Postsocialistický kapitalismus aneb ODS hayekovatější než Hayek...

K hnutí ANO a jeho politickému programu

12. 1. 2018 / Jaroslav Polák

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Ve středu jsem na ČT24 sledoval (pouze náhodou) vystoupení ekonomického „experta“ ODS pana Skopečka. Musím přiznat, že po vyslechnutí jeho řeči začínám chápat řadu voličů ANO a dokonce snad i voličů Miloše Zemana. Pan Skopeček kritizoval ekonomický program vlády ANO. Na to má plné právo. Nicméně nad jeho dubiózními a zatvrzelými argumenty člověk jen žasne. Prý je eurozóna v krizi a proto Euro NE. No, co bych za to dal pracovat v ekonomickou krizí zmítaného Německa. I Slovensko zaostávající před lety o 20 %  nás již dohnalo...

Dalším argumentem pana Skopečka bylo, že, světe zboř se, vláda chce zavést progresi u daně z příjmu, čímž zanikne světoborný koncept rovné daně. Nevím, řada frustrovaných občanů patrně neví, že tento zázrak se omezuje jen na bývalý socialistický blok plus snad Honkong. 

Např. v USA za Donalda Trumpa mají horní sazbu sníženu (!!!) na 37 %. Snad tam by měl zavítat pan Skopeček na přednáškové turné a vysvětlit jim jejich pomýlenost. Ve Velké Británii to je dokonce 45 %, o NSR a Skandinávii ani nemluvě. 

Evergreen o změně penzijního systému – vzor přihrát tučné provize penzijním fondům a bankám - rozhodně pauperizované voliče ODS nepřihrají. Pokud vím, současný penzijní systém vznikl v roce 1924 a byl nám prý doslova záviděn. Naše správa sociálního zabezpečení má provozní náklady prý jen 0,5 %. 

Co se týče bezplatného jízdného pro důchodce a děti, nechápu, proč to panu Skopečkovi vadí. V souvislosti s ODS a jejími bývalými exponenty je třeba dodat, že u nás byla „důchodová pohledávka“ doslova rozkradena metodou kuponové privatizace. Díky „mistrné propagandě“ to řada našich občanů zejména důchodců dává za vinu pražské kavárně, havloidům, sluníčkářům atp., jen ne otcům privatizátorům. 

Samozřejmě český diskurz nezaznamenal existenci kritiky Washingtonského konsenzu. Tento konsenzus je asi dle pana Skopečka a jeho soudruhů stále jedinou cestou ke „spáse“. Když vidíme výsledky této spásy, tak není divu, že řada spoluobčanů volí subjekty typu ANO či SPD a Miloše Zemana. 

Sebereflexe našich neoliberálních ekonomů pasovaných do role (jediných) ekonomických expertů se limitně blíží nule. 

Přispívají tomu i česká média, která tvrdošíjně zvou jako „nezávislé“ ekonomické experty téměř výhradně zaměstnance bank, finančních či penzijních fondů. Ti pak provádějí v médiích pouze propagandu v prospěch svých zaměstnavatelů a k radosti české tzv. pravici (ODS a TOP09).

-1
Vytisknout
10655

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2018