EU obětuje v boji s plastovým znečištěním jednorázové kelímky, brčka i uchošťoury

28. 5. 2018

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva Greenpeace


Brusel/Praha, pondělí 28. května 2018 - Evropská komise zveřejnila návrh nové směrnice, která má omezit dopady plastového znečištění. Mimo jiné navrhuje zákaz některých jednorázových plastů, jakou jsou příbory, brčka či talíře, pro něž již dnes existují dostupné šetrnější alternativy. Než vstoupí směrnice v platnost, musí ji schválit členské státy EU  a Evropský parlament.

Komise návrhem nové legislativy reaguje na alarmující vědecká data o množství a všudypřítomnosti plastového znečištění. Za omezení jednorázových plastů se navíc po celé Evropě vyslovily statisíce lidí. Jen v Česku výzvu evropským ministrům Plast je past podepsalo do konce loňského listopadu téměř 50 tisíc lidí.

 

Nová směrnice má za cíl předcházet a redukovat dopady určitých plastů na životní prostředí, především pak na moře a oceány. Za tímto účelem přináší různá opatření řešící problematiku jednorázových plastů - od zákazů plastů přes jejich redukci a lepší značení až po rozšířenou odpovědnost výrobců za obaly jejich výrobků.

Jan Freidinger z Greenpeace k návrhu říká:
“Plastové znečištění je všude kolem nás a řešení si žádá razantní opatření, včetně zákazů zbytečných a snadno nahraditelných jednorázových plastů. Návrh opatření proto vítáme a věříme, že stejně se zachovají i zástupci průmyslu a čeští politici. Naopak vyzýváme české europoslance a českou vládu, aby se zasadila o doplnění směrnice o celoevropské závazné cíle na omezení jednorázových jídelních boxů a plastových kelímků.”    

Hlavní navrhovaná opatření:

  • Zákaz některých plastových výrobků: Pokud existují dostupné a cenově přijatelné alternativy, bude prodej plastových výrobků na jedno použití zakázán. Zákaz se bude vztahovat na plastové vatové tyčinky, příbory, talíře, brčka, míchátka a tyčky k balonkům, které budou muset být vyrobeny výlučně z udržitelnějších materiálů. Nápojové obaly na jedno použití obsahující plasty budou na trhu povoleny pouze v případě, že jejich uzávěry a víčka zůstanou připevněny k nádobě.

  • Cíle snížení spotřeby: Členské státy budou muset omezit používání plastových nádob na potraviny a nápojových kelímků. Mohou například stanovit vnitrostátní cíle pro snižování spotřeby, poskytovat v místě prodeje alternativní produkty nebo zajistit, aby plastové výrobky na jedno použití nebyly nabízeny bezplatně.

  • Povinnosti pro výrobce: Výrobci se budou podílet na nákladech spojených s nakládáním s odpady, s úklidem a také s osvětovými opatřeními, pokud jde o nádoby na potraviny, sáčky a obaly (např. od bramborových lupínků a cukrovinek), nápojové obaly a kelímky, tabákové výrobky s filtry (např. cigaretové nedopalky), vlhčené ubrousky, balonky a lehké plastové tašky. Dostanou také pobídky k vývoji méně znečišťujících alternativ k těmto produktům.

  • Cíle v oblasti sběru: Členské státy budou povinny do roku 2025 zajistit sběr 90 % jednorázových plastových lahví od nápojů, například prostřednictvím systémů vratných záloh.

  • Požadavky na označování: Některé produkty budou muset mít jasné a standardizované označení, které bude obsahovat návod, jak se má odpad odstraňovat, a informace o negativním dopadu výrobků na životní prostředí a o přítomnosti plastů v nich. Jedná se o hygienické vložky, vlhčené ubrousky či balonky.

  • Osvětová opatření: Členské státy budou povinny zvyšovat informovanost spotřebitelů o negativních dopadech vyhazování plastů na jedno použití a rybolovných zařízení a také o dostupných systémech pro opětovné použití a možnostech nakládání s odpady ze všech těchto výrobků.



Detailní informace o směrnici naleznete zde, text směrnice zde.

0
Vytisknout
8934

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2018