Co čekat od ruského vojenského námořnictva?

5. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Z rozhovoru Konstantina Sivkova s admirálem ve výslužbě Vladimírem Komojedovem pro Vojenno-promyšlennyj kurjer je zřejmé, že existují dvě vize budoucí podoby ruského námořnictva. A když už jsme mezi admirály, první představu Vojensko-námořní floty Ruské federace nechť symbolizuje sovětský Gorškov, zatímco druhou starý ruský admirál Ušakov.

Komojedov sní o dvou letadlových lodích pro každou z flotil ruského námořnictva. To by dohromady znamenalo šest až osm letadlových nosičů (po dvou pro Severní, Baltskou, Tichoooceánskou a možná i pro Černomořskou flotilu s rozšířením operací do Středozemního moře). Ekonomická realita ovšem říká cosi jiného. Jakkoliv Putin podporuje obrovský program vyzbrojování, na takový projekt prostě nemá dost peněz a dokonce ani průmyslových kapacit. Neměl je koneckonců ani admirál Gorškov, který si pár let hrál na námořní paritu s USA, aby svou zemi uzbrojil. Než byl politicky odstaven, navrhoval dokonce omezit spotřebu obyvatelstva kvůli úsilí dohnat a předehnat USA v elektronice. Touto cestou Rusko zcela jasně jít nemůže.

Druhá vize je cílový stav ruského válečného námořnictva k roku 2020, v rámci probíhajících aktivit. Zde Komojedov uvádí, že na konci modernizace bude plně obnovena schopnost bránit rozsáhlé pobřežní vody a přilehlá mělká moře; vzhledem k tomu, že jeho země vždy byla primárně pozemní mocností, znamená to prosté obnovit historický status quo ante. A to je ovšem také všechno, co by Rusko s ohledem na své ambice skutečně potřebovalo - dokonce i tehdy, kdyby mělo v úmyslu vojensky expandovat do "blízkého zahraničí". O tohle se snažil kdysi Ušakov, když přišel do morem stiženého Chersonu postavit z domácích materiálů lodě bez zcela běžné měděné obšívky, aby obnovil ruskou kontrolu nad Černým mořem.

Komojedov se zjevně vidí v Gorškovovi, ale nezbude mu, než se pokusit stát se Ušakovem.

Gorškov byl ovšem megaloman, zatímco Ušakov lidový génius, který dokázal s minimem maximum a kompletně změnil zavedenou námořní taktiku své doby.

Komojedov už v minulosti sám Černomořské flotile velel a dnes je na penzi, kde zřejmě sotva přijde s něčím speciálním. Nezdá se, že by ho budoucí historikové měli důvod srovnávat se slavnějšími předchůdci.

0
Vytisknout
11637

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2014