Španělsko: Šéf strany Podemos grilován v senátu "kvůli finančnímu spojení s Venezuelou"

14. 12. 2018

čas čtení 2 minuty
Během vzrušeného zasedání řízeného lidoveckým senátorem šéf strany Podemos popřel jakékoliv nepravosti, ale připustil, že "nesouhlasí s některými věcmi, které jsem v minulosti řekl", napsali Ana Marcosová a Miquel Alberola.


Lídr strany Podemos vymezující se proti finanční strohosti Pablo Iglesias se ve čtvrtek objevil před senátním výborem, který vyšetřuje financování jeho strany. Jednání svolané konzervativní Lidovou stranou mělo vrhnout světlo na údajné finanční spojení mezi levicovou stranou a Venezuelou.

"Pokud otázka zní, zda financování pro Podemos pocházelo od venezuelské vlády, pak odpověď zní ne," tvrdil Iglesias během slyšení řízeného lidoveckým senátorem a předsedou senátu Luisem Aznarem.

"Nepracoval jsem pro venezuelskou vládu, ale nejsme tu proto, abychom hovořili o tom, s kým jsem spolupracoval, nejsme tu proto, abychom hovořili o mém životě," dodal Iglesias.

Lidovecký senátor se snažil podpořit obvinění proti Podemos promítáním videí z venezuelské televize, v nichž jsou zmíněni zakládající členové španělské strany proti finanční strohosti, a Iglesias zde chválí bývalého venezuelského prezidenta Huga Cháveze. "To jsou osobní názory," řekl Iglesias na adresu videí. "Nesouhlasím s některými věcmi, které jsem v minulosti řekl. Současná politická a ekonomická situace Venezuely právě teď je katastrofální. Přehodnotit politiku je dobrá věc."

Aznar dále upozornil na tvrzení bývalého předsedy venezuelského nejvyššího soudu v exilu, Miguela Ángela Martína Torbatúa z minulého týdne. Ten hovořil o Foro de São Paulo, které podle něj v 90. letech podporovala "extrémní levice" jako platformu pro šíření ideologie financované zeměmi jako Venezuela, Kuba a Nikaragua, a pro financování stran - "dokonce i ve Španělsku". "Pokud někdo říká, že toto fórum financovalo mou stranu, mohu jednoznačně říci, že to nedělalo," reagoval Iglesias.

Nejintenzivnější spor však přišel, když Aznar odkázal na "důkazy v rukou Interpolu".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6194

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2018