Skandál v Srbsku: Do odposlechů měly být "zapleteny ruské služby"

5. 8. 2019

čas čtení 2 minuty
V Srbsku se rozbíhá skandál kolem odposlouchávání vysoce postavených politiků a představitelů. Opozice obviňuje prezidenta Aleksandra Vučiće, že byl zapleten do nezákonných odposlechů svého předchůdce Borise Tadiće. Vučić se brání tvrzením, že jeho údajně nezákonně odposlouchávali déle jak 20 let.


Do skandálu bylo zapojeno Rusko; ukázalo se, že v polovině minulé dekády kdosi tajně odposlouchával telefonní hovory tehdejšího velvyslance Srbska a Černé Hory v Moskvě.

Srbský prezident Aleksandr Vučić koncem minulého týdne přednesl senzační přiznání. Ve velkém rozhovoru pro státní televizi Pink oznámil, že "celých 24 let s nevelkými intervaly" byl sledován a jeho hovory odposlouchávány. Podle prezidentových slov všechno začalo v roce 1995 z rozkazu tehdejšího šéfa státní bezpečnosti Jovici Stanišina, bez soudního příkazu. Po pádu Miloševićova režimu v roce 2000 Vučiće odposlouchávali už se soudním povolením. V letech 2007-2012, než přišla k moci Vučićova Srbská progresivní strana, formálně nesledovali jeho, ale diplomaty, se kterými coby lídr opozice jednal.

Na potvrzení svých slov Vučić přečetl úryvky z dokumentů srbské kontrarozvědky VIA. Na všech se nacházelo označení "přísně tajné".

Prezident tak reagoval na obvinění ze strany opozice ohledně nezákonných odposlechů.

Koncem července lídr opozičního Svazu pro Srbsko Drgan Djilas informoval, že obdržel z policejních zdrojů materiály potvrzující sledování a odposlechy opozice od září 2018. Mezitím bývalý srbský prezident a nynější lídr opozice Boris Tadić navrhl pohnat k soudu Aleksandra Vučiće za to, že měl organizovat odposlechy Tadićových hovorů v době jeho prezidentství. Na důkaz se dovolal přiznání lídra srbských radikálů Vojislava Šešelje, který byl dlouhá léta Vučićovým stranickým bossem.

Během rozhovoru pro televizi Pink Aleksandr Vučić přednesl ještě jedno přiznání. Podle něj v polovině minulé dekády telefony velvyslance Srbska a Černé Hory v Moskvě Milana Ročena tajně odposlouchávali z nařízení srbské vlády, v jejímž čele stál Boris Tadić.

Audiozáznamy a dekódování rozhovorů bývalého velvyslance a nynějšího hlavního poradce černohorského prezidenta, o nichž hovořil Vučić, se týkají let 2005-2006. Tyto materiály již nějakou dobu publikuje portál IN4S, který má pověst zuřivého protivníka černohorské vlády a hnízda srbských tajných služeb.

Po zveřejnění těchto materiálů mnozí v Černé Hoře i v Srbsku prohlásili, že odposlechy jsou ve skutečnosti dílem ruských služeb.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7864

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2019