Obrysy nové studené války

11. 1. 2019

čas čtení 2 minuty
Jsou Spojené státy a Čína odsouzeny k válce? Předpoklad, že vzestup Číny a v jeho důsledku relativní úpadek USA povede obě země k nevyhnutelnému vojenskému konfliktu je tvrzení, jemuž chybí hloubka, odstínění a definovaný základ, píše Doug Meyer. A přece, i když ozbrojený konflikt není zdaleka jistý, je jasné, že éra americké nadvlády po pádu SSSR je u konce. Nastává jakási forma nové studené války. Nicméně tentokrát nejde o závody v jaderném zbrojení, ale o ekonomické dostihy.


V západním strategickém myšlení je válka z velké části černobílý pojem. Ve východní tradici však není rozlišení mezi válkou a mírem binární. Přinejmenším existují důkazy, že dichotomie válka/mír byla v Číně chápána jinak než v USA. Jak moderní čtenáře upozorňuje starověký čínský generál a vojenský stratég Sun-c´, konflikt se týká mnoharozměrného kontinua. Vrcholem umění stratéga není připravit velké vojenské vítězství, ale "podřídit si nepřítele bez boje".

Pro Čínu s širším pojetím války zahrnují pověstné Clausewitzovy "jiné prostředky" pokračování politiky také státem podporovanou ekonomickou soutěž, podkopávání západního vedení, síťové válčení, výstavbu ostrovů a leccos jiného.

Čína, která je dosud vojensky slabší, si nepřeje provokovat USA přímo, prostřednictvím výstavby ostrovů a jinými prostředky. Spíše se snaží získat kolik může, aniž by vyvolala konvenční válku. Její strategie spočívá v tom rozšiřovat vliv Pekingu, kontrolovat národní zdroje a omezovat americký vliv v regionu.

Různé prostředky využívané ke zmíněným cílům umožňují Číně pomalu pracovat na ekonomické dominanci v regionu a získávat vliv.

Pokud je cílem Číny tiše sbírat síly, dokud nebude v natolik dominantní pozici, že si na ni Američané netroufnou, pak širší pojetí války znamená nejen to, že je taková válka nevyhnutelná, ale že už dokonce možná probíhá.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10681

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2019