psali Rusové o uprchlících a o imigraci."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9350

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2017