Britský velvyslanec ve Washingtonu po Trumpově útoku odstoupil ze své funkce

10. 7. 2019

čas čtení 3 minuty


Sir Kim Darroch, britský velvyslanec ve Washingtonu, který se octl v ohnisku diplomatického konfliktu, poté, co byly ve snaze ho zdiskreditovat prozrazeny jeho tajné depeše do Londýna, v nichž varoval, že Trump je nekompetentní blb, ze své funkce nyní odstoupil.

Učinil to poté, co usoudil, po sledování úterní televizní debaty mezi kandidáty na nového britského premiéra Borisem Johnsonem a Jeremym Huntem, kterého skandálně budou volit jen britští penzisti - členové Konzervativní strany (je to 0,3 procenta britských voličů). V té debatě Johnson odmítl Darrocha podpořit a vyjádřil ochotu lézt Donaldu Trumpovi kamsi.

 

Podle mnoha britských politiků je však naprosto nepřijatelné, aby Trump určoval, kdo má být britským velvyslancem ve Washingtonu.

Sir Kim Darroch odeslal dopis Simonu McDonaldovi, nejvyššímu státnímu úředníku na britském ministerstvu zahraničí, v němž konstatuje, že poté, co Darrocha Trump na Twitteru charakterizoval jako "pompézního hlupáka" a "velmi blbého", velvyslanec nemůže pokračovat ve Washingtonu ve své práci.

V odpovědi na Darrochův dopis konstatoval McDonald, že Darroch se stal terčem "zlovolného prozrazení tajných depeší", a vyjářil vděčnost za jeho práci. "Jste nejlepším z nás," zdůraznil McDonald.

V Dolní sněmovně konstatovala Theresa Mayová, že s Darrochem hovořila a sdělila mu, že je pro ni "nesmírně politováníhodné, že dospěl k závěru, že musí z velvyslanecké funkce odejít." Dodala: "Sir Kim poskytuje celoživotní službu Spojenému království a my mu jsme nesmírně vděčni. Dobrá vláda závisí na státních úřednících, kteří jsou schopni ji plně, otevřeně a upřímně informovat. Chci, aby všichni naši státní úředníci si zachovali důvěru, že toto budou moci i nadále dělat, a doufám, že parlament bude uvažovat o tom, jak je významné hájit naše hodnoty a zásady, zejména tehdy, když jsou pod tlakem."

Jeremy Corbyn charakterizoval způsob, jímž bylo s Darrochem naloženo, jako "naprosto neférový a nesprávný". Corbyn dodal, že Darroch poskytoval "čestnou a dobrou službu".

"Celá sněmovna by se měla spojit a hluboce litovat jeho rozhodnutí, že musí v tuto chvíli rezignovat," konstatoval Corbyn.

Darrochovo rozhodnutí vyvolá tlak na Borise Johnsona, jehož někteří konzervativci kritizovali, že během úterní televizní debaty odmítl Darrocha podpořit.

V sérii důvěrných depeší, které prozradila brexitérská "novinářka" Isabel Oakshott, se silnými vazbami na milionáře Arrona Bankse, který má kontakty na Rusko, charakterizoval Darroch Trumpovu vládu jako "nekompetentní", "hloupou" a "nesebejistou".

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt konstatoval, že jeho ministerstvo vyšetřuje, zda Darrochovy tajné depeše hackersky nezískalo Rusko.

Robustně kritické hodnocení situace v cizích zemích je běžnou praxí při posílání tajných diplomatických depeší od velvyslanců, avšak Trump na jejich prozrazení reagoval na Twitteru se zuřivostí. Trump napsal: "Cáknutý velvyslanec, kterého Británie vnutila Spojeným státům, není někdo, jímž bychom byli nadšeni, je to opravdu blbec."

Kontroverze eskalovala dále, poté, co současný britský ministr zahraničí Jeremy Hunt označil Trumpovy výroky za "výroky bez respektu a nesprávné".


Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7351

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2019