Konečný rozklad brexitu? Therese Mayové uštědřila v úterý Dolní sněmovna spektakulárně tři porážky

5. 12. 2018

čas čtení 3 minuty
Zdá se, že proevropská Dolní sněmovna se probudila a začala od chaotické a neefektivní vlády Theresy Mayové ve věci brexitu na poslední chvíli přebírat moc. V úterý, kdy měla začít parlamentní debata o pětisetstránkové "dohodě", kterou Theresa Mayová o odchodu Británie z EU vyjednala s Bruselem, uštědřila Dolní sněmovna premiérce hned tři porážky, jimiž dala najevo, že je připravena převzít moc.


 



Začátek pětidenní debaty o dohodě vyjednané Mayovou musel být odložen o několik hodin, protože poslanci Dolní sněmovny schválili historickou rezoluci, která konstatovala, že se vláda dopustila pohrdání parlamentem tím, že ignorovala jeho rozhodnutí, že musí zveřejnit kompletní verzi právní analýzy britského generálního prokurátora o dopadu dohody Theresy Mayové o brexitu na Británii.

Stínový labouristický ministr pro brexit, také právník a bývalý generální prokurátor Keir Starmer, označil tuto porážku za "odznak hanby" pro vládu, která se snaží předstírat, že má v Dolní sněmovně většinu.

"Tím, že se vláda postavila vůči Dolní sněmovně s pohrdáním, dokázala, že přišla o svou většinu a o respekt parlamemntu. Paní premiérka nemůže opakovaně parlament odstrkovat a vyhýbat se odpovědné kontrole," zdůraznil Starmer.

Už předtím parlament hlasováním odmítl kompromis, navrhovaný vládou, aby spor ohledně nezveřejnění výše zmíněné právní analýzy byl předán příslušnému parlamentnímu výboru, čímž by se věc odložila až po hlasování o dohodě Mayové, k němuž má dojít 11. prosince. Jenže poslanci právě před tímto hlasováním chtějí být seznámeni s právním názorem generálního prokurátora na tuto dohodu.

Dolní sněmovna posléze uštědřila v úterý premiérce Mayové ještě třetí porážku, když schválila právní dodatek, připravený za spolupráce skoro všech stran v parlamentu, který posílil rozhodování parlamentu v případě, že parlament dohodu Mayové odmítne. V tom případě bude mít vláda Mayové povinnost do 21 dní přijít s jiným řešením. Poslanci nyní rozhodli, že toto navrhované řešení budou moci upravovat, ne, že budou mít jen  právo ho přijmout či odmítnout. Při tomto hlasování vláda Mayové prohrála v poměru 321 hlasů proti 299.

Někteří komentátoři ale poukazují na to, že schválení tohoto právního dodatku je vlastně podporou Mayové, protože to znamená, že budou-li brexitéři proti němu hlasovat, nedojde k odchodu Británie z EU bez dohody, ale velmi pravděpodobně k zrušení brexitu. Bude velmi zajímavou otázkou, zda fundamentalističtí brexitéři se do 11. prosince Mayovou nechají přesvědčit, aby podpořili její dohodu, kterou nenávidí a označuji ji za "vazalství Bruselu", anebo budou riskovat úplně zrušení brexitu.

V následujícím týdnu se bude Mayová individuálně pokoušet přesvědčit poslance, aby hlasovali pro její dohodu. Všichni pozorovatelé - zatím - v této situaci konstatují, že se jí to nepodaří.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8817

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2018