Barnier: Přijetí dohody vyjednané Mayovou je jediná cesta ke spořádanému brexitu

3. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Brexitový vyjednávač Michel Barnier řekl britským zákonodárcům, že pokud si přejí spořádaný brexit, dohoda o vystoupení vyjednaná Theresou Mayovou představuje jedinou možnost.


Barnier předložil tři možnosti, které má před sebou britský parlament. Avšak zdůraznil, že ke spořádanému vystoupení z EU bude nezbytné podpořit dohodu Theresy Mayové.

Dolní sněmovna musí najít pozitivní cestu z patu, aby se vyhnula divokému brexitu, poté co poslanci opakovaně zamítají dohodu o vystoupení a nedokážou se shodnout na alternativních návrzích.

Barnier předložil tři možnosti.

Za prvé, schválení dohody v několika příštích dnech.

Pokud hlasování selže, na programu bude vystoupení z EU bez dohody, tzv. tvrdý či divoký brexit.

K jeho odvrácení by mohlo pomoci prodloužení lhůty podle čl. 50 Lisabonské smlouvy, ale k tomu by EU požadovala přesvědčivé ospravedlnění.

Britská premiérka se v úterý účastnila sedmihodinové schůze vlády ve snaze najít cestu vpřed. K večeru se s žádostí o pomoc obrátila na předáka opozice Jeremyho Corbyna.

Francouzský prezident Macron se v Paříži sešel s irským premiérem Leo Varadkarem. Také Macron vyzval britskou vládu, aby přišla s plánem: "Pokud Spojené království není schopno takřka tři roky po referendu přijít s řešením, které má většinovou podporu, prakticky si samo vybralo vystoupení bez dohody," prohlásil Macron.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7827

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2019