Patočka, Babiš a nezávislá novinářská práce

18. 11. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty
Vím, samozřejmě, že někteří novináři z Patočkova Deniku Referendum odešli, z důvodů, které popisuje Karel Dolejší, a někdo dokonce i ještě hodně nedávno, i když nemám říkat kdo a kdy, protože dotyčný si to nepřeje zveřejňovat.


Knihu Žlutý baron jsem nečetl a je možné, že veškeré námitky  Bohuslava Binky vůči této knížce jsou důvodné, ovšem Binka se stal právem terčem kritiky za to, že svou recenzi otiskl právě v Babišových Lidových novinách, což je tvrdý střet zájmů - a to se dramaticky potvrzuje tím, že Lidovky v minulých dnech publikovaly proti Patočkovi denunciační článek, jemuž pak otevřeně vyjádřil na Twitteru podporu sám Babiš.

Osobně si myslím, že Bohuslav Binka má o Babišovi a o jeho hnutí ANO značné iluze, má ovšem jistě právo na svůj názor.

Viděl jsem však Českou televizí potlačený film o Babišovi Selský rozum, v němž hraje Patočka hlavní roli investigativního novináře, a přestože je film jednostranný a vůči Babišovi brutálně kritický, je to přesto v mnoha svých částech vynikající investigativní práce, kterou měla ČT povinnost před volbami odvysílat - že tuto svou povinnost zanedbala, je skandální.

Nijak nerozporuji konstatování Karla Dolejšího, že Patočkova práce v Deníku Referendum je příliš aktivistická a tak je vlastně kontraproduktivní, protože je lehce otevřená kritice, že jde jen o propagandu.

Chtěl bych se však postavit na Patočkovu obranu v souvislosti s tím filmem Selský rozum. Patočkův aktivismus mu v tomto případě nezabránil, aby svou investigativní prací zjistil pro českou společnost  velmi důležité a znepokojující skutečnosti.


Film Selský rozum je přece jen k dispozici k zhlédnutí pro uživatele v ČR a na Slovensku za poplatek 68 Kč ZDE, upozornil nás jeden čtenář. 

Z|jistili jsme, že film Selský rozum je také volně ke stažení ZDE

0
Vytisknout
17703

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2017