NATO se snaží čelit ruské raketové hrozbě

3. 7. 2019

čas čtení 2 minuty
"Nebezpečná realita, jíž se bylo možno naprosto vyhnout" je vzdálena pouhých pět týdnů, napsal Kevin Baron. 2. srpna se stane historií smlouva o jaderných zbraních, která před třiceti lety možná zachránila Evropu před anihilací. Netušíme, jak bude NATO po 3. srpnu udržovat Evropu v bezpečí.


Odpočítávání začalo v únoru. Týden poté, co Rusko poprvé představilo svou jadernou střelu s plochou dráhou letu SSC-8, Trumpova administrativa prohlásila, že kvůli tomu, že Rusko po léta porušuje Smlouvu o střelách středního a kratšího doletu (INF), částečně tím, že vyvíjí a rozmisťuje SSC-8, smlouva je fakticky mrtva. USA okamžitě "přerušily" své dodržování INF a Trump dal Moskvě šest měsíců na to, aby začala smlouvu opět plnit.

Tato lhůta již takřka uplynula. Co pak?

Představitelé NATO se dosud snaží navzdory malým šancím smlouvu zachránit a dosáhnout toho, aby se Moskva vrátila k jejímu dodržování. Avšak přiznávají, že s každým dalším dnem jsou šance nižší.

Tento týden generální tajemník Stoltenberg a ministři NATO prohlásili, že pokud Rusko nezačne smlouvu plnit, "budeme reagovat". Lídr aliance zmínil možná opatření, včetně častějších vojenských cvičení, posílení protiraketové obrany, nové dohody o kontrole zbrojení a možnosti konvenční reakce.

Stoltenberg odmítl říci, zda NATO uvažuje o preventivních úderech na střely SSC-8. "Není to tak, že 3. srpna dojde ke konfliktu," řekl.

"Nezačali jsme dělat nic, co porušuje smlouvu, ale začali jsme se připravovat na svět bez smlouvy, takže můžeme reagovat, odpovědět - ale odpovíme obranným, uměřeným způsobem, protože neusilujeme o konflikt. Naším cílem je stále omezení napětí, ale současně také udržení přesvědčivého odstrašení, ve světě s větším počtem ruských raket a bez smlouvy INF."

Ve skutečnosti USA již nějakou dobu pracují na raketách pro dobu po smlouvě INF. Jednou z nich armádní Precision Strike Missile neboli PrSM, která by měla být schopna operačního nasazení za čtyři roky.

5. července se znovu sejde Rada NATO-Rusko, pravděpodobně naposledy před vypršením lhůty - a před tím, než Evropané začnou žít v dosahu takřka nezastavitelných jaderných střel ovládaných Vladimirem Putinem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8992

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2019