Za půl století zmizelo ze světových moří až 92 % žraloků

14. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
I když jsou žraloci často veřejností považováni za nebezpečné, hrají v mořích důležitou ekologickou roli - zejména pak v pobřežních ekosystémech, upozorňují vědci.


Počty žraloků v australských vodách během několika dekád poklesly v rámci trendu, který podle vědců odpovídá vývoji v celém světě, píše Josh Gabbatiss .

Zranitelné druhy včetně velkého bílého a kladivouna od počátku záznamů prodělaly pokles o více jak 90 %. Toto zjištění protiřečí zprávám o tom, že se žraloci opět vzmáhají, a naznačuje, že nadměrný rybolov znamená pro tyto důležité vrcholové predátory riziko vymizení.

Vědci využili informací z programu na kontrolu žraločí populace v Queenslandu, který pokračuje od 60. let minulého století s cílem omezit počet útoků.

S použitím udic a sítí bylo v rámci programu chyceno takřka 50 000 žraloků.

"Zjistili jsme, že velcí žraloci jako kladivouni, žraloci tygří a bílí, zaznamenali pokles o 74-92 %," říká doktor George Roff z University of Queensland, hlavní autor studie.

Vědci také zjistili, že průměrná délka žraloků jako tygří a kladivoun se rovněž snížila. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Communications Biology.

Vědci došli k závěru, že protižraločí programy jako ten, z nějž byla získána historická data, mohou bránit oživení populací zranitelných druhů.

Kromě obav veřejnosti z útoků ohrožuje žraloky komerční rybolov, zejména kvůli žraločím ploutvím, a příležitostné ztráty při lovu jiných druhů, stejně jako znečištění a ničení habitatu u pobřeží.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7072

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2018