Izrael "připravuje pozemní nájezd do Sýrie"

10. 5. 2018

čas čtení 2 minuty

Kontakty v Kunejtře hned u hraničního plotu mi tvrdí, že vidí masivní pohyb izraelských tanků na okupovaných Golanských výšinách a nepřetržité přelety izraelských bezpilotních prostředků, píše Elizabeth Tsurkovová.

Pozn. JČ: Channel Four News vysílaly ve čtvrtek po 20. hodině živý vstup reportérky Lindsey Hilsum z Golanských výšin, z místa pouhé 2 kilometry od syrské hranice. Reportáž obsahovala záběry přivážených izraelských tanků na tahačích (a záběr asi deseti zaparkovaných tanků), nehovořila však o připravované invazi.

Předchozí tweet Lindsaey Hilsum: "Izrael tvrdí, že to začaly íránské jednotky, Sýrie tvrdí, že začal Izrael, Írán nesdělil nic."

Reportérka poukázala na to, že Izrael zasahoval proti íránským jednotkám v Sýrii v posledních týdnech a měsících opakovaně a Írán proti tomu nereagoval, možná proto, aby neohrozil dohodu o zákazu íránských jaderných zbraní se Západem, kterou Trump nyní za Ameriku zrušil. Nyní zasáhl Írán raketami poprvé proti izraelské armádě. Čtyři rakety doletěly až na Golanské výšiny a tam je neutralizovala izraelská protiraketová obrana. Ostatní íránské rakety spadly ještě na syrské území.

Reportéři také spekulují o možnosti, že se možná Trump a Netanyahu snaží vyvolat válku s Íránem, jelikož jsou přesvědčeni, že  lehce svrhnou tamější režim. Vážný a těžko napravitelný je rozkol USA s Evropou.

0
Vytisknout
9308

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2018