Blízkost Českého rozhlasu a producentů fake news nabývá na intenzitě

Odvolání šéfredaktora ČRo Vltava Petra Fischera ukazuje zbabělost a mocenskou "přizpůsobivost" vedení ČRo

13. 12. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty
Kvůli údajnému nesplnění zadaných úkolů neprodloužil generální ředitel ČRo René Zavoral smlouvu dosavadnímu šéfredaktorovi stanice ČRo Vltava Petru Fischerovi. Jaké úkoly nesplnil Petr Fischer nesplnil, pane řediteli? A podle čeho jste posuzoval, že je nesplnil? Skutečně podle posudků osob s pochybnou etickou integritou, z nichž jedna publikuje na Parlamentních listech? To je podle vás berná mince? A není vám nevolno, když občas zahlédnete sebe sama jako pomyslného Doriana Graye, kterak na sebe civíte ze zrcadla? 

Pokud je to skutečně tak, jak píše ve výše uvedeném odkazu Jaroslav Spurný, tedy že k rozhodnutí vedly názory lidí, jejichž důvěryhodnost je zpochybněna jejich minulostí a v jednom případě ochotou prostituovat se s mediálním odpadem, měl by odstoupit generální ředitel. Takový člověk je podle všeho nekompetentní řídit veřejnoprávní médium.


Je žádoucí, aby analýzy obou pánů byly zveřejněny, jelikož panuje důvodné podezření, že se jedná o vnitřní dohodu mezi většinou členů Rady ČRo a generálním ředitelem v tom, jakým způsobem bude ovlivňován obraz rozhlasu a jeho směřování. Vypovídá o tom fakt, že ti dva lidé, kteří byli pověřeni k vypracování posudků na práci Petra Fischera, a jejichž odborná způsobilost takové analýzy udělat je více méně v rovině ezoterické, dostali v rozhodnutí rady o "expertní" skupině přednost před takovým Václavem Štětkou. Ten nebyl z rozhodnutí současného složení rady uznán za experta hodného podobné práce. Pravděpodobně právě proto, že má expertní kompetenci.

Ve zveřejněném zdůvodnění k tomu, proč byl Fischer odvolán, vedení ČRo argumentuje "poslechovostí", jejím poklesem. Jednak se tento pokles pohybuje v rozmezí statistické chyby, jednak pochází z tzv. Radiprojektu, jehož výsledky byly opakovaně zpochybňovány či účelově interpretovány samotným vedením i radou v minulosti. 

Pak údajné upozadění klasické hudby ve prospěch dalšího obsahu. Inu, ČRo má stanici D-dur, která se plně věnuje vytváření obsahu pro posluchače, kteří vyhledávají klasickou hudební tvorbu. 

To vše pouze utvrzuje dojem, že potřeba nahradit Petra Fischera není motivována problémy ve vedení stanice, ani žádnými dalšími objektivními důvody. Při pohledu na to, jakým způsobem se pan Zavoral zapsal ve své roli ředitele ČRo ve sporu o reportáž Janka Kroupy, nebo v příběhu následného propouštění, jež je vnímáno jako prostředek, jak se vyrovnat s nepohodlnými, politováníhodná účast na udílení cen producentům fake news, kde mimo jiné zasedá se zaměstnancem Babišovy mediální skupiny panem Pleslem a pak se skupinou lidí připomínající český mediální Monty Python je dobré se ptát, co tam tenhle člověk pohledává. 

Slyšel jsem, že Parlamentní listy hledají šéfredaktora. To by mohlo panu řediteli vyhovovat, jelikož v radě rozhlasu (taškařice "fuj čtení na Vltavě"), mezi svými poradci i mezi "experty" na média rád spoléhá právě na individua, která tam exhibují.

0
Vytisknout
9590

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2018