Evropská unie zintenzivňuje svou přípravu na katastrofální vypadnutí Británie z EU bez dohody

11. 12. 2018

čas čtení 2 minuty
 

Členské státy EU obdržely varování, že riziko roste. Mayové bylo řečeno, že vyjednávání nemůže být obnoveno


Evropská unie se plně začala připravovat na odchod Británie z EU bez dohody. Vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier soukromě varoval před náhlou eskalací rizika a Francie informovala členské státy EU, že příprava na katastrofální vypadnutí Británie z EU bez dohody musí být nyní prioritou.

Theresa Mayová se v úterý vydala na rychlou cestu po evropských hlavních městech, zatímco Barnier v jednání s Jeanem-Claudem Junckerem a ostatními komisaři EU vážně varovali, že nebezpečí naprostého selhání komunikace s Británií vážně vzrostlo.

 
Evropská komise vydá nové vážné varování před katastrofickým odchodem Británie z EU příští týden. Během návštěvy Berlína sdělila Angela Merkelová Mayové, že dohodu není možno začít znovu vyjednávat a že veškeré prosby v tomto smyslu musejí být směřovány na Brusel, nikoliv na jednotlivá evropská hlavní města. Británie se od hlasování pro brexit, opakovaně a skandálně, a zároveň zcela neúspěšně, pokoušela rozbít jednotu členských zemí EU snahou oslovovat vedoucí činitele jednotlivých evropských států a postavit je proti sobě.

V situaci zvýšeného nebezpečí podnikl irský premiér Leo Varadakar neobyvyklý krok, když řekl v irském parlamentě, že Downing Street má ještě stále moc katastrofě zabránit zrušení článku 50 o odchodu Británie z EU a zrušením brexitu.

Francouzská ministryně pro záležitosti EU Nathalie Loiseau konstatovala během návštěvy Bruselu, že francouzský prezident Emmanuel Macron bude na summitu EU příští čtvrtek naléhat na ostatní vedoucí přestavitele Evropské unie, aby přijali odpovědnost za své vlastní přípravy a nenechali se zatáhnout do domácího britského dramatu.

Angela Merkelová vyjádřila naději, že se situace vyřeší, protože většina poslanců britské Dolní sněmovny je proti tomu, aby Británie vypadla z EU bez dohody.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7426

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2018