Wolff: Kam mám poslat bonboniéru?

5. 1. 2018

čas čtení 5 minut


Michael Wolff, autor explozivní knihy o Donaldu Trumpovi nazvané Fire and Fury (Palba a zuřivost) uvedl v pátek v americké televizi, že si plně stojí za vším, co v knize napsal. Znovu poukázal na to, že se Trump neustále opakuje: zatímco dřív opakoval tytéž tři historky během půl hodiny, teď je opakuje každých deset minut.

"Budu citovat Steva Bannona," řekl Wolff. "Je mimo."



"Kam mám poslat bonboniéru? Nejenže mi Trump pomáhá prodávat mé knihy, ale zároveň mi pomáhá dokazovat, že to, co jsem v knize napsal, je pravda. Je naprosto neuvěřitelné, že by se pokoušel prezident Spojených států zabránit vydání nějaké knihy. To se neděje. Nestalo se to od žádných jiných prezidentů a neudělal by to ani ředitel středně velké soukromé firmy."

Trumpův právník požadoval, aby bylo vydání Wolffovy knihy potlačeno. Nakladatel reagoval tím, že její vydání urychlil. Vyšla už dnes, v pátek, namísto až v úterý 9.1.

Trump ve čtvrtek zaútočil na Wolffa na Twitteru: "Nařídil jsem, aby měl tento autor podvodné knihy nulový přístup do Bílého domu (odmítl jsem ho mnohokrát). Nikdy jsem s ním pro tu knihu nemluvil. Plná lží, zkresleností a zdrojů, které neexistují."

Wolff, mediální kritik a komentátor, reagoval: "Co jsem tedy v tom Bílém domě dělal, když mě tam tedy nechtěl? Samozřejmě jsem s prezidentem mluvil. Zda si uvědomoval, že to je interview, to nevím, ale v žádném případě to nebylo off the record."

Autor strávil s Trumpem během volební kampaně asi tři hodiny a pak také čas v Bílém domě, "takže moje povědomí o Donaldu Trumpovi je značně signifikantní".

Dodal: "Ale ještě více k věci, a o to v této knize  vlastně jde: hovořil jsem s lidmi, kteří mluvili s prezidentem denně, někdy každou minutu. V tomto smyslu jsem se zabýval jedinou otázkou, když jsem zahájil práci na této knize: Jaké to je pracovat s Donaldem Trumpem, jak se dá pracovat s Donaldem Trumpem, a jaký máte pocit, když jste pracovali s Donaldem Trumpem?"

Wolffova nová kniha je založena na údajně pravidelném přístupu do západního křídla Bílého domu a na více než 200 interviewech, včetně rozhovorů s Trumpem. Na otázku, jak se Wolffovi podařilo získat tak pozoruhodný přístup, odpověděl: "Samozřejmě jsem říkal všechno, co bylo nutné, abych získal ty informace."

Bílý dům knihu opakovaně odmítá jako "bulvární drby", "ubohou", "zoufalou", a "plnou lží" a někteří komentátoři v médiích zpochybnili Wolffovu důvěryhodnost.

Wolff reagoval, že jako každý novinář má nahrávky a poznámky a "je naprosto spokojen" se vším, co v knize napsal.

"Mou důvěryhodnost zpochybňuje člověk, který má menší důvěryhodnost než snad kdokoliv, kdo kdy chodil na této planetě," řekl.

Stoprocentně si za vším, co v knize napsal, stojí.

Hlavním tématem Wolffovy knihy je, zda je Trump vůbec schopen vykonávat prezidentský úřad. Wolff dodal: "Řeknu vám o jedné charakteristice, o níž se zmiňovali všichni. Všichni říkají, 'On je jako dítě', a co tím myslí, že on má potřebu okamžitého uspokojení. Všechno je to jenom o něm. Musí být v každém okamžiku uspokojen. Říkají, že je blbec, že je idiot. Nezapomínejme, že tenhle člověk nečte, neposlouchá, takže je jen jako míček v automatu, který střílí do stran."

Podrobnosti v angličtině ZDE



Deník Guardian k tomu dodává, že znepokojení ohledně duševního zdraví Donalda Trumpa není nijak nové. Trumpovo vysoce provokativní chování vyvolává znepokojení veřejnosti a ve Washingtonu se hovoří o možnosti aktivovat 25. dodatek americké ústavy, který umožňuje, aby byl prezident odstraněn z úřadu, pokud rozhodne viceprezident a většina kabinetu, že není fyzicky či duševně schopen vykonávat úřad. Problém je, že odvolání prezidenta by musely schválit dvoutřetinovou většinou obě komory amerického parlamentu, což je nerealistické.

V minulých dnech se Trump vychloubal, že má "větší jaderný knoflík než severokorejský diktátor Kim Jong un". Vyvolalo to znepokojení, že by mohl způsobit jadernou válku a zlikvidovat lidstvo.

Minulý měsíc svědčil v Kongresu Bandy Lee, náměstek klinického profesora z Yale School of Medicine, ohledně potenciálních rizik spojených s chováním Donalda Trumpa. Lee se specializuje na studium, předpovídání a prevenci násilí. Uvedl, že on a další psychiatři se rozhodli svědčit, protože "nebezpečí se stalo bezprostředním". Trump už projevuje verbální agresivitu, vychloubá se ohledně sexuálních útoků a na svých shromážděních vyvolává násilí.

"Přitahují ho mocné zbraně a provokuje nepřátelský stát, který už má nestabilního předáka a je to jaderná mocnost. Všechny tyto znaky nejsou jen nebezpečné, ale je to nejkataklysmatičtější druh násilí, který by mohl skoncovat se životem, jak ho známe." 

V říjnu zredigoval Lee knihu Nebezpečný případ Donalda Trumpa, která obsahuje 27 esejů od psychiatrů, kteří hodnotí chování amerického prezidenta. 

Zdroj v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10566

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2018