90% Britů nyní souhlasí: Na to, abyste byl Brit, nemusíte být běloch

1. 7. 2019

čas čtení 1 minuta
Foto: Úspěšní angličtí sportovci


Především v důsledku sportovních úspěchů nebělochů nepovažuje dnes drtivá většina Britů bělošství za nutnou podmínku britskosti

Počet lidí, kteří si myslí, že na to, abyste byl Angličanem, musíte být běloch, se za posledních sedm let snížil o polovinu. Motorem této změny je především starší generace, která nyní široce přijímá rozrůzněnost britské etnicity.

Jen 10 procent Britů dnes zastává názor, že na to abyste mohl být Angličan, musíte být běloch. Ještě v roce 2012 to  bylo 20 procent Britů. Zjistila to studie organizací British Future a Centre for English Identity and Politics.

 

K největším změnám došlo v generaci lidí starších 65 let, kde význam bělošství poklesl z 35 procent na 16 procent. Tato nová data zpochybňují tvrzení, že referendum o brexitu z roku 2016 bylo motivováno nárůstem touhy po bělošské, xenofobní anglické totožnosti. Nyní bylo zjištěno, že i během hlasování o brexitu se vnímání britské totožnosti v Británii stalo daleko inkluzivnější než dříve.

Podstatnou měrou přispěly k rozšíření inkluzivity britské totožnosti sportovní úspěchy nebělošských sportovců soutěžících v mezinárodních soutěžích za Británii.

Nicméně z průzkumu vyplývá, že tři faktory - narození v Anglii, placení daní v Anglii a aktivní přispívání ku prospěchu anglické společnosti - jsou důležité pro definici anglickosti pro 70 procent anglické populace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7149

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2019