Americké rakety nalezené na základně libyjských povstalců útočících na Tripolis jsou naše, připouští Francie

11. 7. 2019

čas čtení 3 minuty
Francie ve středu připustila, že je vlastníkem amerických protitankových raket nalezených na povstalecké základně v Libyi. To vyvolává nepříjemné otázky ohledně evropského zapojení do občanské války.


Francouzské ministerstvo armády prohlásilo, že čtyři střely Javelin objevené na základně využívané jednotkami Libyjské národní armády pod velením "maršála" Chalífa Haftara byly určeny k "sebeobraně francouzských vojenských jednotek rozmístěných, aby prováděly zpravodajské a protiteroristické operace".

"Poškozené a nepoužitelné zbraně byly před zničením dočasně uloženy ve skladišti," uvádí se prohlášení.

To tvrdí, že zbraně nalezené v horách jižně od libyjského hlavního města Tripolisu silami loajálními k vládě podporované OSN nikdy neměly být prodány nebo předány jakékoliv straně libyjského konfliktu.

Střely byly nalezeny na povstalecké základně Gheryan při protiútoku vládních sil.

Prohlášení nevysvětluje, kolik francouzských vojáků je v zemi přítomno nebo proč operovali v blízkosti Gheryanu, což bylo hlavní velitelství povstalců při kontroverzním útoku na Tripolis.

O objevení střel Javelin poprvé informoval list New York Times. Zároveň byly nalezeny i čínské granáty s označením pocházejícím ze Spojených arabských emirátů.

Od začátku útoku sil Libyjská národní armády na Tripolis s cílem svrhnout vládu národní shody podporovanou OSN zahynulo nejméně 1 000 osob a desítky tisíc byly vyhnány z domovů.

Francie coby stálý člen Rady bezpečnosti OSN oficiálně uznává vládu národní shody podporovanou OSN.

Ale její premiér Fajíz as-Sarrádž od propuknutí bojů veřejně protestoval proti francouzské podpoře Haftarovi.

Někteří pozorovatelé také obvinili Paříž s diplomatického krytí povstaleckého generála zpochybňováním prohlášení EU ohledně útoku na Tripolis.

Džalál Harúči, libyjský analytik Clingedael Institute, prohlásil, že objev střel Francii znemožňuje "věrohodně popírat její hlubokou preferenci" pro Haftarovu frakci v občanské válce. Současně ale zdůraznil, že jiné státy jako Spojené arabské emiráty porušují zbraňové embargo na Libyi mnohem výrazněji než Francie.

Haftr ovládající východ země vystupuje jako potenciální sekulární vládce země schopný vyrovnat se s islamistickou hrozbou. Má zřejmě podporu z Egypta, Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie. Ve snaze získat podporu navštívil i Paříž a Moskvu.

Nabíhal také USA, které mu poskytly azyl, když v 80. letech upadl v nepřízeň tehdejšího vládce Muammara Kaddáfího.

Minulý týden USA zablokovaly britský návrh rezoluce RB OSN odsuzující nálet Haftarových sil na centrum pro migranty, který zabil 40 lidí.

Střela FGM-148 Javelin je americká zbraň odpalovaná z ramene určená k ničení moderních tanků útokem na horní pancíř, který je nejtenčí. Cena činí 260 000 dolarů za kus.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6717

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2019