Prodloužení Putinovy vlády: Očekávejte nové formy útlaku na internetu

20. 1. 2020

čas čtení 2 minuty
Rusko s prezidentem vládnoucím doživotně se zřejmě stane izolovanějším a méně otevřeným západnímu vlivu, píše Patrick Tucker.


Ruský prezident Putin nevypadá jako muž s nějakou reálnou kontrolou nadřazenou jeho autoritě, ale dosud existuje ústava, která říká, že prezident nemůže vykonávat více než dvě funkční období po sobě. Pozorovatelé jsou přesvědčeni, že Putin nalezl způsob, jak zůstat u moci po roce 2024, kdy vyprší jeho druhé období. Tento způsob však bude mít katastrofální dopady na svobodu a zejména na internetovou svobodu v Rusku.

Podle Poljakovové, ředitelky Project on Global Democracy and Emerging Technology při Brookings Institution, Putinův projev z minulého týdne, v němž se objevily návrhy na změny v ústavě, nepřekvapil. Putin již vykonával prezidentský úřad celkem po čtyři období, přičemž jeho premiérování v letech 2008-2012 je považováno jen za Potěmkinovu vesnici s cílem udržet se u moci.

Změna ústavy představuje jednu z několika málo možností zkoumaných Putinovými loajalisty. Dalším bylo pokračování v anexi Ukrajiny nebo anexe Běloruska, aby se Putin mohl stát prezidentem nového ruského "superstátu". Poljakovová označuje změnu ústavy za "cestu nejmenšího odporu".

Poljakovová tvrdí, že Putinův krok ukazuje na sebedůvěru Kremlu. Následuje po sérii protestů proti režimu, které v mezinárodním měřítku přitáhly pozornost médií, ale s malým účinkem.

"Příští ideologická bitva proběhne na YouTube," říká Andrej Lošak, ruský novinář a tvůrce dokumentárního seriálu InterNYET.

Podle Lošaka videoslužba vlastněná firmou Google, která ignoruje požadavky Moskvy ohledně kontroly, nyní reprezentuje "skutečnou alternativu k vládní propagandistické mašinérii". Pokus Kremlu získat hardware a software, které by umožnily zemi odříznout od globálního internetu, Lošak považuje za proveditelný jen s výrazným narušením civilního a ekonomického života.

Ruské vazby na globální webovou kulturu jsou mnohem silnější než čínské. Avšak vláda někdy od roku 2012 vede koordinovanou kampaň za omezení vlivu internetu prostřednictvím státem podporovaného trollingu a dezinformačních kampaní. V jistém ohledu šlo o test budoucí dezinformační kampaně proti Západu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6162

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2020