Cambridge Analytica musí předat úřadům všechna data o amerických voličích

5. 5. 2018

čas čtení 1 minuta


Britský úřad komisařky pro informace (ICO) vydal v pátek proti firmě Cambridge Analytica rozhodnutí, že mu firma musí předat všechna data a osobní informace, které má o amerických voličích, včetně podrobností o tom, jak je firma získala a co s nimi dělala. Pokud to neučiní, budou její činitelé trestně stíháni.

Toto rozhodnutí dává právo všem 240 milionům Američanů žádat podle britských zákonů o ochraně osobních dat od firmy Cambrige Analytica návrat svých osobních dat.



Případ vznikl tak, že newyorský profesor David Caroll zjistil, že data amerických občanů jsou zpracovávána firmou Cambridge Analytica v Británii. Jako americký občan podle amerických zákonů neměl Carroll právo požadovat návrat svých osobních informací, podle britského zákona však ano. Cambridge Analytica odmítla jeho žádost splnit. Napsala mu, že Carroll nemá právo své informace požadovat, stejně jako ho nemá člen Talibanu sedící v jeskyni v nejvzdálenějším konci Afghánistánu".

Carroll se obrátil na Úřad britské komisařky pro informace, který rozhodl, že Cambridge Analytica jedná protizákonně a nyní sdělil firmě SCL, mateřskému podniku Cambridge Analytica, že má 30 dní na to, aby vydal data, anebo se odvolal. Cambridge Analytica a její pobočky tento týden oznámily, že jsou v likvidaci, avšak Úřad komisařky pro informace zdůraznil, že podle britského zákona se firma nemůže vyhnout své odpovědnosti a varoval, že "pokud Cambridge Analytica nesplní tento příkaz, dopouští se trestného činu".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7193

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2018