Kdo zastaví šílené lži o "muslimském nebezpečí", šířené politiky a médii ve střední Evropě?

4. 9. 2018

čas čtení 4 minuty

Věříte skutečně, že je Zeměkoule placka? Když se vás vážně ze středoevropských médií ptají, zda je Zeměkoule placka, když tam byly parametry veřejné diskuse natolik vykloubeny - víte, že veřejnosti se tam tvrdě lže už hodně, hodně dlouho...


Novinář se mě nedávno zeptal během interview,  zda si myslím, že Evropa bude čelit občanské válce křesťanů proti muslimům, píše Andrew Stroehlein.

Ne, ten novinář si nedělal legraci, ani nebyl šílený.


Vzhledem k obrovské míře vyvolávání strachu v jeho visegrádské zemi, je to otázka, kterou je nutno pokládat.

Teď si představte, jak zkreslená musí být veřejné diskuse v jeho zemi, když se to tam považuje za legitimní téma k diskusi.

Nezáleží vlastně na tom, která to byla visegrádská země (byla to ČR, pozn. red). Znám   všechny čtyři, takže vím, že toto mohla být potenciálně otázka ve všech z nich.

Jsou to země, v nichž žije tak málo muslimů, že drtivá většina tamější lidí v životě muslima neviděla.

Avšak jejich hlavy jsou plné lží, které do nich každodenně pumpují politikové, kteří spolu vzájemně soutěží o to, kdo je poděsí víc a kdo více získá pozornost a hlasy voličů.

Tito politikové zjevně přesvědčují své občany, aby prohledávali nejtemnější kouty internetu a vyhledávali si tam nejděsnější lži a nenávistné memy - invaze, spiknutí, falešné statistiky, zfalšované fotografie...

Bojte se, mějte strach - ale já, [Babiš, Orbán, Kaczynski] vás ochráním... Nenávist, strach, nenávist, strach, hlasujte.

Když nemůžete proniknout do jazykové bubliny v těchto zemích, je pravděpodobně obtížné si to vůbec představit. Mohli byste se podívat na nějaké ultrapravicové internetové stránky, abyste o tom získali určitou představu - jenže si musíte představit, že takovéto lži se šíří v mainstreamových médiích a slyšíte je pořád od mainstreamových politiků.

Možná, že je neférové dávat tyto čtyři visegrádské země dohromady. A v mnoha ohledech je mezi nimi řada důležitých rozdílů. Jenže v tomto ohledu jsou znepokojujícím způsobem podobné. Teď několik příkladů:


Dnes z ČR: "Chemnitz je za rohem! My nechceme žít v Africe!"



Maďarsko: Spoluzakladatel vládnoucí strany Fidesz v provládní televizi" "zas.aně brzo neuvidíte už nikoho jiného [než černochy]"


Andrew Stroehlein pak uvádí další příklady z Polska, ze Slovenska a z Maďarska a zdůrazňuje, že proto je nesmírně důležité hlasování příští týden v Evropském parlamentu o Maďarsku: Většina Evropanů a většina europoslanců nesdílí tuto strachem vyvolávanou noční můru pro Evropu, převzatou přímo z nějakého extremistického serveru. Drtivá většina Evropanů věří v demokratickou Evropu.




0
Vytisknout
9696

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2018