O tom, jak byla koza sežrána a vlk zůstal celý

16. 7. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Prezident Zeman nepochybně velmi dobře věděl, že ministr Staněk není odvoláván z důvodu osobních neshod s předsedou ČSSD Hamáčkem, a přesto hrál před veřejností hru, že chce místo jediné možnosti, kterou mu dává Ústava, ty dva usmiřovat.

Už v okamžiku, kdy dostal návrh na Staňkovo odvolání od premiéra této země, mu muselo být jasné, že jde o vážnou věc, která se týká politiky celého státu a že musí, pokud by měl jednat podle Ústavy, Staňka neprodleně odvolat. Jenže Zeman neříká to, co ví, ale říká to, co se mu hodí do jeho hry. A hru hraje podle toho, co mu projde. Ví, že premiér na něj žalobu nepodá. Ví, že žaloba na něj, ačkoli je už připravena v Senátu, Parlamentem neprojde. A podle toho hraje.

Rozhovor Britských listů 228. Vzdorně objektivní postoj Sergeje Loznicy

12. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

For English, scroll below.

This interview is conducted in English, with Czech subtitles.

Ukrajinský filmový režisér Sergej Loznica (narozený v Bělorusku) proslul svými dokumentárními filmy, v nichž prostě namíří kameru na lidi a bez komentáře zaznamenává, jak se chovají jako idioti. Na karlovarském filmovém festivalu s ním hovořil Jan Čulík o jeho filmu Austerlitz, zaznamenávajícím, jak se chovají tisíce dnešních turistů při hromadných návštěvách koncentračního tábora Sachsenhausen, a o jeho střihovém filmu Proces, o stalinském monstrprocesu z konce třicátých let dvacátého promítaném na letošním karlovarském filmovém festivalu, i o tom, že Sergej Loznica nyní připravuje nový střihový film o pohřbu J. V. Stalina v roce 1953. "Chtěl bych pozvat diváka do té doby, aby pocítil to, co lidé tehdy cítili, a viděl to, co lidé tehdy viděli. Ale s naší zkušeností o 66 let později," říká Sergej Loznica. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. července 2019.

Sergei Loznitsa, Ukrainian film director (who was born in Belorussia), is well known for his documentaries in which he simply points his camera at people and without any comment he records how they behave like idiots. Jan Čulík spoke to him at the 2019 Karlovy Vary International Film Festival about his film Austerlitz, which shows how thousands of tourists behave while visiting en masse the Sachsenhausen Nazi concentration camp. They also spoke about Loznitsa's film The Trial, constructed from period archive film footage recording one of the Stalinist show trials which took place in Russia in the 1930s. Sergei Loznitsa is now working on a new film which also uses archival film footage: it is a film recording the events around Stalin's funeral in 1953. "I would like to invite my spectators to that time so that they could feel what people then felt and see what people then saw - but with our experience of 66 years later," says Loznitsa. The interview was broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from 12th July 2019.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE


K tomu:



Mlžení škodící profesionalitě

16. 7. 2019 / Pavlína Antošová

čas čtení 4 minuty

Životopisy mnoha z nás obsahují některá bílá místa. Hodně ale záleží na tom, jak se k nim kdo po dlouhé době dokáže postavit. A u veřejně známých osobností to platí zvlášť.

Čerstvý osmdesátník Karel Gott se na začátku sedmdesátých let pokusil o emigraci do západního Německa, a to s celým Štaidlovým orchestrem. V pozadí stálo přání ponechat si délku vlasů podle svého rozhodnutí a vkusu. Tlak z vyšších míst byl v té době tak silný a groteskní zároveň, že se tento faktor pro řadu Čechů a Slováků (většinou o něco mladších než Gott) zcela pochopitelně stal atributem svobody.

30454

Názorný příklad: Jak se řeší problém kůrovce v ČR a v Německu

16. 7. 2019 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

V polovině této fotografie probíhá státní hranice Německo - Česká republika. Fotografie pořízena na Knížecích pláních na Šumavě.

V horní polovině snímku vidíte Spolkovou republiku Německo, v dolní polovině snímku Českou republiku.

Názorný příklad, jak se řeší problém kůrovce v obou zemích.

30451

Pozdrav ze Šumavy. Lidové tvořivosti se nelíbí historická fakta

15. 7. 2019 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Po likvidaci vesnice Knížecí pláně (jako mnoha dalších šumavských vesnic, vzniklých koncem osmnáctého století) považovala Československá lidová armáda za nutné zbořit vesnický chrám. Památník na místě tohoto vandalismu se nelíbí českým turistům. (Němci mají všeobecný pocit viny za nacismus, Američané mají všeobecný pocit viny za zotročování černochů, Češi žádný pocit viny za křivdy napáchané za komunismu nemají) :

Americké poslankyně: Nenechte se Trumpem vyprovokovat

16. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Čtyři poslankyně Demokratické strany, které se staly terčem rasistických útoků od Donalda Trumpa, ho na tiskové konferenci obvinily, že "prosazuje agendu bělošských nacionalistů".




Čtyři nebělošské poslankyně amerického Kongresu, na něž Donald Trump rasisticky zaútočil, obvinily amerického prezidenta, že prosazuje agendu "bělošských nacionalistů" a apelovaly na americkou veřejnost, aby se nenechala vyprovokovat jeho konfliktní rétorikou.

24651

Zadlužených dětí v dětských domovech přibývá, nyní mohou využít bezplatnou právní pomoc

15. 7. 2019

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Počet dětských dlužníků v ČR stále roste, nejohroženější jsou přitom děti z dětských domovů. Právě jim je určeno bezplatné právní poradenství, které mohou na základě dohody o bezplatných právních službách pro bono poslankyně Moniky Červíčkové s chebskými právníky z advokátní kanceláře Libora Duška od července využívat. 

Proč začne Nový Zéland vysazovat 100 milionů stromů ročně?

16. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Proč začne Nový Zéland vysazovat 100 milionů stromů ročně? Ta země má novou vládu, v jejímž čele stojí 37 letá Jacinda Ardern, a ambiciozní plány pro boj proti globálnímu oteplování. Nový Zéland bude do roku 2050 uhlíkově neutrální. Do roku 2035 bude vyrábět 100 procent své energie z obnovitelných zdrojů. Země zdvojnásobí počet stromů, které už každoročně vysazuje na pozemcích méně vhodných pro zemědělství.

Jiné země mají také velké programy vysazování stromů ve snaze omezit emise uhlíku. Indie letos v červenci za jediný den vysadí 66 milionů stromů.

Měla by Česká republika také začít vysazovat větší množství stromů? Ne je kácet jako v Kolíně?


Trump: "Mohou vypadnout, když se jim to u nás nelíbí." Vyjádřil se rasisticky o levicových poslankyních ještě agresivněji

16. 7. 2019

čas čtení 2 minuty


Novinář: Znepokojuje vás, že mnoho lidí považuje ten váš tweet za rasistický a že bělošské nacionalistické organizace mají nyní s vámi v této věci společné názory?

Trump: Neznepokojuje mě to, protože mnoho lidí se mnou souhlasí. A já jenom říkám, když chtějí odejít, ať vypadnou. Neříkám navždycky. Píšu odejděte, jestliže chcete. Ale to, co ten tweet říká, Johne, co ten tweet říká, když jsou nespokojené se Spojenými státy, když nás pořád jen kritizují, vidíte ty lidi, jak pořád chodí a kritizují Spojené státy... Burza teď právě dosáhla nejvyššího vrcholu v historii. Všichni tito vynikající výrobci, jsou to vynikající podnikatelé, zaměstnávají mnoho lidí, a máme tady i řadové zaměstnance. Mají dosud nejlepší rok v historii. Smím to říct? Je to správný výrok?

Tohle to jsou lidi, kteří podle mého názoru naši zemi nenávidí. Můžete si říkat, co chcete, ale přečtěte si seznam všechno, co řekli, a já jen říkám, když se jim to tady nelíbí, mohou odejít. Mohou odejít. A víte co? Jsem si jist, že mnoha lidem nebudou chybět. Ale oni musejí milovat naši zemi. Jsou to poslankyně Kongresu. A já jsem neřekl žádná jména, ale to jsou lidi, ticho, ticho, ticho, ticho, ticho, ticho.

To jsou lidi, kteří jestliže se jim to tady nelíbí, mohou odjet. A já nevím, komu budou chybět. Někdo možná ano.

Trump také lživě obvinil jednu levicovou poslankyni, že údajně "chválila Al Kajdu". Je to lež:


Z přepisu Bílého domu, pořízeného z Trumpova vystoupení:

Otázka: Nevadí vám, že si lidé myslí, že vaše tweety jsou rasistické, pane prezidente?
Trump: Ticho. Ticho. Ticho. Ticho.
Otázka: Pane prezidente, nevadí vám, že si lidé myslí, že vaše tweety jsou rasistické, pane?
Trump: Ticho.
Otázka: Já se vás na něco ptám, pane prezidente.


Twitter: Trumpovy rasistické tweety "neporušují předpisy Twitteru"

15. 7. 2019

čas čtení 1 minuta



Trumpovy rasistické výroky na Twitteru, které zveřejnil o víkendu a v nichž rasisticky útočil na čtyři levicové poslankyně Demokratické strany v Kongresu, neporušují prý pravidla Twitteru, sdělil mluvčí Twitteru televizi CNN, přestože zcela zjevně psané předpisy Twitteru Trumpovy tweety porušují.

Chorvatsko: Prezidentka přiznala protizákonnou deportaci uprchlíků - musí proti tomu zasáhnout

16. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta



Chorvatsko musí okamžitě zrušit svou strategii vracení uprchlíků a žadatelů o azyl do Bosny  a Hercegoviny, v některých případech násilně. To konstatuje organizace Human Rights Watch ve svém otevřeném dopise prezidentce Kolindě Grabar-Kitarovičové. Ta nedávno v rozhovoru pro švýcarskou televizi přiznala, že chorvatští činitelé jsou vinni těmito deportačními praktikami. Znamená to, že chorvatská vláda nese odpovědnost za řádné vyšetření těchto trestných činů a za pohnání viníků k odpovědnosti.


Angličané demonstrovali za přijetí dětských uprchlíků

16. 7. 2019

čas čtení 3 minuty


Barbara Winton: Můj otec, Sir Nicholas Winton, pomohl v roce 1939 zorganizovat transport dětí z Československa. Celý tento Kindertransport byl úsilím vzniklým v reakci na Křišťálovou noc. Cílem bylo zachránit děti bez rodičů a přivézt je do Británie.

Stephen Cowan, šéf komunálního úřadu Hammersmith a Fulham: V současnosti zuří největší uprchlická krize v poválečné historii Evropy. Chci, aby Británie jednala tak, jako ve své historii a aby přijala svůj férový podíl dětí. A proto jsem dnes na této demonstraci.

Šéf Labouristické strany Corbyn se schovává za sloupem

16. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Britská Labouristická strana je zoufale rozhádána v důsledku zakořeněného antisemitismu ve vedení strany. Situaci v pondělí ještě více rozvířil dokumentární film televize BBC v pořadu Panorama o tomto problému. V pořadu vystoupili tvrdě ostrakizovaní aktivisté Labouristické strany, snažící se - marně - vystupovat proti antisemitismu. V důsledku skandálu antisemitismu, neostalinskému vedení Labouristické strany a bezřehé hlouposti a nekompetentnosti Jeremyho Corbyna nedokáže Labouristická strana působit vůči šílencům v konzervativní vládě jako efektivní opozice.

Televize ITN v pondělí zaznamenala, jak se šéf Labouristické strany Corbyn před jejími kamerami schoval v ústředí Labouristické strany za sloup. Není výmluvnější metafory děsivě idiotské politiky v dnešní Británii:


30449

Populistická republika - oligarchie česká

PROČ

15. 7. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut


Mocenských boj české oligarchie se dostal do dějové fáze “vládní krize”. Na pozadí ostudného kusu pro demokratické publikum v podobě přetahování “o Staňka” běží hrubě vyděračský spor o to, jak moc se podaří hradní kanceláři s.r.o. prosadit své věrné do mocenských pozic v následující vládě, které se zoufalý premiér Babiš nechce vzdát. Bude ji mít. A další dva roky bude spolupracovat na tom, aby se v zájmu české oligarchie podařilo překreslit politickou mapu v ČR do podoby krajiny kontrolované populisty s oligarchickým vedením. Ještě dokonaleji, než je tomu dnes. Důvod k vytvoření “státníka” Klause ml. začíná krystalizovat velmi rychle.

Jak se udigitalizovat, aneb "Pokrokem" do záhuby

15. 7. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Americký stát Georgia se chystá utratit 150 milionů dolarů za nový digitální volební systém. Učiní tak i přes varování počítačových expertů, že v současnosti neexistuje dostatečně účinný způsob, jak digitální volební systém uspokojivě zabezpečit a vyhnout se jeho manipulaci vnějšími aktéry. Takže nový systém bude dokonce ještě zranitelnější než zastaralý současný. A úřady nebudou respektovat ani doporučení ohledně návratu k ručně vyplňovaným papírovým lístkům spojeného s audity volebních rizik - jako k odzkoušenému bezpečnému postupu, který prokazatelně dokáže uspokojivě fungovat.

30448

Kolín: Podstatným faktem, který pan starosta nevyvrací, zůstává rozhodnutí pokácet konkrétní stromy

15. 7. 2019 / Jitka Rejhonová

čas čtení 6 minut

Foto: "Zrestaurované" ulice Pražská a Sluneční v Kolíně, po odstranění vzrostlých stromů. K tomu viz reakci paní Jägerové - níže.

Reakce na dopis starosty města Kolína k rozhodnutí kácení stromů (článek „Starosta města Kolín - Stromy kácet budeme, ale méně“ z 12.7. 2018)

Chtěla bych se vyjádřit k uveřejněnému dopisu pana starosty města Kolína, M. Kašpara, který původní text, jehož účelem byl primárně pokus o záchranu stromů na sídlišti v Kolíně, obviňuje z šíření nepravdivých informací o plánovaném kácení stromů.

Děkuji panu starostovi za zpřesnění informací, které úřad doplňoval na žádosti občanů postupně (viz níže k jednotlivým fázím procesu).  Nicméně podstatným faktem, který pan starosta nevyvrací, zůstává rozhodnutí pokácet konkrétní stromy (jejichž počet se blíží číslu 20).

Jak český stát financuje infrastrukturu pro ruské firmy

15. 7. 2019 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty


Jak napovídá nadpis, článek se zabývá především přínosem mostu  pro automobilovou a městskou hromadnou dopravu. V druhé části článku se zmiňuje souvislost s přestavbou železniční trati na dvojkolejnou a zachováním tzv. přesmyku, který byl postaven za války v roce 1917. Ten umožňoval kolejové spojení obou částí koncernu Škoda nezávisle na státní železnici.

30372

Paralely mezi italskou mafií a současným stavem mocenského "uchopení" českého státu

Realitu si prostě vyrobíme

15. 7. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 7 minut


Na Hackingově pojetí sociálních konstrukcí je zajímavé jak 
dokáže velmi srozumitelným jazykem zpřístupnit poměrně složitá témata (více ZDE). Zároveň si dokáže zachovat erudovanost a schopnost reagovat na myšlenkový vývoj, který přelomu milénia (především) na západních univerzitách předcházel. Jeho volba aktuálních společenských a politických témat pak může sloužit i jako nástroj interpretace vnímání reality v české kotlině.

Hospodaření OSBL za červen 2019

10. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

V červnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 433.57 Kč, výdaje byly 95 931 Kč. MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, děkujeme také za mnohé vzkazy podpory - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu, ještě pořád klesáme k mínusu. Potřebujeme o něco vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Trump zaútočil rasisticky na Ocasio-Cortezovou a další demokratické poslankyně Kongresu

15. 7. 2019

čas čtení 4 minuty

Donald Trump rasisticky zaútočil v neděli na čtyři levicové poslankyně Demokratické strany v Kongresu, které se střetly s vedením Demokratické strany. Měly by se podle něho "vrátit do svých původních zemí a pomoci opravit naprosto rozbitá a zločinností nakažená místa, odkud pocházejí". "Nemůžete odejít dost rychle," dodal.

Jde o čtyři levicové poslankyně: Alexandriu Ocasio-Cortez z New Yorku, Ayannu Pressley z Massachusetts, Rashidu Tlaib z Michiganu a Ilhan Omarovou z Minnesoty.

Jak na rozložení autoritářsko-korupční vazby

15. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Konec studené války přinesl začátek nové éry, v níž ke konfliktu dochází méně často v rámci válek vedených přes prostředníky (proxy wars) a velkých ideologií, ale častěji v obchodních válkách a zasedacích místnostech, napsal Clay R. Fuller.

Stav globální demokracie

15. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Larry Diamond z Hoover Institution a Freeman Spogli Institute for International Studies hovoří o zdraví globální demokracie a své poslední knize Ill Winds: Saving Democracy from Russian Rage, Chinese Ambition, and American Complacency (Nezdravý vítr: Zachránit demokracii před ruským hněvem, čínskými ambicemi a americkým sebeuspokojením). Diamond hovoří o volebních, institucionálních a geopolitických hrozbách světovým demokraciím a o tom, jaká řešení Spojené státy, Evropa a jejich spojenci mohou nabídnout, aby se postavili novému vzestupu autoritářských států.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Ejdman: Putin se nemůže spolehnout ani na megalopole, ani na venkov

15. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Vladimir Putin je "součástí celosvětového ultrakonzervativního trendu", reakce rurálních neotesanců, kteří zůstali vězet ve 20. století, proti světové metropoli století jednadvacátého," tvrdí Igor Ejdman. Ale v protikladu k situaci v Evropě a USA má v Rusku rurální obyvatelstvo jiného nepřítele.

"Temný vládce" v Rusku padl: Sílí tam mocenský boj mezi mafiemi

15. 7. 2019

čas čtení 4 minuty



Michail Muzrajev, šéf ruské federální policie ve Volgogradu (dříve Stalingradu) býval tak obávaným mafiánem, že když loni v létě přišel do jedné místní restaurace, všichni ostatní hosté odešli. Celé město se ho bálo. Jeho vláda teroru ochromovala hospodářský rozvoj regionu.

Minulý měsíc však Muzrajeva vytáhla z jeho automobilu a zatkla skupina ozbrojenců, vyslaných z Moskvy ruskou tajnou službou FSB. Letecky byl dopraven do Moskvy a okamžitě uvězněn.

Trump: Mé koncentrační tábory jsou nejčistší!

15. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

James Felton: Trump publikoval na twitteru už  neuvěřitelné nesmysly, ale musím přiznat, že jsem opravdu nebyl připraven na jeho sebechválu "Já provozuju ty nejčistší koncentrační tábory!"

Donald Trump:  Páteční návštěva ukázala jasně, politikům i médiím, jak dobře vedená a čistá jsou vazební střediska pro děti. Vynikající recenze! Článek v krachujících New York Times byl LŽIVÝ! Místa, kde jsou zadržování dospělí muži, byla čistá, ale přeplněná. Také plná obrovského množství zločinců...

Historik Simon Schama: Koncentrační tábor v Terezíně měl také velmi dobré recenze!


Vyšlo spiknutí zničit britského velvyslance ve Washingtonu z Brexit Party?

14. 7. 2019

čas čtení 3 minuty


Deník Sunday Times v neděli upozorňuje, že Brexit Party Nigela Farage má zatraceně blízko k prozrazení tajných, vůči Trumpovi kritických depeší britského velvyslance Kima Darrocha. Bylo totiž zjištěno, že novinářka a aktivistka Isabel Oakshott, která tajné depeše zveřejnila v bulvárním listě Mail on Sunday, má poměr s Richardem Ticem, předsedou tzv. Brexit Party.

Milion chvilek za francouzskou revoluci

14. 7. 2019 / Tomáš Korda

čas čtení 11 minut


Dnes si připomínáme kulaté výročí Velké francouzské revoluce. Když dnes pozorujeme pozvolný rozklad liberálních demokracií, proč se právě v této souvislosti zamýšlet nad Francouzskou revolucí, kdy se část (třetí stav) naučila mluvit jménem celku (národa). Konkrétně řečeno, bude Milion chvilek za demokracii vědět, na čem je a co má dělat, když se zamyslí nad touto historickou událostí a pochopí, co znamená, když část mluví jménem celku?

Milion chvilek za demokracii chce mluvit jménem celku, ale nechce si přiznat, že je zároveň pouhou (dílčí a zvláštní) částí (obyvatelstva). Proto a snad jen proto dělá to, že politiku moralizuje. Což třetí stav za Francouzské revoluce nedělal, politiku nemoralizoval. Ke své stranickosti se hrdě přiznal, aniž se zřekl mluvit jménem celého národa.

 12978

Facebook má být v USA pokutován "směšnou částkou" 5 miliard dolarů

13. 7. 2019

čas čtení 1 minuta



Podle zpráv deníku Wall Street Journal a Washington Post má být Facebook pokutován částkou 5 miliard dolarů za porušení zákonů o ochraně soukromí uživatelů v souvislosti se skandálem kolem firmy Cambridge Analytica, která zneužívala osobní data asi 50 milionů amerických uživatelů Facebooku k jejich psychologickému ovlivňování před americkými prezidentskými volbami.

Pokutu prý schválila  americká Federal Trade Commission, Federální obchodní komise hlasováním 3-2. Republikáni pokutu schválili, demokraté byli proti.

V Británii, neuvěřitelně, se mluví o omezení svobody tisku

13. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Foto: Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt

Britský konzervativní ministr obrany a zřejmě neúspěšný kandidát na premiéra Jeremy Hunt se postavil na obranu práva tisku zveřejnit prozrazené tajné diplomatické depeše, které posílal do Londýna britský velvyslanec ve Washingtonu Sir Kim Darroch.

Londýnská policie zahájila trestní vyšetřování ohledně toho, kdo depeše prozrazil. Policie pohrozila sdělovacím prostředkům trestním stíháním za to, že depeše zveřejnily.

V srdcích mladých obyvatel měst našli vědci miliardy toxických partikulátů

12. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Foto: Mexico City, jedno z nejznečištěnějších měst světa 

Studie prokázala poškození srdečních svalů, dokonce i u dětí

Srdce mladých obyvatel měst obsahují miliardy toxických nanočástic z ovzduší. Dokonce i v srdci nejmladšího subjektu, jemuž byly tři roky, zaznamenali vědci poškození jeho kritických srdečních svalů, obsahujících mikroskopické toxické částice. Ze studie vyplývá, že tyto partikuláty, bohaté na železo, které vypouštějí vozidla a průmysl vysvětlují statisticky dokázanou vazbu mezi znečištěným ovzduším a srdečními chorobami.

Británie: Fundamentalističtí brexitéři požadují chaos v zemi

12. 7. 2019

čas čtení 3 minuty

Foto: Joseph Schumpeter

Budoucí britský premiér Boris Johnson vyvolá v zemi odchodem z EU dne 31. října bez dohody ekonomický chaos. Sám nemá žádné odpovědi na naléhavé otázky, avšak sofistikovanější brexitéři požadující vypadnutí Británie z EU bez dohody jsou inspirováni teoriemi poválečného ekonoma Josepha Schumpetera a jeho následovníků, píše Simon Jenkins.

Podle nich jsou občasné periody chaosu ve společnosti  nutné. Tak jako během válek, hospodářských krizí a thatcherismu, Británie podle nich nyní vyžaduje terapeutický šok, který jí posune do nové karmy, do nové vnitřní velikosti.

30445

Kácení stromů: Lidi jsou posedlí vlastnictvím aut

12. 7. 2019 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Foto: Z Třemošné do Plzně bývalým lesem

Za kácení nemůže Babiš, ale subkultura automobilistů, a tedy každý jmenovitě svým dílem, píše František Řezáč.

Každý z nich investoval hodně peněz do koupě auta a tak chce, zcela přirozeně, za ty peníze, dovézt sebe a rodinu z místa, pokud možno blízko bydliště, na místo, kde se, dejme tomu, chtějí  koupat.

Tím zjevně utlačují ostatní, kteří na dopravu použijí vlastní nohy a hromadnou dopravu nebo kolo.

Za příklad může posloužit okolí Kamenného a Třemošenského (dříve Židovského) rybníka těsně u sídliště v Plzni Bolevci.

Koupání v přírodě je tím zcela znehodnoceno. Platí to i pro vodní plochy dále v přírodě, třeba u rybníka Drahotínského. Autem až na břeh i tam.

Činitelé jen plní přání svých voličů (demokracie!), a to nejen v této věci.

Takže staví parkoviště u bydliště i rybníka. Ale je hezké a snadné to svádět na různé babiše. Ale je to pokrytecké.

Jaká asi zůstala ekologická stopa za onou "čtvrtkou milionu" na Letenské pláni? Určitě všichni nejeli MHD, ale autem.

V kapitalistické společnosti, tzv. demokracii, vítězí produkce a užití aut nad stromy ve městech i mimo ně. Hned vedle rybníků se staví dálnice bývalým lesem do Třemošné.

Kolik asi zde zařvalo stromů? A nikdo ani píp.

Budeme autem v Třemošné, kam jezdí vlak i autobus a zdatný člověk může jít i pěšky, o dvě minuty dřív!

Zmíněné sídliště Bolevec a vedle Košutka měly v době svého postavení mnohem více zeleně než dnes a její likvidace pokračuje.

Gigantické a velmi oblíbené nákupní středisko Globus s obrovským parkovištěm  leží za sídlištěm na bývalé zelené ploše. Co je proti tomu Kolín.

Tím neobhajuju státní kapitalismus, tzv. reálný socialismus oné doby. Ale stromů tam bylo víc, viz dobové fotky. Tenkrát bylo heslo "Vše pro lidi". Dneska je to "Vše pro auta!"

K tomu komentář Petra Koudelky:

Mezitím v Absurdistánu 103:

Polská katolická církev jde po majetku, státní železnice se pokusily zabránit mladým lidem dostat se na festival a polští špioni byli prozrazeni

12. 7. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Jak čas letí! Už je polovina července! A i když se v polské politice nic velkého neděje, poté, co se usadil prach po eurovolbách, neznamená to, že by nedocházelo k žádným významným událostem. Některé akce organizují obyčejní lidé - jako v Katowicích, kde místní lidi zorganizovali oslavu druhého výročí dne, kdy se rozbily pohyblivé schody a stále čekají na opravu. Dokonce byl i dort a svíčky! Avšak pan premiér Morawiecky má také plné ruce práce! Ve Vratislavi Oslavil Podepsání Memoranda Úmyslu, že Vyjádří svou Vůli Spolupracovat na Akci s Cílem Provést Předběžnou Realizační Studii pro Vratislavský Železniční Uzel. Opravdu. Oznámil to na Twitteru. Tweet byl posléze vymazán, ale screenshot je stále k dispozici ZDE.  Ale víte co? Já ho chválím. Měli bychom se všichni naučit těšit se z malých věcí v životě.

Obrat Borise Johnsona: Sbohem EU, zdravím USA

12. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Britský národní příběh vypadá následovně: Existuje země, jejíž impérium kdysi pokrývalo planetu a jejíž občané se postavili nacistům - několik předtím, než byly US zataženy do 2. světové války, píše Helen Lewisová.

Brexit: Suverénní Británie? Ve skutečnosti se mění v prosebníčka

12. 7. 2019

čas čtení 3 minuty

Boris Johnson ještě ani není v Downing Street, ale už učinil první velký krok jako lídr - a byla to demonstrace vlastní slabosti, píše Therese Raphaelová. Přední uchazeč o vedení Konzervativní strany v mžiku obětoval střelce, ohrozil královnu a signalizoval svým pěšcům, že jsou tu proto, aby za něj položili své kariéry.

Čínská globální propaganda se stává hrozbou národní bezpečnosti

12. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Čínskoamerická konfrontace probíhá na všech azimutech: Ekonomickém, diplomatickém, vojenském, ideologickém, napsali Bradley A. Thayer a Lianchao Han. Ačkoliv ekonomický a vojenský prvek si získaly značnou pozornost, ideologická válka Čínské lidové republiky proti Spojeným státům nikoliv. To se musí změnit. Globální propaganda komunistické Číny je soustředěná, dynamická a vyvíjí se - a její operace po celém světě zasahují miliardy lidí.

Nová studená válka v Africe?

12. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

USA představily investiční agenturu spravující 60 miliard dolarů a usilující o investice do nízkopříjmových a středněpříjmových zemí, se zvláštním zřetelem k Africe. Stalo se tak šest měsíců poté, co americký poradce pro národní bezpečnost John Bolton předložil "Novou africkou strategii" Trumpovy administrativy, která zmiňuje hlavní obavu: Čína a Rusko "záměrně a agresivně" zaměřující své investice do regionu, aby získaly konkurenční výhodu nad USA, píše Mehari Taddele Maru.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vzkaz Okamurovi: Japonsko se otevírá přistěhovalcům

12. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Přistěhovalectví bylo dlouho v Japonsku, které je často popisováno jako stát hrdý na svou homogenitu tabuizovaným tématem. (Ostatně i zde iluzorní, i v Japonsku dodnes žijí velmi svérázné národnostní menšiny - pozn. KD.) Ale se stárnutím obyvatelstva a setrvale nízkou porodností zemi postihl nebývalý nedostatek pracovních sil. Počátkem roku vláda premiéra Šinza Abeho zavedla nová opatření, která v příštích pěti letech umožní příjezd statisíců zejména manuálně pracujících zahraničních dělníků do Japonska.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Moskva jako Titanik

12. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Všechny ty peníze, které Kremlin sebral ve zbytku Ruska, aby zabránil tomu, že se Moskva stane semeništěm revoluce, si s obyvateli hlavního města hrají zlou hru: Stále více Rusů si přeje přistěhovat se do hlavního města - a vláda je nedokáže zadržet, píše Aleksej Roščin.

Írán se pokusil zajmout britský tanker

11. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Pět člunů zřejmě náležejících íránským Revolučním gardám se v středu přiblížilo k britskému ropnému tankeru v Perském zálivu a žádalo o zastavení v nedalekých íránských vodách, ale stáhlo se poté, co je varovalo britské válečné plavidlo, oznámili američtí představitelé. Britské ministerstvo obrany se zatím k incidentu nevyjádřilo.

Proč je skandál ohledně likvidace britského velvyslance ve Washingtonu skutečně vážná věc

11. 7. 2019

čas čtení 4 minuty

Pokud jste sledovali ve středu odpoledne účty britských politiků a čelných novinářů na Twitteru, jsou Trumpovým hysterickým, sprostým útokem na britského velvyslance Darrocha, který kvůli tomu rezignoval, naprosto zděšeni. Martin Kettle vysvětluje, proč jde o velmi vážnou věc:  

Ředitel britského ministerstva zahraničí nedělá nic náhodně. Nikdy neřekne na veřejnosti nic neúmyslného. Takže když ve středu v poledne vystoupil v Dolní sněmovně před poslanci tajemník ministerstva zahraničí Simon McDonald, po zdrcující rezignaci britského velvyslance ve Washingtonu Kima Darrocha, jeho pronikavá přímost byla zjevením. Byl to závažný důkaz, že aféra Darroch je existenční hrozbou celé britské zahraniční politice.

Jaký existuje precedens, zeptal se poslanec Tom Tugendhat, že snad někdy nějaký šéf spojeneckého státu udělal to, čeho se tento týden dopustil Donald Trump a znemožnil nejvyššímu zástupci Británie v USA, aby vykonával své zaměstnání? McDonaldova odpověď byla stručná a explozivní. "Žádný," řekl. "Ani nepřátelské státy se takto nikdy nechovaly a nechovají," dodal McDonald.

Ruské zásahy ve světě: Systematická strategie, nebo chaos?

11. 7. 2019

čas čtení 3 minuty

 






Amy Mackinnon, spolupracovnice Britských listů a staff writer amerického časopisu Foreign Policy, sleduje ve svém nejnovějším článku "vývoj ruského trolla" Alexandra Malkeviče, jehož zaměstnanci byli letos v květnu zatčeni v Libyi, kde se pokoušeli, jak to dnes dělá Rusko všude na světě, vyvolávat chaos ve všeobecných volbách.

Malkevič se předtím dostal do problémů v USA, kde se pokusil založit internetový portál USA Really, spojený s nechvalně známou továrnou trolů v Petrohradě, která zasahovala r. 2016 do amerických prezidentských voleb.  Nepodařilo se mu to a octl se na americkém seznamu nežádoucích osob.

Globální oteplování: V roce 2050 bude Praha o 6 stupňů Celsia teplejší než dnes

11. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Londýn bude mít ode dneška za třicet let podobné podnebí, jaké má dnes Barcelona. Bude to zřejmě doprovázeno vážným suchem.

Madrid bude mít v roce 2050 stejné podnebí, jaké má dnes Marrakeš, a Stockholm takové podnebí, jaké má dnes Budapešť. Po celém světě se budou města, která jsou dnes ve studeném nebo mírném podnebném pásmu, podobat městům, které jsou dnes o 1000 km jižněji.

Moskva bude mít podnebí, jaké má dnes Sofia, Seattle bude mít podnebí jako San Francisko a New York jako Virginia Beach. Vědci vytvořili interaktivní mapu, která to zaznamenává. Bratislava bude v nejteplejším měsíci teplejší o 6,5 stupňů než dnes a bude tedy jako australská Canberra.

Praha bude mít podnebí jako dnešní Tbilisi a nejteplejší měsíc bude o 6,7 stupňů Celsia teplejší než dnes.

Nedostatek vody postihne desítky měst, které se dnes nacházejí v mírném podnebném pásmu.

V roce 2050 bude 104 světových měst mít takové klimatické podmínky, jaké v dnešním klimatickém režimu neexistují. Mezi ně bude patřit Washington, Montreal, Rekjavík i Peking:

Červeně jsou označena města, která budou mít takové klimatické podmínky, jaké dnes na světě vůbec neexistují:



Velkým problémem pro takováto města budou průtrže mračen, které povedou k extremním záplavám, ale zároveň bude docházet k extremnímu suchu.

"Absolutně nejsme na tyto změny připraveni," konstatoval Tom Crowther, zakladatel Crowther Lab ve Švýcarsku, která provedla tento výzkum.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Podvody v Praze a Policie ČR

11. 7. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Jednu asi dvacetiletou studentku jedné americké univerzity, která je právě pobytem v Praze, přesvědčil muž na ulici, že jí vymění její dolary za koruny v daleko výhodnějším kursu, než jakákoliv směnárna.

(Pomiňme nesmysl, že někdo v dnešní době úvěrových a debetních karet, které lze používat kdekoliv na světě, jen si musíte vybrat takovou banku, která vám za výběr peněz v zahraničí neúčtuje poplatek, vůbec pomýšlí na užívání nějaké archické směnárny.)

Studentka se nechala přesvědčit a předala muži na pražské ulici 100 amerických dolarů. Až po jeho odchodu zjistila, že jí za to dal svazek neplatných běloruských bankovek.

Vedoucí jejich školského zájezdu jí doporučila, aby tu stovku dolarů oželela, studentka se nicméně vydala na policii. Podvodníka totiž nalezla, ejhle! na internetu:


Pražským policistům toto video ukázala. Ti jí začali zastrašovat, že "nelegální výměnou valut" se prý dopustila "zločinu" propírání špinavých peněz.

Aha, opravdu? To znamená, že když mi kamarád dá sto dolarů a já mu za ně dám koruny, že se dopouštím devizového přestupku? Co je to za nesmysl? To snad platilo za komunismu ne?

Samozřejmě, že Policie ČR neudělala o stížnosti americké studentky žádný zápis a nedala ji z návštěvy policie žádný záznam.

Je skutečně ve spiknutí s těmi podvodníky? To snad ne.

Výše citované video má více než 6 milionů zhlédnutí. Praha a její policie jsou slavné!!

30443

Idiocie: Ve vedrech se Kolín rozhodl pokácet vzrostlé stromy - radní myslí, že je potřeba prostoru pro parkoviště!

11. 7. 2019 / Jitka Rejhonová

čas čtení 4 minuty

 Foto Eva Šedivá

To, že Česká republika dlouhodobě ignoruje ekologické otázky a stav životního prostředí, vyplývá nejen k postoji premiéra Babiše k plánům EU postupně eliminovat uhlíkové emise, ale také těžko pochopitelné činy a rozhodnutí jednotlivých regionů.

V podstatě celou Evropu dlouhodobě sužují v období letních měsíců výrazná tepla a sucha. Velká města se postupně stávají neobyvatelnými, zejména sídliště představují v létě betonové rozpálené peklo, tráva je sežehlá, půda vyschlá na troud (takto například vypadá proslulé sídliště Petržalka v Bratislavě). Nicméně i zde se vyskytují zelené plochy s vysokými stromy, které život ve zdejší destinaci v podstatě zachraňují. V této situaci, kdy jsme dennodenně vystavováni úmornému vedru a jsme vděčni za každý náznak stínu, nelze absolutně pochopit rozhodnutí  města Kolína pokácet téměř 20 zdravých stromů na sídlišti, aby se tak uvolnilo místo na parkování.

Britský velvyslanec ve Washingtonu po Trumpově útoku odstoupil ze své funkce

10. 7. 2019

čas čtení 3 minuty



Sir Kim Darroch, britský velvyslanec ve Washingtonu, který se octl v ohnisku diplomatického konfliktu, poté, co byly ve snaze ho zdiskreditovat prozrazeny jeho tajné depeše do Londýna, v nichž varoval, že Trump je nekompetentní blb, ze své funkce nyní odstoupil.

Učinil to poté, co usoudil, po sledování úterní televizní debaty mezi kandidáty na nového britského premiéra Borisem Johnsonem a Jeremym Huntem, kterého skandálně budou volit jen britští penzisti - členové Konzervativní strany (je to 0,3 procenta britských voličů). V té debatě Johnson odmítl Darrocha podpořit a vyjádřil ochotu lézt Donaldu Trumpovi kamsi.

O prezidentské většině ve Sněmovně

10. 7. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Jestli správně počítám, tak Ano, SPD a KSČM mají dohromady ve Sněmovně 112 mandátů (Ano 78, SPD 19 a KSČM 15). Myslím, že to je jeden z hlavních důvodů, proč si prezident Zeman počíná tak, jak si počíná. Není pravda, že by se exekutiva obešla bez Sněmovny, potřebuje ji přece pro schvalování zákonů, např. zákona o státním rozpočtu.

 11820

Jak by vypadala americko-íránská válka

10. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Smrtící počáteční útok. Takřka nevysledovatelní, nelítostní proxies šířící chaos na mnoha kontinentech. Nákladné chybné kalkulace. A tisíce - možná statisíce - zabitých v konfliktu, před nímž by válka v Iráku bledla, píše Alex Ward.

Donald Trump nesmí blokovat své kritiky na Twitteru, rozhodl americký federální odvolací soud

10. 7. 2019

čas čtení 1 minuta




 

Newyorský odvolací soud potvrdil předchozí verdikt, že Trump porušil první dodatek americké ústavy, když na svém twitterovém účtu zablokoval jednotlivé uživatele, kteří se vůči prezidentu a jeho politické strategii vyjadřovali kriticky.

Prezident Trump nesmí blokovat své kritiky píšící na Twitterový účet, který Trump pravidelně používá ke své komunikaci s veřejností, rozhodl v úterý americký federální odvolací soud. Verdikt má důležité dopady na to, jak zvolení politikové v USA smějí komunikovat se svými voliči na sociálních sítích.

Finské předsednictví EU může (nejen) maďarské vládě způsobit bolení hlavy

10. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Finsko k 1. červenci převzalo od Rumunska rotující předsednictví Rady Evropské unie, napsal Péter Cseresnyés. Podle nedávno publikovaného programu bude jednou z klíčových priorit posílení právního státu. V tomto kontextu bude v radě vedeno formální řízení ohledně stavu právního státu a demokracie v Maďarsku, což spustí takzvanou proceduru podle článku 7.

30442

Three’s a Crowd, aneb Konstrukce filmového vědomí v přímém divadelním přenosu

10. 7. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

V rámci 18. ročníku Prague Fringe festivalu uvedla londýnská divadelní společnost be•wilder své divadelní představení pod názvem Three’s a Crowd [Dva jsou tak akorát]. Šedesátiminutová commedia dell‘arte se skládá z originální neverbální interpretace ikonických filmů převážně 20. století. Ať už cíleně, anebo nevědomky, kvartetu herců z be•wilder se tak podařila výstižná divadelní alegorie pop kultury v mysli člověka dnešní doby.

Budoucnost české ekonomiky: Do pekla na neuropatické kobyle?

10. 7. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Poněvadž Zeman využívá Babišova oslabení korupčními aférami k ústavnímu puči, České republice vážně hrozí, že díky koncentraci moci kolem Hradu dojde k silovému prosazení dvou Zemanových ekonomických "pomníčků": ruské dostavby jaderné elektrárny Dukovany a kanálu Dunaj-Odra-Labe. Oba projekty představují ukázkový příklad předem jasné špatné investice, navíc s dodatečnými negativními dopady. A pokud na ně opravdu dojde, Česko se ocitne na dlouhé dekády ekonomicky (a v důsledku i mezinárodně-politicky) na lopatkách. Právě v době, kdy se vyspělé západní země snaží přijít na kloub otázce, jak v omezeném čase provést transformaci na bezuhlíkovou ekonomiku, se ČR posouvá na okraj propasti fatální zaostalosti.

30050

Haj hou, všichni na Letnou a poslední ať zhasne

10. 7. 2019 / Radek Mokrý

čas čtení 7 minut

Jestli jsem se něco v životě naučil, tak dívat se na druhou stranu než ukazují vybraní šášulové na pódiích. Zaráží mne hlasité ticho o multimiliardářích, kteří nám svou činností, včetně úplatků, zformovali politickou scénu do dnešní podoby a udělali z nás rozvojovou zemi. Takový ten typ státu, kde lidé mizerně placení mizerně devalvovanou měnou obsluhují sofistikované stroje a špičkové komponenty z výroby odcházejí, aby byly složeny kousek za hranicemi a teprve tam prodány za jejich skutečnou hodnotu lidmi placenými měnou nesouměřitelnou s naší korunou.

Trump dále útočí na britského velvyslance a na Theresu Mayovou

9. 7. 2019

čas čtení 2 minuty



Theresa Mayová nyní čelí otevřenému diplomatickému konfliktu s Donaldem Trumpem. Trump totiž v úterý ráno odsoudil "pitomého" britského velvyslance ve Washingtonu, zatímco Downing Street zdůrazňuje, že britský velvyslanec Sir Kim Darroch má plnou podporu britské premiérky.

Eskalující krize vznikla poté, co list Mail on Sunday otiskl v neděli citace z důvěrných depeší britského velvyslance ve Washingtonu, v nichž Sir Kim Darroch označil Trumpovu vládu za "hloupou" a "nefunkční". Trump v pondělí oznámil, že už s britským velvyslancem jednat nebude.


Vzdělání je hlavním nástrojem, má-li společnost přežít

9. 7. 2019

čas čtení < 1 minuta

Společnosti, které chtějí být v budoucnosti úspěšné, dnes na rozdíl od České republiky výrazně investují do svého vzdělávacího systému a soustředí se na to, aby děti dosahovali co nejlepších výsledků, upozorňuje ve videointerview pro MUNI TV expert na vzdělávání Bohumil Kartous. Na červnovém Festivalu MUNI 100 převzal medaili pro význačné absolventy Masarykovy univerzity, konstatuje Masarykova univerzita.


O šílenství výstavby jaderných reaktorů v Česku

9. 7. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty

Hospodářské noviny: "Investory nových jaderných zdrojů v Česku budou dceřiné firmy energetické společnosti ČEZ - EDU II pro Jadernou elektrárnu Dukovany a ETE II pro Jadernou elektrárnu Temelín. Navrhovaný investorský model stavby v pondělí schválila vláda. Oznámil to vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).


Pojďme počítat!

Jeden reaktor má stát 250 miliard korun, uvažuje se ale o dvou, tedy 500 miliard korun.

U posledních čtyř dostavěných jaderek v Evropě došlo k překročení nákladů, vyjádřeno procentuálně takto: 332%, 330%, 283%, 219%. To jsou rozdíly mezi "má stát" a "jé, fakt to tolik stálo". Jsme v Česku, kde se, jak známo, staví rychle, efektivně, bez vícenákladů a prodražování, o nulové korupci ani nemluvě, takže vlídně zůstanu u těch 300%. To máme 1500 miliard korun.

Natvrdo je potřeba říci, že tohle všechno zaplatí stát, i s chlupama. Kombinované financování ČEZ-dceřinky ČEZu-státní garance totiž stále ROVNÁ SE stát, protože ČEZ je supermajoritně vlastněn státem, takže všechno jsou to "kapsy" státu. "Financování z výnosů ČEZu" znamená, že zase nebudou žádné dividendy. Prostě počítejte o 1500 miliard víc zátěž pro státní rozpočet.

Britský násilník a fašista žádá Trumpa o politický azyl v USA

9. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Tommy Robinson, pravým jménem Stephen Yaxley-Lennon, byl minulý týden shledán vinným z trestného činu pohrdání soudem.

Robinson nedávno ohrozil soudní proces se sexuálními násilníky v severní Anglii, kteří sexuálně zneužívali zranitelné mladé Angličanky, protože navzdory zákazu medializace, aby nebyla ovlivněna porota, což by vedlo ke zrušení soudního stíhání, vysílal před soudní síní na Facebooku sprosté útoky proti obžalovaným.

Robinson vystoupil na americkém konspiračním kanálu InfoWars a apeloval tam na Donalda Trumpa o pomoc.

Jak Babiš makal v tom Bruseli

9. 7. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení < 1 minuta

Jsem teď dočetl celý (nekecám!) Babišův chvaliďupský post o tom jak makali v tom Bruseli. Abych vás ušetřil utrpení, tak to zde zestručním.

"Tak to jsme jeli jako V4 do Bruselu s jasnými požadavky, které tam prosadíme, protože se znám s Junckerem. My Češi jsme požadovali borůvkový dort - tvrdě a nekompromisně. Maďaři chtěli sachr, Slováci jablečné řezy a Poláci koblihu. Tyto požadavky jsme v EU jasně dali na stůl, každý za sebe a pro sebe. Vedení EU nám v rámci demokratické diktatury řeklo, že můžeme dostat tak akorát po hubě.
Tak jsme celou noc jednali, tvrdě, nekompromisně. Hlavně já. Co litrů kafe jsme vypili! Nedali jsme se. Ve V4 jsme se sjednotili, postupovali jako jeden muž a vyjednali jsme, že smíme dostat po hubě, a to společně. Je vidět, že když se nekecá a maká, dosáhne se velkého úspěchu."

V Německu zavraždili ultrapravičáci obhájce uprchlíků

9. 7. 2019

čas čtení 8 minut

Dnes německý Federální úřad na ochranu ústavy odhaduje, že v Německu žije 24 100 známých ultrapravicových extremistů a z nich je 12 700 potenciálně ochotno páchat násilné činy.

Výhrůžky smrtí začaly přicházet v roce 2015, když hájil Walter Lübcke veřejně uprchlickou politiku kancléřky Angely Merkelové, píše New York Times. Lübcke byl regionálním politikem v její konzervativní straně. Jezdil do malých měst ve svém okrese a vysvětloval, že přijmout uprchlíky, kteří potřebují pomoc, je věcí německých a křesťanských hodnot.

Začaly přicházet vlny nenávistných emailů. Lübckeho jméno se objevilo na neonacistickém seznamu osob, které by měly být zlikvidovány. Lübckeho soukromá adresa byla zveřejněna na ultrapravicovém serveru. Video Lübckeho bylo sdíleno statisíckrát, spolu s obrázky střelných zbraní a šibenic a někdy otevřených výzev, aby byl zavražděn: "Okamžitě tu svini zastřelte."

A pak to někdo udělal.

Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
21982