V čerstvé blízkovýchodní krizi se hraje o schopnost Íránu útočit na Izrael

11. 5. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Íránské jednotky zvolily pro včerejší útok proti Izraeli Golanské výšiny především proto, aby si íránští a proíránští propagandisté mohli pohrávat s poněkud obstarožním symbolickým významem této lokace. Ve skutečnosti ovšem v íránské strategii o Golanské výšiny ani dost málo nejde. Hraje se o schopnost Teheránu prostřednictvím zahraničních nohsledů cvičených a ilegálně financovaných Revolučními gardami útočit raketami na Izrael - nikoliv na drobný kousek okupovaného území.


Teherán se snaží docílit schopnosti via proxies ostřelovat Izrael balistickými raketami ze syrského a libanonského území. Izrael nehodlá takovou hrozbu připustit. Podniká tedy systematicky nálety na území Sýrie, přes které jsou dopravovány výkonnější zbraně určené pro libanonský proíránský Hizballáh, a kde jsou současně také rozmístěny íránské a proíránské jednotky určené k operacím proti Izraeli.

Z ideologického hlediska se v íránské imperialistické propagandě od roku 1979 stále nic zásadního nezměnilo: Jako konečný cíl "vývozu revoluce" je stále uváděno dobytí Jeruzaléma.

Izraelské ozbrojené síly se již několik let připravují k rozsáhlým nájezdům do Sýrie a Libanonu s cílem zničit íránské jednotky a íránské proxies v těchto zemích, tak aby nedošlo k jejich nepřijatelnému zesílení. Po zkušenostech s okupací Libanonu v roce 1982 (operace Mír pro Galileu) se však neplánuje žádné dlouhodobé obsazení libanonského či syrského území.

Tolik v této fázi stručně k legendám teheránské propagandy a antisemitské regresívní levice ohledně připravované "velké války proti Íránu". Izrael o žádnou takovou válku rozhodně nestojí. Spojené státy si ji zase přes Trumpovo twitterové puzení nemohou dovolit.

Hraje se teď na prvním místě o to, zda Írán opravdu získá a udrží si schopnost útočit balistickými raketami z Libanonu a Sýrie na celé území státu Izrael.

1
Vytisknout
9200

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2018