Reuters: Tisíce Čechů čtvrtý týden protestují proti ministryni spravedlnosti

22. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Tisíce Čechů čtvrtý týden protestovaly proti ministryni spravedlnosti, která, jak se obávají, může ovlivnit trestní kauzu premiéra Andreje Babiše.



Protestující tvrdí, že minulá vyjádření a skutky ministryně spravedlnosti Marie Benešové podporovaly Babiše, miliardáře, který se stal politikem a který je obviněn, že před deseti lety ilegálně dosáhl na 2 miliony eur z evropských fondů. Babiš obvinění popírá.

Jako poslankyně parlamentu v roce 2017 patřila Benešová k malé skupině zákonodárců, kteří nepodpořili zbavení Babiše imunity. V roce 2013 působila jako ministryně spravedlnosti v úřednické vládě prezidenta Miloše Zemana, Babišova spojence.

Lidé shromáždění na Václavském náměstí v centru Prahy mávali českými a evropskými vlajkami a transparenty s nápisy jako "Stydím se za svého premiéra". Zatímco předchozí protest zaznamenal účast 20 000 osob, tento přesáhl 50 000.

Babiš a jeho strana ANO navzdory protestům neutrpěli před evropskými volbami výrazný pokles voličské podpory. V průzkumech získávají kolem 30 %.

Vyšetřovatelé, kteří mohou kauzu uzavřít, než se dostane k soudu, teprve musejí rozhodnout ohledně policejního doporučení, aby byl Babiš postaven před soud.

Předchůdce Benešové na ministerstvu spravedlnosti rezignoval den poté, co policie skončila vyšetřování, což vyvolává obavy, že v kauze mohl být zapojen politický nátlak.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7011

Diskuse

Obsah vydání | 28. 5. 2019