Jeden z posledních mailů, než mi vypnou elektřinu

4. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Upozornění k textu níže.

Dluh za elektřinu invalidy pana Posoldy, který se octl v insolvenci v důsledku toho, že utrpěl mrtvici, a za celé dva roky se mu nepodařilo získat žádný sociální příspěvek od českého státu, je necelých 10 000 Kč. Je to částka, která je zvládnutelná a čtenáři Britských listů by mohli pomoci, podobně jako to udělali už v několika případech v minulosti.

Prosíme, pokud jste ochotni zabránit tomu, aby člověk po mrtvici žil v bytě bez vytápění a bez jakéhokoliv přístupu k vnějšímu světu, který má dosud prostřednictvím počítače, pošlete finanční příspěvek na účet Britských listů a uveďte k němu variabilní kód 5555. My mu vybranou částku přepošleme. Účet Britských listů je v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2

Děkujeme. Jan Čulík, šéfredaktor.


Vážený pane Čulíku,

Jak to tak vypadá,toto je jeden z mých posledních e-mailů, protože jsem dostal výhrůžnou předžalobní výzvu od EONu, že mně vypnou elektřinu.Tzn. že nejenže nebudu moci topit, ale ani používat počítač a tím budu totálně odříznut od světa, ztratím i možnost komunikovat se soudy.

Nejhorší to bude pro moji manželku, která bez tepla je vyřízená.

Proto bych Vám chtěl, pokud mám ještě možnost, poděkovat za všechno, co jste pro mě udělal a taky všem lidem, kteří mě pomohli.

Bohužel státní moc je silnější než my všichni.

Mohu se jenom spolehnout, že zima bude taková jako doposud, protože jinak to bez topení nepřežijeme.

Co bude dál nevím. Manželka pláče a rozptyluje mě, takže se omlouvám, jestli je tento mail nesouvislý. Mám taky po mrtvici výpadky paměti.

Ještě jednou Vám děkuji, píše Jan Posolda, který utrpěl mrtvici, ale nedostal od státu žádný sociální příspěvek ve své obtížné situaci.

Opakuji, že v civilizovaných zemích se nevypíná elektřina chudým lidem, nemocným lidem a penzistům. Například v Británii vypnou elektřinou pouze uživateli, který prokazatelně na platbu účtů má peníze, ale odmítá platit, poznamenává Jan Čulík.

v Británii platí zákon, že od dodávky elektřiny a plynu nesmí být odpojeni

  • důchodci
  • dlouhodobě nemocné osoby
  • invalidé
  • a osoby, které mají vážné finanční problémy.

Tolik britský kapitalismus ve srovnání s českým.

OSN odsoudila Vatikán za zneužívání dětí a požaduje okamžitou nápravu

5. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Zdrcující zpráva OSN požaduje, aby Vatikán "okamžitě odstranil" všechny kněží, o nichž se ví, že zneužívají děti, či o nichž se to podezřívá.

Vatikán nepřiznal obrovský rozsah sexuálního zneužívání dětí kněžími a provozuje politiku, která vede "k pokračování tohoto zneužívání a k beztrestnosti pachatelů". To ve středu konstatoval panel OSN, který zdrcujícím způsobem odsoudil způsob, jímž Svatá stolice přistoupila k globálnímu skandálu sexuálního zneužívání dětí.

OSN také požaduje, aby Vatikán zajistil nezávislé vyšetřování všech případů sexuálního zneužívání dětí a způsobu, jímž se k němu postavila hierarchie katolické církve. Záznamy o starších případech musejí být odtajněny a pachatelé trestných činů i jejich ochránci musejí být potrestáni.

Svatá stolice musí zavést "jasná pravidla, mechanismy a procedury" pro povinné informování o všech případech uskutečněného či podezřívaného zneužívání dětí světským kriminálním úřadům.

Výbor OSN je zvlášť znepokojen, že Svatá stolice systematicky dává přednost ochraně pověsti církve a pachatelů před zájmy postižených dětí.

Vatikán na zprávu reagoval zlobně. Uvedl, že ji prostuduje, a vyjádřil politování, že OSN zasahuje do záležitostí katolické církve.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Afghánistán legalizoval bití žen

5. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Nový afghánský zákon dovolí mužům beztrestně bít své manželky, děti a sestry. Zákonnou změnou byla zlikvidována dlouhá léta pomalého pokroku při odstraňování násilí vůči ženám v zemi, která je těžce postižena tzv. "honour kilings", tj. zabíjením žen za účelem "napravení cti rodiny", nucených sňatků a drsného domácího násilí.

Nová zákonná změna zabraňuje příbuzným obviněné osoby, aby proti ní svědčily u soudu. Většina násilí se odehrává v Afghánistánu v rodinách, takže zákon - schválený parlamentem, ale ještě nepodepsaný prezidentem Karzaiem - umlčí svědky násilí i jeho oběti.

Zabíjení žen jejich mužskými příbuznými, kteří nesouhlasí s chováním ženy, bude také nemožné potrestat, stejně jako vynucené sňatky a obchodování s dcerami za účelem urovnání sporů či dluhů.

Země, které vydaly miliardy dolarů na zlepšení justičního systému a lidských práv v Afghánistánu, nyní odtamtud odcházejí a přestávají se angažovat ve stále konzervativnější afghánské domácí politice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Karzai Arranged Secret Contacts With the TalibanZDE

Voda je lidské právo

5. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Před chvílí jsem dostala dost důležitou pozvánku od jedné evropské iniciativy, kterou by bylo třeba podpořit, píše Vlasta Hábová.

"Vážení příznivci kampaně Voda je lidské právo,

obdrželi jsme webový odkaz pro registraci na slyšení do Evropského parlamentu ohledně kampaně www.right2water.eu - 17. února od 15. hodin. Toto je poslední veřejný krok kampaně, než Evropská komise začne ve věci Evropské občanské iniciativy konat. Pokud máte v úmyslu přijet do Bruselu se zúčastnit, prosím, neváhejte naplánovat vaši cestu co nejdříve. Pokud nejste schopni účastnit se osobně, můžete se zapojit přes Facebook a Twitter, debata bude živě vysílána přes internet - v nejbližších dnech vám dáme vědět odkazy a přesnou adresu. Nyní více než kdy jindy potřebujeme vaši podporu, ať se nacházíte kdekoliv!

Pokud máte v plánu přijet, dejte nám prosím vědět co nejdříve. Pro registraci klikněte na odkaz a postupujte podle pokynů. Registrace končí dne 7. února 2014 13:00 hodin."

Anglie tvrdě sklízí důsledky globálního oteplování

5. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Jihozápad Anglie trpí od Vánoc trvalými vichřicemi a setrvalým deštěm, který způsobil rozsáhlé záplavy. Ve středu se situace ještě výrazně zhoršila.

  • Více než 200 příbytků muselo být evakuováno v hrabstvích Somerset a Devon. Policie z vrtulníků varuje megafony obyvatele zaplavených Somersetských nížin, aby opustili své domovy.
  • Vichřice kolem 150 km/hod, silný déšť a vysoký příliv donutily britský Úřad pro životní prostředí, aby vyhlásil pro jihozápad Anglie devět případů vážné povodňové pohotovosti.
  • V městě Dawlish nápory mořských vln zlikvidovaly 30 metrů ochranné zdi a za ní i rychlíkovou železniční trať do jihozápadní Anglie. Znamená to, že železniční doprava západně od města Exeter nebude v provozu dlouhé týdny.
  • 44 000 osob je v důsledku vichřice bez dodávky elektrické energie.
  • Premiér David Cameron přislíbil 100 milionů liber na odstraňování povodňových škod.

Podrobnosti v angličtině a četné dramatické videozáběry situace v jihozápadní Anglii ZDE

Ukrajina: Janukovyč vyměnil šéfy rozvědky a kontrarozvědky

5. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes vyměnil řadu oblastních představitelů Ukrajinské bezpečnostní služby a také oddělení kontrarozvědky a kontrarozvědné ochrany vládních zájmů.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Jediná ruská opoziční televize TV Dožď je ohrožena na existenci

5. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Hlavní ruský distributor satelitního televizního signálu, Tricolor TV, oznámil, že od příštího týdne zruší přenášení televizního signálu jediné ruské opoziční televizní stanice TV Dožď. Tato stanice, jeden z mála přežívajících zdrojů nezávislého zpravodajství v Rusku na mediální scéně, jíž dominují státní sdělovací prostředky, oznámila, že je proto na pokraji bankrotu. Tricolor TV oznámila, že přestane šířit signál Dožď TV od 10. února.

Hostinec v Glasgowě vyrobil pivo s názvem Vladimír Putin

5. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Brew Dog, hostinec v Argyle Street v Glasgow, vyrobil na protest proti Putinovým protihomosexuálním zákonům pivo s názvem Vladimír Putin, opatřil ho nálepkou s reprodukcí obrazu Vladimíra Putina, který Putin zakázal, a tímto nápisem:

"Jsem pivo bez košile, jezdím polonahý na koni sibiřskou tundrou a rovnou vám do krku. Jsem stoprocentně hetereosexuální a schválím zákony, které to dokáží. Když mě budete pít, dodá vám to energii, ignoranci a dogmatismus, které potřebujete, abyste dokázali zastřelit jelena (bez košile), chodit na ryby (bez košile) a schvalovat mezinárodně odsuzované, diskriminační zákony (s košilí i bez košile) před snídaní s kaviárem. Obsahuju bobule limoniku, které zvyšují sexuální výkonnost - k použití pouze s opačným pohlavím, samozřejmě. Z Ruska, bez respektu, Vlad."
Bednu piva poslal hostinec na ruský konzulát do Edinburku, kde ji odmítli přijmout.

Jak to, že pražské kavárenské "osobnosti" nekritizují návštěvu Islama Karimova u Zemana?

3. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Jeden by se vážně pozastavil nad fantasticky pokryteckou výzvou českých "osobností"

Působí až směšně, že tyto osobnosti nevyrukují stejně vehementně s výzvou proti návštěvě Islama Karimova. Myslím, že je na stupnici hrůzostrašných diktátorů podstatně výše než Janukovič, píše Ivan Novotný.

Působí to celé k neudržení legračně, hloupě a velice tendenčně.

Když odhlédnu od toho kontrastu s Karimovem, je trochu děsivá představa, že by se politici opravdu řídili podobnými radami. Těžko by se uskutečnila například jakákoli mírová konference o Sýrii (ačkoli je zatím její výsledek sporný, stále je to jednání a to je důležité). Kdyby to takto na světě fungovalo, asi by daleko častěji přicházely ke slovu zbraně. Takže jsem rád, že pozéři pražských kaváren jsou na svém místě a nemohou situaci ještě více vyhrotit, zvlášť, když jednání je teď důležitější než uraženecké pózy.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O hezkých absurdních slovech, neboli Svoboda nejčastěji není levicová

5. 2. 2014 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Když jse pročetl článek Marka Adama s titulem Svoboda je vždycky levicová a v něm výrok prý Václava Bělohradského "liberalismus je vždy levicový", tak jsem se ani moc nedivil, ačkoli z denního života mám úplně jiný pojem. Ovšem ale i v tomto případě jde o to, co človek vlastně subjektivně rozumí použitými výrazy.

Jane's Annual Defence Report: Světové výdaje na zbrojení letos porostou, Asie dohání Západ

5. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Ačkoliv vojenské výdaje na Západě klesají a budou klesat, globální výdaje letos poprvé po pěti letech vzrostou o 0,6%. Kromě dlouhodobého nárůstu v Číně, která v roce 2015 předstihne kombinované výdaje na obranu Británie, Francie a Německa, dochází k navyšování rozpočtů i v ostatních asijských zemích. Ty rovněž v roce 2015 předstihnou celkové obranné výdaje v Evropě. Lví podíl na celkovém růstu výdajů má Rusko, které za tři roky hodlá navýšit prostředky na zbrojení o 44%. Na blízkém Východě výdaje Ománu a Saúdské Arábie mezi lety 2011-2013 vzrostly o 30%.

Výdaje na zbrojení v USA dosáhly v roce 2012 664 miliard dolarů, v roce 2013 582 miliard dolarů. Letos by se měly pohybovat na úrovni 575 miliard a v roce 2015 535 miliard, uvedla renomovaná expertní organizace Jane's.

V Evropě Západ kvůli ekonomickým problémům snižuje výdaje, ale na Východě a Jihu naopak obranné rozpočty narůstají. Vede Rusko a spolu s ním je v téže lize ještě Turecko. Ze zemí EU za zbraně více utrácí pouze Polsko, ale růst se zde zpomalil.

S partnerstvím v polském manželství je to jako s demokracií v Rusku

5. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

V 81% polských domácností perou pouze matky , manželky a milenky, v 67% vaří, v 58% myjí nádobí, uklízejí, vykonávají domácí práce Vánocemi atd., píše v Gazetě Wyborczej Natalia Waloch - Matlakiewicz. Výzkum Centra Badania Opinii Spolecznej ukázal, že o partnerství v domácnosti se toho sice navenek mnoho namluví, avšak všichni vědí, že neexistuje.

Svaz hloupých

5. 2. 2014 / Wenzel Lischka

čas čtení 4 minuty

Nevzdávám to. Po mnoha nezdařených pokusech se stále snažím založit Svaz hloupých. Bohužel pořád a pořád se mi to nedaří. Není to tím, že bychom měli na členství v tomto svazu málo vhodných kandidátů. Naopak, je jich velmi mnoho, zvláště u nás, abychom mluvili za sebe, ale jejich duševní postižení jim nedovoluje, aby se aktivně zapojili do tolik naléhavě potřebného občanského sdružování.

Expert na Blízký východ straní válečnému zločinci

5. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 10 minut

Jak jsem už mnohokrát napsal, mám za to, že v českých luzích a hájích jsou povědomí a diskuse o blízkovýchodním konfliktu zahaleny dýmem dezinformací, překrucování a lží. Zatímco je mediální prostor doslova okupován stoupenci izraelské okupační a zahraniční politiky, jako je třeba Irena Kalhousová nebo Jan Fingerland, hlas skutečných odborníků na dané téma, jmenovitě hlas Marka Čejky a Břetislava Turečka, není tolik slyšet. O to větší je pro mě zklamání, když jeden z nich bagatelizuje "odkaz" asi největšího izraelského válečného zločince.

NÁZOR PSYCHIATRA A BÝVALÉHO MINISTRA ZDRAVOTNICTVÍ

Jaký má být ombudsman?

5. 2. 2014 / Ivan David

čas čtení 8 minut

Jako poslanec jsem zřízení úřadu ombudsmana podporoval. Představoval jsem si, že ombudsman bude aktivně vystupovat ve prospěch lidí, jimž jsou upírána nejen "lidská", ale i sociální práva. Doufal jsem, že nebude jen vlažně naplňovat zmocnění ze zákona nebo naopak populisticky demonstrovat nesmiřitelnost v zájmu své další kariéry a místo snahy o řešení parazitovat na problémech. I dnes si myslím, že úřad ombudsmana může takové představy naplňovat.

Možná, že je převážně i naplňuje. Moje osobní zkušenost je ovšem děsivá.

K tomu však vizte tuto reakci od Anny Šabatové ZDE

Jak volit Rady a co chtít od veřejné služby

Mnichovanství depolitizace

5. 2. 2014 / Irena Ryšánková

čas čtení 17 minut

Naivistické, emotivní a nátlakové představy o tom, co je to vlastně ta veřejná služba v médiích. A hlavně, jak volit dozorčí Rady České televize a Českého rozhlasu. Mnoho let cyklicky probíhající bitva racionálních argumentů proti frustrovaným emocím. Ačkoliv bych ani za ty emoce nic nedala. Většina z nich je totiž podložena neskrývaným bojem o moc a vliv na to, co kdo komu bude vysílat.

Jak to vypadá, když přijdete o zaměstnání

4. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Je mi 54 let, manželovi 57 let. Celý život jsme poctivě pracovali, posledních 15 let, co manžel podnikal, nebyli spolu na dovolené. Za celá léta neměl dovolenou. Chodil ráno v 5 hod do práce , přicházel po 19. hod. Nejprve zaměstnával 6 prodavaček, poslední půlrok dělal vše sám. Já byla zaměstnaná, píše Dráža Hovadová.

K říjnu 2011 jsem dostala ve firmě, kde jsem byla strašně spokojená, výpověď pro nadbytečnost. Odstupné šlo manželovi do podnikání.

O britských estébácích

4. 2. 2014

čas čtení 5 minut

Tajní agenti britské policie často zneužívali totožnost mrtvých dětí, vetřeli se do klíčových postavení v organizacích, které infiltrovali, a pomáhali organizovat demonstrace. Několik tajných policistů si utvořilo dlouhodobé sexuální vztahy s osobami, které udávali. Nejméně dva britští tajní policisté zplodili děti s "objekty" svého špehování. Někteří britští tajní policisté protizákonně použili před soudem svou falešnou totožnost. Někteří pracovali jako agenti provokatéři. Shromažďovali informace o odborářích, které předávali úřadu, který vypracovával nezákonné černé listiny pro britské stavební firmy. Osoby, které se octly na těchto černých listinách, dlouhá léta nedostaly práci a živořily bez zaměstnání. Když špehování "objektů" skončilo, tajní policisté opustili své partnerky, přestali používat falešnou totožnost a zmizeli. Zanechali za sebou historii rozbitých životů.

V důsledku pozoruhodné investigace, kterou nejprve prováděly oběti britské tajné policie, a pak novináři Rob Evans a Paul Lewis z deníku Guardian (jejichž kniha Undercover [Tajní] je napínavější než jakýkoliv thriller), víme, že britská policie infiltruje svými tajnými agenty britská protestní hnutí už od roku 1968. Cílem práce těchto tajných agentů je "bojovat proti podvracení společnosti a proti domácímu extremismu". Ten britská policie definuje jako "úsilí něčemu zabránit anebo změnit zákony či domácí politiku mimo normální demokratický proces". Což je dobrý popis toho, jak dochází k většině pokrokových společenských změn, píše v deníku Guardian George Monbiot.

Malé státy mají velkou šanci zbohatnout, pokud je v nich decentralizovaná moc

4. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Nezávislé Skotsko má šanci stát se jedním z nejbohatších států na světě, argumentuje v deníku Independent Dominic Frisby. Proč? Protože je to s pouhými pěti miliony obyvatel malá země a má velkou šanci, že bude spravováno férově a demokraticky. Je v tom poučení pro Českou republiku?

Světová banka, MMF a CIA každoročně vydávají list nejbohatších států světa. Jsou to země jako Katar, Lucembursko, Singapur, Brunei a Švýcarsko. Všech deset nejbohatších zemí světa má jednu společnou vlastnost: Všechno jsou to malé země.

Bezdomovec se nesmí ohřát

4. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

V Ostravě v obchoďáku včera ochranka vyhazovala bezdomovce, byl čistý a stál jenom za dveřmi obchodu, bylo zima, tak se chtěl ohřát a té pakáži to vadilo, tak jsem se samozřejmě do toho vložila. a už to jelo.

Bezdomovec se prostě nesmí ohřát, píše Anna Kozlová. To je ten náš slušný, kapitalistický, demokratický svět.

Paní Hovadová má nárok na dávky státní sociální podpory i státní sociální péče

4. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Dobrý den,

paní Draža Hovadová má určitě nárok na dávky státní sociální podpory (příspěvek na bydlení) a velmi pravděpodobně i státní sociální péče (příspěvek v hmotné nouzi a doplatek na bydlení - za předokladu, že jsou s manželem v evidenci uchazečů o zaměstnání).

Že jim byt, ve kterém bydlí, nepatří, není v případě dávek sociáoí péče na škodu (ba naopak - vlastnictví nemovitosti může být posuzováno jako majetek, který mohou prodat a nejsou proto v hmotné nouzi), stačí platná nájemní smlouva, píše Jan Rovenský.

Každodenní pití cukrové limonády způsobuje smrtelnou srdeční chorobu

4. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Konzumace cukroví, desertů a sladkých limonád ztrojnásobuje pravděpodobnost úmrtí na srdeční choroby. Podle amerických vědců už jediná sklenice cukrové limonády denně zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob postihujících srdce a tepny. U lidí, kteří získávají čtvrtinu kalorií z cukru, se riziko onemocnění srdečními chorobami ztrojnásobuje ve srovnání s lidmi, kteří konzumují méně než 10 procent cukru.

Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby tvořil přidaný cukr méně než 10 procent každodenní konzumace kalorií. Přitom většina zpracovaných potravin a nápojů je plna cukru. Například jediná plechovka šumivé limonády obsahuje až 35 gramů cukru, tedy 140 kalorií.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Černý jestřáb sestřelen nad Kyjevem, aneb Bububu, já jsem studená válka

3. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

K ukrajinskému pobřeží směřují bojové lodě USA, hlásá titulek média, které bude Putinovým dekretem stejně záhy zrušeno. Je to pravda, velitelská loď USS Mount Whitney a fregata USS Taylor vpluly do Černého moře kvůli zajištění bezpečnosti amerických účastníků olympijských her v Soči - pro případ mimořádné události. Obě lodě mají na palubách dohromady tři dopravní vrtulníky Blackhawk různých verzí a 600 vojáků. To dá rozum, že přijely zajmout v Kyjevě Viktora Janukovyče.

Džungle před tabulí, alias škola základ života?

3. 2. 2014

čas čtení 7 minut

Škola hrou, jedno z děl Jana Ámose Komenského, ale lépe řečeno a škola šikanou, to je ale dnešní realita, ne však pro žáky, ale pro jejich učitele.A tak tomu v mnohých případech našeho školství silně vyznávající principy demokracie opravdu často je., píše autorka, jejíž jméno je redakci známo, ale utajíme je, protože se obává, že by se dostala do existenčních problémů.

Světová zdravotnická organizace:

Počet onemocnění rakovinou vzroste v nadcházejících 20 letech o 70 procent

3. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Světová zdravotnická organizace očekává, že během nadcházejících dvaceti let stoupne počet rakovinových onemocnění o 70 procent, z nynějších 14 milionů nemocných na 25 milionů případů ročně. Varuje, že je nerealistické očekávat, že bude možné takové množství rakoviny léčit a že se svět musí zaměřit na prevenci. I nejbohatší země budou mít problémy s rychle rostoucími náklady na léčbu a péči o pacienty a chudší země se se zvýšením počtu rakovinových onemocnění vůbec nevyrovnají.

ČR je ve vnímání korupce na čtvrtém místě v EU

3. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Rozsah korupce v Evropě je "šokující" a korupce stojí ekonomiku v Evropské unii nejméně 120 miliard euro ročně, konstatovala Evropská komise.

Cecilia Malmstroem prezentovala zprávu o vnímání korupce v jednotlivých evropských zemích a uvedla, že korupce EU zřejmě stojí o hodně víc než 120 miliard euro ročně.

Tři čtvrtiny dotazovaných Evropanů uvedly, že je korupce široce rozšířená a více než polovina z nich konstatovala, že se korupce zvyšuje.

Francouzská politika nenávisti:

Při demonstracích za "tradiční rodinné hodnoty" převládají antisemité a homofobní nacionalisté

3. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

V neděli v Paříži demonstrovaly statisíce protivládních aktivistů za "rodinné hodnoty". V reakci na tuto demonstraci varoval vážně ministr vnitra Manuel Valls, že Francii hrozí návrat k "znepokojujícím" politickým konfliktům z třicátých let dvacátého století.

Během demonstrace byly zatčeny dvě skupiny ultrapravicových násilníků, které se pokoušely připojit se k demonstraci. Na Avenue Raspail došlo k potyčkám mezi pořádkovou policií a asi 200 ultrapravicovými mladíky, kteří zdravili vztyčenou pravicí. Házeli na policii lahvemi od piva, ta reagovala slzným plynem.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O bozích a o bláznech, aneb: Geniální, nicméně mimo mísu

3. 2. 2014 / Uwe Ladwig

čas čtení 3 minuty

Při přednášce profesora Köhlera na hamburské univerzitě o vídeňském lékaři Sigmundu Freudovi před několika dny jsem si vzpomněl na zásadu, že k poznání dochází vždy na základě vztahu mezi subjektem a reálným nebo i představovaným si objektem, a je to v tom případě něco subjektivního. Aa když jsem se pak vrátil domů, našel jsem na internetu citát kardinála římskokatolické církve Meisnera z Kolína nad Rýnem, který řekl na nějakém shromáždění křesťanů: "Vždycky říkám, rodina z vás mi nahradila tři muslimské rodiny." .

Británie terčem zdrcující kritiky OSN za "daň z ložnic"

3. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Britská vláda se stala terčem zdrcující kritik zprávy OSN, kterou vypracovala Brazilka Raquel Rolnik, mimořádná reportérka OSN pro otázky bydlení a bytového fondu. Její zpráva konstatuje, že Británie čelí krizi absolutního nedostatku domů a bytů (průměrná cena bytu v Londýně je nyní 400 000 liber, tedy 13,2 milionů Kč, což znamená, že z mladých lidí na hypotéku nedosáhne skoro nikdo). Zpráva OSN požaduje, aby byla zvýšena právní ochrana pro osoby, které jsou nuceny pronajímat si byty v soukromém sektoru, a požaduje řadu sociálních reforem, které by měly zajistit, aby nedostatek domů a bytů neměl záporný vliv na nejzranitelnější občany.

Olivová ratolest z Pchjongjangu?

3. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Politické eskapády jednatřicetiletého vůdce severokorejského skanzenu, jež ve skutečnosti byly vnitrostranickými bojůvkami o moc a zahraniční kooperaci s Čínou, posledních pár týdnů mátly veřejnost. Ať už mladý a přičinlivý katan nechal popravit svého nevlastního strýce, své bratrance a synovce; možná díky svým poradcům dospěl k názoru, že napětí na Korejském poloostrově nesvědčí ani jeho režimu.

Revoluce, reforma a pouliční boje

3. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Opozice neexistuje. Neexistuje v Káhiře ani v Bangkoku, Kyjevě nebo Damašku. Spíš jde o aglomerace nespokojenosti nejrůznějšího druhu.

Svobodné volby Egypt ani Ukrajinu do zdárné budoucnosti nepřivedou. K tomu jsou zapotřebí četné mezikroky: méně korupce, lepší hospodářské vyhlídky, ochota ke kompromisu, všestranně respektované instituce v zákonodárství a v justici. Jsou k tomu zapotřebí strany, které zastupují odlišné zájmy, nebojují proti sobě jako nepřátelé na život a na smrt a respektují zájmy menšin. Jde o nápravu velkého sociálního a regionálního tření. Ne že by tlak zdola byl špatný, v každé ze zmíněných zemí má své důvody. Jenže k pouličním agitátorům se musejí přidat trpěliví reformátoři, prostředníci a přeběhlíci z dnešních vládnoucích elit, píše v deníku Berliner Zeitung Götz Aly. Pro Britské listy článek shrnula Jana Vymazalová.

Během nekončících povodní varuje britská vláda, že "bude nutno zaplavená území ponechat přírodě"

3. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Británie se bude muset rozhodnout, zda před povodněmi "chránit buď města, anebo venkov", protože by bylo příliš nákladné ochraňovat obojí, varoval šéf vládního Úřadu pro životní prostředí lord Smith. Od prosince 2013 jsou záplavami trvale postižena rozsáhlá území v Anglii, především v hrabství Somerset na jihozápadě země. Poukazuje se však na to, že až do osmnáctého století byl Somerset bažinami, a byl v zimě pravidelně zaplavován. Farmáři ho mohli používat pouze v létě, od toho vznikl název hrabství "Somerset" ("Letní místo"). Země byla odvodněna v osmnáctém století vybudováním kanálů holandského stylu, ty však v současnosti v době trvalých silných dešťů v důsledku globálního oteplování přestaly fungovat.

Bezradnost nad stavem českého školství

3. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Včera mi vyprávěla bývalá spolužačka-učitelka před důchodem (1. března t.r.), jak se modlí, aby už..., že drzost většiny žáků i rodičů dosahuje úrovně vážného narušování normálního chodu školy. Její výpověď byla natolik závažná, že jsem ji prosil, aby mě doprovodila na nejbližší stanici Policie ČR podat trestní oznámení na "neznámé" pachatele. Vystrašil jsem ji ještě víc. A tak mne napadlo zeptat se Vás: když údajně mají revizoři hromadné dopravy statut veřejného činitele, neměli by učitelé mít totéž. Jde o to, že nadřízená státní správa údajně zásadně nekoná, i ředitelé škol jsou prý bezradní. Kdy naříznutá větev se zcela prolomí?ptá se čtenář J.A. Havlíček.

Olympijské ponižování lidské důstojnosti

3. 2. 2014 / Sandra Wain

čas čtení 4 minuty

Pokud alespoň hypoteticky připustíme svobodu myšlení a slova, nemusí všichni souhlasit se všemi oficiálními, mediálními a veřejnými názory. A to zejména v případě, když nesouhlasící osoby nikomu své názory nevnucují, ale pouze je konstatují.

Olympiádu musí zaplatit především ti, kteří se jí nezúčastní. Obvykle ti, kteří se žádnému tělocviku nijak nevěnují. Doplácejí na ni dokonce i lidé, kteří jsou zásadně proti jejímu pořádání. Což to není rozmařilé mrhání penězi, silami, hmotnými prostředky a lidským potenciálem?

Britská policie brutálně zaútočila na studenty protestující proti zkomerčnění univerzit

3. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Čtrnáct studentů bylo zatčeno minulou středu při protestech na univerzitě v Birminghamu poté, co asi 150 osob okupovalo několik univerzitních budova a střetlo se s bezpečnostními strážemi.

Studenti obvinili policii, že je zadržovala na ulici mezi neprodyšnými policejními kordony (praxe tzv. "kettling" "uzavírání do konvice") po dobu až čtyř hodin, aniž by jim dovolila přístup na záchod či k vodě nebo potravinám. Někteří studenti pak byli zatčeni za trestné činy, jako je nedovolené vstupování do uzavřených prostor, fyzické útoky a poškozování majetku. Policie popírá, že použila metodu "kettling" proti legálnímu protestu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2013

14. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2013 přispělo finančně na Britské listy 234 osob bankovním příkazem celkovou částkou 73 570,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2013 částkou 2419,46 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2013 372 181,08 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

37448