Vasil Biľak se zmýlil o dvacet let

7. 2. 2014 / Jiří Jírovec

čas čtení 2 minuty

"Dnešní doba se na zvací akt dívá různými pohledy"

Vojtěch Filip, Předseda ÚV KSČM

Věta v záhlaví, týkající se vyjádření k úmrtí Vasila Biľaka, popudila Miroslavu Němcovou do té míry, že žádá odvolání Vojtěcha Filipa z pozice Místopředsedy poslanecké sněmovny.

Této političce nedochází, že různý pohled neznamená souhlas. Dobrý příklad může být odsouzení a poprava Rudolfa Slánského. V prvním přiblížení šlo o vyvrcholení zločineckých (tedy komunistických) choutek Klementa Gottwalda.

Byl vykonstruován politický proces a boží mlýny semlely Slánského. Slušný člověk s takovou věcí jistě nemůže souhlasit. Když se týž člověk dozví, že existovala akce Splinter Factor, v jejímž rámci CIA posílala podvržené zprávy o spiklenectví Slánského a dalších představitelů moci (prostřednictvím polského plukovníka Jerzy Swiatla, agenta CIA), začne se dívat na celou věc i z dalšího zorného úhlu, tedy různým pohledem. Nemusí přitom změnit názor na soud a popravu.

k tomu: SAKKO 1991, Stewart Stewen: Výbušnina: Operace CIA Splinter Factor ZDE

Stejné platí i v případu Vasila Bil'aka. Ten s určitou skupinou ve vedení KSČ a státu zastával názor, že v KSČ existují takoví, kteří by v Československu chtěli odstranit socialismus a restaurovat kapitalismus. Tehdy vypadal jako blbec. Kapitalismus nikdo přece otevřeně nechtěl a i takový Havel se teprve po roce 1990 prolhal k pravdě. Pak se ukázalo, že Bil'ak měl pravdu a že se zmýlil jen o dvacet let.

To, že měl Biľak pravdu, neznamená, že pozorovatel najednou změní názor na události v srpnu 1968. Je ovšem nutné dodat, že SSSR nepotřeboval k uhájení svého pískoviště kus papíru od nějakého Biľaka. Miliónová armáda nečeká na nějaký dopis. To ostatně neudělali ani Američané, když předstírali, že napadení Iráku může Hussein zamezit, když se vzdá moci a emigruje. Co na tom, že to byl ochoten udělat.

Takměř hysterický výpad Miroslavy Němcové lze chápat jako snahu ODS po zviditelnění. V budoucnosti se možná budeme na její akt dívat různými pohledy. Třeba jako útok na svobodu slova. To neznamená změnu původního názoru.

0
Vytisknout
16971

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2014