Spojenectví s Teheránem vede Moskvu na slepou kolej

11. 5. 2018

čas čtení 1 minuta
10. května, o něco déle jak hodinu po ostřelování ze syrského území, poslali Izraelci do vzduchu letecké uskupení a zaútočili na zhruba 50 cílů, píše Aleksandr Šarkovskij. Úderům byly vystaveny body, kde byly rozmístěny síly Kuds, štáby a logistická centra, íránský vojenský objekt v sídle Kisva, uskupení íránských sil severně od Damašku, vojenské sklady na mezinárodním letišti v Damašku, komplexy protivzdušné obrany, odpalovací stanoviště raket, syrské a íránské pozice v nárazníkové zóně na Golanských výšinách.


Podle informací izraelského generálního štábu byla Moskva předem upozorněna na připravované údery. Po své návštěvě v Rusku 9. května a setkání s Vladimirem Putinem izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl tisku: "Předpoklady, že Moskva blokuje přeshraniční činnosti Cahalu, se ukázaly lživými, a nemám důvod tvrdit, že tentokrát tomu bude jinak."

Nepřímo prohlásil, že své aktivity dohodl s Moskvou. A jestli je tomu tak, potom nebudeme muset dlouho čekat na zprávy. Není těžké prognózovat nové napětí v Sýrii. Moskva se přitom znova ocitne ve velmi složité situaci. Ruské vojenské uskupení bude muset znatelně snížit aktivitu a do značné míry se distancovat od svých íránských a syrských spojenců.

 

Celý text v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7354

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2018