Ať Babiš s Hamáčkem konkrétně řeknou, jak jednání se Zemanem probíhalo

4. 7. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Kdo pozorně sleduje jednání a způsob myšlení prezidenta Zemana, nemůže být překvapen tím, že premiér Babiš a předseda ČSSD Hamáček s ním při vyjednávání o odvolání ministra kultury Staňka nijak nepohnuli. Babiš po schůzce řekl: „Chci prezidentovi vysvětlit, že máme koaliční smlouvu a já se chovám podle ní a že jsem nominací pana Šmardy vyhověl panu Hamáčkovi. Chci mu vysvětlit, že když si ho soc. dem. přeje, tak jeho nejmenování ohrožuje stabilitu vlády. Požádám ho, aby mně i předsedovi ČSSD vyhověl.“


To je opravdu absurdní. Není přece možné, aby prezident tohle dávno nevěděl. Jistěže to ví a ví spoustu dalších věcí. Zeman je velmi zkušený a znalý politik, který politické dění detailně sleduje. Člověk žasne, že je vůbec možné, aby premiér vykládal veřejnosti takové nesmysly, že Zemanovi chce vysvětlit něco, co Zeman velmi dobře dávno chápe.

Babiš by naopak měl veřejnosti zcela konkrétně předložit, co se vlastně na schůzce se Zemanem dělo, a především: co je důvodem jeho odhodlání jít na další schůzku, která má přinést pokračování této monotónní telenovely dvanáctého července. A Hamáček by se neměl tvářit, jako by vedení sociální demokracie nevědělo, co se právě děje, takže se musí ještě poradit a rozhodnout. Dneska je čtvrtého července. Červen je dávno pryč. Co si pak myslet o tomto postoji sociální demokracie? „Ve středu sociální demokraté ve Sněmovně mimo jiné uvedli, že situaci kolem Antonína Staňka chtějí mít vyřešenu do této neděle (BC: 30. června), jinak by mohli vládu opustit.“ O čem chce sociální demokracie ještě jednat? A proč vůbec vypouští do vzduchu taková prohlášení? Aby byla všem k smíchu?


Bez ústupku, bez výsledku. Jednání u Zemana posun nepřineslo

Zeman: Staňka nyní odvolávat nechci a kompetenční žaloba by byla od ČSSD drzost

 

 



0
Vytisknout
11439

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2019