Globální oteplování: V roce 2050 bude Praha o 6 stupňů Celsia teplejší než dnes

11. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Londýn bude mít ode dneška za třicet let podobné podnebí, jaké má dnes Barcelona. Bude to zřejmě doprovázeno vážným suchem.

Madrid bude mít v roce 2050 stejné podnebí, jaké má dnes Marrakeš, a Stockholm takové podnebí, jaké má dnes Budapešť. Po celém světě se budou města, která jsou dnes ve studeném nebo mírném podnebném pásmu, podobat městům, které jsou dnes o 1000 km jižněji.

Moskva bude mít podnebí, jaké má dnes Sofia, Seattle bude mít podnebí jako San Francisko a New York jako Virginia Beach. Vědci vytvořili interaktivní mapu, která to zaznamenává. Bratislava bude v nejteplejším měsíci teplejší o 6,5 stupňů než dnes a bude tedy jako australská Canberra.

Praha bude mít podnebí jako dnešní Tbilisi a nejteplejší měsíc bude o 6,7 stupňů Celsia teplejší než dnes.

Nedostatek vody postihne desítky měst, které se dnes nacházejí v mírném podnebném pásmu.

V roce 2050 bude 104 světových měst mít takové klimatické podmínky, jaké v dnešním klimatickém režimu neexistují. Mezi ně bude patřit Washington, Montreal, Rekjavík i Peking:

Červeně jsou označena města, která budou mít takové klimatické podmínky, jaké dnes na světě vůbec neexistují:



Velkým problémem pro takováto města budou průtrže mračen, které povedou k extremním záplavám, ale zároveň bude docházet k extremnímu suchu.

"Absolutně nejsme na tyto změny připraveni," konstatoval Tom Crowther, zakladatel Crowther Lab ve Švýcarsku, která provedla tento výzkum.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7455

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2019