Dukovy výroky jsou otřesné. Kdo ho zkrouhne a dá mu najevo, že fašismus tolerovat nelze?

28. 5. 2018

čas čtení 2 minuty



Pozn JČ: Je znepokojující, že velká část české veřejnosti, včetně Duky, primitivně reaguje jen na jedinou fotografii, ukazující údajného Ježíše ležícího na muslimce, ale nikdo už neřeší, co vlastně ona "kontroverzní" hra sděluje. Křesťan, a zvlášť dokonce arcibiskup, pokud by měl špetku humanity a inteligence, by takovou hru samozřejmě podpořil. Zde je její popis z festivalových stránek:


Představení Naše násilí, vaše násilí přináší pohled na Evropu, která byla (naivně) překvapena uprchlickou krizí. Evropu, která bez skrupulí zapomněla na svoji koloniální historii, když zavírala hranice pro ty, kteří utíkali před následky evropské a americké politiky. Jako by ve 20. století zabedněně udělali jen jednu jedinou věc – živili národní narcizmus, který učí, že jedna masa lidí je lepší než ta druhá, zatímco zapomínali na to, že ignorace je taky forma násilí. 21. století pokračuje ve výuce té samé lekce, ale používá novou zbraň – strach. A strach je ten nejznámější pocit zatracených.

Z těchto důvodu klade představení Naše násilí, vaše násilí několik nepříjemných otázek: Jsme si vědomi, že naše bohatství závisí na tisícovkách mrtvých na Blízkém Východě? Truchlíme kvůli obětem teroristických útoků v Paříži a Bruselu stejně jako kvůli těm, co zemřeli v Bagdádu nebo Kábulu? V kterém přesně momentě jsme sami sebe přesvědčili, že jsme to my, kdo má pravdu, a že náš bůh je mocnější než ti ostatní?





0
Vytisknout
15376

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2018