‘Děripaska to měl na spadnutí‘: jak dvě dekády namlouvání Spojených států skončily pro ruského oligarchu krachem

13. 5. 2019

čas čtení 6 minut

Omluva a aktualizace:  

 

Překladem níže uvedeného článku z dubna 2018 vznikl mylný dojem, že sankce proti Děripaskovým společnostem byly uvaleny minulý týden. Kongres uvalil sankce na Děripasku v dubnu 2018. V lednu 2019 z těchto sankcí Trumpova administrativa vyjmula tři společnosti včetně Děripaskova Rusalu, píše Albín Sybera, který připravil tento článek. 

V americkém Kongresu a Senátu tento krok vyvolal ostrou reakci Demokratů a některých Republikánů, kteří uvolňování sankcí proti Putinovu spojenci v době probíhajícího Muellerova vyšetřování (leden 2019) vnímali jako vysoce nevhodné. Většina Republikánů Trumpův krok hájila poukazováním na dopady na světový trh s hliníkem a na skutečnost, že Děripaska své podíly v sankcionovaných společnostech včetně Rusalu snižil pod 50% viz. například ZDE, ZDE, anebo ZDE.

* * * 

V pátek uvalily Spojené státy americké sankce proti Olegu Děripaskovi, které možná vejdou do historie jako ty nejtvrdší, které byly kdy proti jakémukoliv podnikateli a jeho společnostem uplatněny.

Po dvě dekády se Oleg Děripaska se vší vervou, kterou byste očekávali od muže, jenž v jednu chvíli disponoval devátým největším jměním světa, snažil o jedinou věc, kterou si nemohl koupit – a sice o to, aby ho Amerika přijala.

 

Ruský miliardář si najal právníky z Wall Street, lobbisty z D.C., ve Washingtonu zakoupil vilu na Embassy Row a dokonce se i nabídl, že pomůže nalézt amerického špiona pohřešovaného v Íránu. Ale každý pokus o získání obyčejného cestovního víza do Spojených států byl zamítnut z důvodu jeho údajné brutality při hromadění bohatství, které otevřelo tolik jiných dveří, včetně dveří do Kremlu Vladimira Putina.

...

Děripaska to měl na spadnutí“

Měl příliš vysoký profil“, říká Anders Aslund, který se zaobírá ruskou ekonomikou při Atlantic Council ve Washingtonu. „Čím vyšší profil, tím spíše se vám může stát, že uvíznete v prostoru mezi palbou“.

Uvalená opatření se rovnají tomu, co úředníci z financí soukromě označují jako jaderná varianta – odříznutí Děripasky a jeho společností od dolarového hospodářství, což přes noc srazilo hodnotu jeho aluminiového gigantu United Co. Rusal na polovinu. Sankce jsou obecnou odpovědí na Putinovy „nekalé aktivity“ a konkrétní odpovědí na Děripaskovy údajné zločiny, uvádí ministerstvo financí.

Děripaskovy vazby na Putina a společné aktivity s Paulem Manafortem, bývalým šéfem volební kampaně Donalda Trumpa, který byl odsouzen za praní špinavých peněz v rámci vyšetřování o vměšování do amerických voleb zvláštního návladního Roberta Muellera, zvýšilo obavy z miliardářových kroků a zájmů, domnívá se koordinátor sankcí z Obamovy administrativy Dan Freid.

Děripaska to měl na spadnutí“, říká Fried. „Nebylo to jenom o dlouhotrvajících podezření z korupce. Zdálo se, že se snaží příliš vměšovat do našeho systému“.

I když Obamova administrativa zvažovala zařazení Děripasky do prvního kola ruských sankcí uvalených po rozpoutání konfliktu na Ukrajině v r. 2014, nakonec se rozhodla ždímat fyzické a právní entity přímo provázaruskou vládou, anebo osobně s Putinem. V těchto dnech má ale Donald Trump, jehož vazby na Rusko jsou předmětem Muellerova vyšetřování, politické důvody pro to, aby z Putinova spojence udělal páriu.

Pokuty napařené Rusalu a dalším Děripaskovým společnostem prakticky zakazují import aluminia z Ruska, který představuje 14 procent spotřeby USA. Tento tah přichází ve chvíli, kdy Trump zavádí tarify na aluminiové a jiné produkty ze zahraničí, aby dodržel své protekcionistické sliby. Alcoa Corp., největší americký konkurent Rusalu, povyskočil minulé pondělí o 6.7 procent, nejvíce za celý rok.

...

I když poslední kolo pokut zahrnovalo šest dalších tzv. oligarchů, nejtvrději zasáhlo Děripasku. Bývalý branec Rudé armády s univerzitním titulem z fyziky začal svůj byznys navyšováním nově vydaných dělnických akcií Sibiřských hutí v 90. letech a vzešel jako vítěz z krvavých, gangstery vedených aluminiových válek.

Je důležité si uvědomit tuto eskalaci“

Děripaska byl vyšetřován pro praní špinavých peněz a byl obviněn z vyhrožování svým obchodním rivalům zabitím, z nezákonného odposlechu vládního úředníka a z účasti na vydírání a vybírání výpalného“, uvedlo americké ministerstvo financí. „Je důvodné se domnívat, že Děripaska uplácel vládního činitele, objednal si vraždu podnikatele a měl vazby na skupinu v ruském organizovaném zločinu.“

...

Mezi dalšími Rusy zařazenými do seznamu jsou Kiril Šamalov, který se oženil s Putinovou nejmladší dcerou před pěti lety, a Viktor Vekselberg, minoritní akcionář Rusalu, který se zúčastnil Trumpovy inaugurace. Ve srovnání s Děripaskou ale tyto pokuty blednou, domnívá se Adam Smith, bývalý činitel financí, který je dnes společníkem ve společnosti Gibson Dunn & Crutcher ve Washingtonu.

Stává se velmi zřídka, aby se na blacklistu objevily dvě veřejně obchodovatelné společnosti – v Hong Kongu registrovaný Rusal a EN+, která obchoduje v Londýně“, tvrdí Smith. „Je důležité si uvědomit tuto eskalaci“.

David Kramer, bývalý úředník administrativy prezidenta George W. Bushe, vyjádřil překvapení nad opomenutím dvou miliardářů, kteří mají obzvláště blízko k Vladimiru Putinovi – Ališera Usmanova, který ovládá největšího producenta železné rudy v Rusku, a Romana Abramoviče, největšího akcionáře v železárnách Evraz.

I tak to byl velký seznam, který zasadil pár úderů oligarchům z Putinova okolí“, uvedl Kramer, který je v současnosti seniorský vedoucí na Floridské Mezinárodní Univerzitě v Miami. „Zcela jasně si chtěli nechat prostor k zařazení dalších jmen“.

Abramovič, bývalý Děripaskův obchodní partner, vypověděl před londýnským soudem v roce 2011, že aluminiové války byly krvavou kapitolou ruských korporátních dějin, ve které „byl někdo zavražděn každé tři dny“.

...

Kompletní článek v angličtině ZDE.

[Pozn. Je pozoruhodné, že před časem se v několika mediálních zprávách objevila informace, že nejbohatší Čech Petr Kellner se od Romana Abramoviče chystá koupit londýnský fotbalový velkoklub FC Chelsea – více například ZDE.]

0
Vytisknout
5996

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2019