Politico: Vyšetřovatelé vraždy Jána Kuciaka jsou ze stejného páchnoucího prostředí jako jeho vrazi

27. 2. 2018

čas čtení 1 minuta


Korupce je na Slovensku dlouhodobá rakovina. Během druhé světové války slovenská nacistická loutková vláda odměňovala občany, kteří udávali židy. Za komunismu měli tajní udavači a členové strany obdobné hmotné a sociální výhody. S příchodem demokracie vydělali znovu lidé s konexemi jako bandité na privatizaci: byl to skandální přesun téměř veškerého národního majetku do rukou soukromých majitelů prostřednictvím pochybných konkursů a za zlomek skutečné hodnoty tohoto kapitálu, píše na serveru Politico Tom Nicholson, který působil na Slovensku jako investigativní novinář a dobře znal Jána Kuciaka.

Ján byl příliš mladý na to, aby zažil klondikovou éru na Slovensku z devadesátých let. V době, kdy se stal novinářem, už neměl slovenský stát skoro žádná aktiva, která by se dala ukradnout. Avšak kriminálníky lákaly lukrativní možnosti v rámci karuselových daňových podvodů - kdy stát vrací podvodníkům DPH, kterou "uhradili" za zboží, o němž lživě tvrdili, že ho vyvezli do Evropské unie. 

Podobně lze zdefraudovat finanční dotace z EU chudším zemím. Co se týče rozsahu těchto plateb, v letecvh 2007-2013 dostalo Slovensko z Bruselu 11 miliard euro dotací.

Je smutné, jak pro dědictví zavražděného novináře, tak pro jeho zemi, že ti, kdo vyšetřují jeho vraždu, jsou součástí téhož páchnoucího prostředí. 

0
Vytisknout
9216

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2018