Brazílie: Armáda varuje prezidenta před pravicovými ideology

10. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Zostřující se krize mezi armádou a takzvanou ideologickou frakcí prezidenta Jaira Bolsonara vyvolala reakci penzionovaného nejvyššího velitele, generála Eduarda Villase Bôase. Ten považuje prezidenta za nezúčastněného v diskusi a chtěl by omezit to, co považuje za institucionální neúctu k ozbrojeným silám.


Nejrespektovanější generál v záloze vystoupil v okamžiku, kdy aktivní představitelé nemohou veřejně protestovat.

Eduardo Villas Bôas, velitel armády od roku 2015 do začátku letošního roku, označil spisovatele Olava de Carvalha za "Trockého pravice" a kritizoval tak patrona ideologické frakce prezidentovy administrativy přirovnáním ke komunistickému (permanentnímu) revolucionáři.

"Opět Olavo de Carvalho ze své existenciální prázdnoty útočí na ozbrojené síly a předvádí naprostý nedostatek základních principů vzdělání, respektu a minimální pokory a skromnosti," napsal Bôas.

Podle generála je Carvalho "skutečným Trockým pravice", nechápe, že nahrazení jedné ideologie jinou nepřispívá ke "konkrétním řešením brazilských problémů".

Bývalý velitel armády je nyní poradcem velitele armádních záloh generála Augusta Helena v Úřadu pro institucionální bezpečnost - a jeho dopis odráží to, co si myslí většina nejvyššího velení brazilské armády.

Současná fáze krize se odvíjí od Carvalhovy kritiky generála Carlose Alberta dos Santose Cruze, hlavního ministra vládního úřadu a osoby zodpovědné za ministerstvo komunikace.

Spisovatel má hlavní vliv na Carlose a Eduarda, nejvlivnější děti prezidenta Bolsonara, a skupinu ve vládě složenou z ministrů zahraničí a školství.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7058

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2019