Jací jsme

9. 2. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 6 minut

V Rusku jsou dnes v důsledku tamějšího kapitalismu lidé ohrožováni na svých sociálních právech stejně nebo ještě mnohem více jako v ČR. Je jich více než homosexuálů a nikdo o nich nemluví. Nerovnosti v dnešním Rusku jsou někdy až neskutečné. Jesliže Putinova politika "státní" homofobie dnes zneužívá ve svůj prospěch homofobní nálady jako nástroj integrace (vymezování k jinakosti) a homosexuály jako obětního beránka, je jeho kritika ve stejných intencích a navíc podporuje v ruské společnosti protizápadní nálady. To je pomáhá mu plnit tu roli jakou Putinův režim přesně potřebuje. Z velké časti to byla vždy západní kritika a frustrace z nedosažitelných ambicí, co v Rusku vyvolávalo konzervativní, slavjanofilské (dnes euroasianistické) tendence nepřátelské Západu. Kampaně proti Rusku v tomto stylu jsou kontraproduktivní a destabilizační.

Rusko se v českých podmínkách zase stalo polarizačním tématem, jak ukázal Jan Čulík.

Už zase se v rámci debat můžeme častovat kategorickými šablonkami "rusofob" nebo "rusofil" a už zase si můžeme projektovat naší malou provinční agendu na nějaké emotivně nabité téma jako je dnešní Rusko. Už zase tu máme pohodlný boj dobra se zlem.

Začalo to prezidentskými volbami a neustálým upozorňováním na vztahy M. Zemana k ruskému kapitálu a varováním před Zemanem jako strůjcem geopolitického obratu směr autoritativní (čti komunistický) Východ. Pokračovalo to v parlamentních volbách, kde se někteří politici snažili voličům namluvit, že pokud nezůstanou u moci oni, budou se po pražských ulicích prohánět Putinovy tanky se srpem a kladivem. A pokračuje to v případě Ukrajiny a ruské Olympiády.

DESTABILIZACE EU SE BLÍŽÍ?

Švýcarsko hlasovalo v referendu pro omezení počtu imigrantů

9. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Euroskeptická protiimigrační hnutí v Evropě získala v neděli podporu, když Švýcarsko hlasovalo minimální většinou pro uvalení kvót na nové příchozí do země. Tímto rozhodnutím zpochybnilo své vztahy s Evropskou unií.

V referendu, které zmobilizovali ultrapravicoví populisté, kteří požadují omezení imigrace v zemi, kde téměř každý čtvrtý obyvatel je přistěhovalec, podpořilo uvalení imigračních kvót 50,4 procent voličů. Volební účast byla 56 procent.

Jak český stát likviduje občany II.

9. 2. 2014

čas čtení 4 minuty

Je to zavedený likvidační kolotoč, viz níže. Totéž se stalo paní Džbánkové, pozn. red.

Dobrý den Vážená redakce,

velice Vám děkuji za Vaši práci. Při čtení Vašich článků mám pocit, že žijete v tomto státě a vidíte realitu, kterou hodně našich zákonodárců nevidí, nebo nechce vidět,píše čtenářka, která nechce, abychom zveřejnili její jméno Opakovaně se zabýváte exekucemi, což je můj případ. Bohužel patřím mezi ty, kteří mají nařízenou exekuci pro směnečný peníz jako ručení za úvěr. Ten jsem si se společníkem vzala v době, kdy se firmě dařilo a nepočítali jsme s tím, že budeme muset uzavřít prodejnu. Tím se můj kruh uzavřel. Neměli jsme prostory a finance na splácení úvěrů také ne. Banka nám zesplatnila úvěry a uplatnila vůči mně směnečný peníz. Nyní mám vydán exekuční příkaz na prodej nemovitosti, ve které bydlím. Dále uplatnila exekutorka všechna svá práva t.j. exekuci na účet, exekuci na důchod. Z důchodu je mi a společníkovi sráženo celkem 4.200 a navíc jsem se dohodla, že na účet exekutora skládáme celkem další 4.000 Kč. t. j. měsíčně na účet exekutora odchází asi 8.200, - Kč. Exekutorka nechala nemovitost ocenit soudním znalcem. Dnes mi přišlo ocenění nemovitosti ve výši 850.000, - Kč, kdy původní hodnota 1.700 tis. byla snížena na 850 tis, za kterou chce exekutorka nemovitost prodat.

Katastrofy vyžadují socialismus

8. 2. 2014

čas čtení 4 minuty

Uprostřed katastrofálních záplav v Anglii se konzervativní premiér David Cameron účastní nouzových zasedání vlády a pak o tom posílá zprávu na Twitteru. To je asi tak všechno, píše v deníku Guardian Alex Andreou. Katastrofální škrty ve vládním Úřadě pro životní prostředí, o nichž mnozí dávno varovali, že ochromí zvládání povodní, zrušeny nebyly.

Reakce nynější britské konzervativní vlády na katastrofální záplavy v Somersetu zvýrazňují obrovské dilema, jaké má každá pravicová, neoliberální vláda. Je to totiž boj populismus versus ideologie. Takto obrovská katastrofa totiž vyžaduje, aby se vláda chovala jako socialisté. Je zapotřebí dobře koordinované, pevné zeshora řízené reakce a investice z daňových příjmů na odstranění zoufalé situace, a to striktně na základě potřeby lidí, nikoliv na základě profitability. Proti tomu se přece bouří duše každého neoliberála. Rád by řekl veřejně: "Je to vaše vlastní chyba. Koupili jste si nemovitosti v oblasti ohrožené povodněmi. Měli jste na to být připraveni. Měli jste si platit nákladné pojištění, které by vás zachránilo." Žádný konzervativní politik se to ale teď neodváží říct, protože by to byla jeho politická smrt.

Ruský protihomosexuální zákon je nesprávný - ale špatná je i některá kritika ze Západu

8. 2. 2014

čas čtení 6 minut

Zuřivá kontroverze ohledně nechvalně známého protihomosexuálního zákona Kremlu před zahájením Olympijských her v Soči vyvolala vlnu útoků na Rusko, která je nejen neférová, ale také kontraproduktivní, píše v deníku Guardian velmi rozumně Marc Bennetts.

Mlhavě formulovaný zákon, který Vladimír Putin schválil loni v létě, zakazuje propagaci homosexuality u dětí. Je to zbytečný, neohrabaně vypracovaný zákon, který se v mnoha ohledech podobá "klauzuli č. 28", zakazující propagaci homosexuality v britských školách, zákon, který v Británii zavedla Margaret Thatcherová, a jeho účelem je čistě podpořit podporu pro Putina v nejkonzervativnějších částech Ruska. Tento zákon také vyvolal radikální zvýšení násilí proti homosexuálům, které jsou terčem celosvětových protestů na podporu homosexuální a lesbické komunity v Rusku, a který byl tématem drastického dokumentárního filmu v pořadu Dispatches na Channel Four.

Avšak i když mají západní odpůrci kremelského zákona možná vznešené úmysly, jejich kritika je často hysterická a pokrytecká. Odsuzování Ruska se často blíží hate speech, jako když se Hugh Laurie (představitel dr. House) nedávno vyjádřil, že Rusové nemají naprosto nic co nabídnout světu. Laurieho výkřik však byl ještě mírný v porovnání s výroky Stephena Frye a Jaye Lenoa, kteří kremelský zákon přirovnali k nacistickému pronásledování židů.

Homosexuální žadatelé o azyl jsou v Británii podrobováni ponižujícím výslechům

8. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Z dokumentu, prozrazeného britskému týdeníku Observer, vyplývá, že homosexuálové a lesbičky, kteří žádají v Británii o politický azyl před pronásledováním ve svých domovských zemích, jsou imigračními úředníky podrobováni mnohahodinovým ponižujícím výslechům, kdy musejí odpovídat na otázky týkající se explicitních a soukromých podrobností pohlavního styku se svými partnery, navzdory předpisům, které tuto praxi zakazují.

Britská organizace Stonewall konstatuje, že britský azylový systém je prodchnut "systémovou homofobií".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Znovu a naposledy reaguji na útoky MUDr. Davida

9. 2. 2014 / Anna Šabatová

čas čtení 1 minuta

Ano, je pravda, že zprávu o průběhu šetření v Psychiatrické léčebně Bohnice v roce 2006 jsem jako zástupkyně veřejného ochránce práv předala stěžovatelce (zastoupené plnou mocí panem Zbyňkem Svatbou). Patří to ke standardnímu postupu v rámci šetření, jak dokládá informace zveřejněná na stránkách Kanceláře veřejného ochránce práv "Ochránce shrne své poznatky a právní názor na danou záležitost ve zprávě o výsledku šetření. Zde konstatuje, zda úřad pochybil či nikoli. Zprávu ochránce zasílá stěžovateli a všem úřadům, jichž se šetření týkalo."

Zdroj: ZDE.

Úřadem se rozumí i zařízení.

Tuto diskusi tímto příspěvkem uzavíráme. Oba oponenti dostali právo publikovat dva příspěvky a tímto toto téma končí, pozn. red.

Protiruská propaganda pražských médií bohužel vyvolává v českých občanech nerealistickou idealizaci Ruska

9. 2. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Soustředěná protiruská propaganda pražských médií, přesně podle vzoru, jak to dělala před rokem 1989 vůči Západu, bohužel, jak se zdá, vyvolává ve velké části české populace vzdorně idealizované sympatie vůči Rusku. Když popisovali obdobní mediální slouhové za komunismu v Československé televizi údajný drsný politický a sociální útlak občanů na Západě ("nezaměstnaní tam hladovějí a žebrají"), úplně stejně to vyvolávalo taky u lidí v Československu zcela idealizovaný obraz: usoudili, že média lžou a že na Západě je ráj. Přitom situace byla samozřejmě daleko složitější - jako všude, i na Západě existovala i existuje šikana, útlak, nespravedlnost a korupce. Tak teď si pod pokryteckou kritikou Ruska český televizní divák zase vzdorně idealizuje Rusko...

Pokud si pracovníci České televize opravdu nemohou odpustit politicko-historickou agitku, měli tedy například při londýnských Olympijských hrách vzpomínat na to, jak Britové mučili ve svých koncentračních táborech v Africe v padesátých letech desetitisíce keňských povstalců, a mnoho z nich usmrtili, nebo jak krutě zacházeli v koloniálním období s lidmi v Indii...

Televizním divákům ta pokrytecká jednosměrná propaganda vadí a bohužel v jejím důsledku přijímají zcela idealizovaný obraz Ruska, což je nebezpečné.

Jak napsal například čtenář, který se podepsal jako Lex Druid:

7.2.2014 16:00 ČT sport

Zimní olympijské hry v Soči 2014:

Slavnostní zahájení her

179 minuta a 15 sekunda přenosu

Komentář moderátora ČT:

"No asi by se těžko při slavnostním zahájení na ploše stadionu vyjímaly stalinské gulagy,lágry nucených prací a milióny mrtvých,to vše ve jménu vlády komunistické strany."

Toto je specielně český problém po pětadvacetiletém pravicovém výplachu mozků a manipulaci pravdoláskařů. Moderátoři ČT už mají tu protikomunistickou propagandu tak zažranou do svého myšlení, že již ani nedokáží rozlišit vhodnost situace a dokolečka ji opakují při jakékoli příležitosti a ani jim nedochází,že již nebudou pochváleni či finančně odměněni, protože zadavatel propagandy (ODS) je již mrtev a nervy vedoucí a hýbající s ČT musí odumřít s ním.

Pro srovnání by tentýž moderátor musel při zahájení ZOH 2002 v Salt Lake City (USA) místo nadšeného ryku a potlesku prohlásit, že jde o zemi, kde její kolonizátoři vyvraždili statisíce původních obyvatel kvůli jejich půdě a poté zotročili milióny Afričanů, aby pro ně na té uloupené půdě dřeli a pomáhali tak klíčit americkému imperialismu.

To se však nestalo a nikdo ze zaměstnanců veřejnoprávní ČT by si to vůči našemu novému velkému bratru ani nedovolil,že?

Je politováníhodné, že reportéři ČT svou neschopností vymanit se z normalizačních praktik přispívají paradoxně k vytváření falešného vědomí v českém obyvatelstvu.

V Turecku se protestovalo proti cenzuře internetu

9. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Turecká policie v sobotu použila granátů se slzným plynem a vodních děl proti demonstraci asi 2000 osob, kteří protestovali proti cenzuře internetu v Turecku, které vyvolalo znepokojení v zemi i v zahraničí.

"Platím každý měsíc za internet, ale vláda za mě rozhoduje, na které stránky se mohu podívat," konstatoval jeden demonstrant.

Gambleři moci

8. 2. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 6 minut

Rozdíl mezi politikou a divadlem spočívá především v tom, že hloupý divadelní kus může občan ignorovat stejně jako mizerný politický špektákl, avšak nemusí za něj platit.

Jacob van Blom

Po téměř čtvrtstoleté "kultivaci" naší politické scény už i těm největším nedovtipům začíná být jasné, že politické řemeslo není pro žádné měkoty. Ale na druhou stranu není vhodné ani pro tvrďáky tradičního střihu, kteří nedovedou ustoupit z daného slova, s paličatou zatvrzelostí dodržují sliby, stojí si na svém a věří, že lhát je slabošské. Takoví by se věru se zlou potázali a novináři by je měli za pitomce. Nejlepší je něco mezi tím. Ani tvrdý, ani měkký. Asi jako vajíčko na hniličku.

Na Bil'akovu smrt reagují pražští "demokraté" bil'akovským jazykem

8. 2. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Normalizaci, které byl pan Biľak symbolem, upřímně nesnáším a nemohu přijmout argumenty, že se tehdy žilo sociálně lépe než dneska. Normalizace padla právě proto, že životní úroveň našich západních sousedů byla mnohem vyšší a komunistům u moci vůbec nezáleželo na komunismu nebo na rozvoji národa. Pan Biľak a spol. nezvali Sověty kvůli věrnosti nějakým ideálům, nýbrž kvůli strachu z vyšetřování zločinů stalinismu, které v roce 1968 hrozilo. Jejich jediným cílem bylo udržet si moc a používat k tomu rétoriku nenávisti, za jejíž intenci by se nemusel stydět ani Goebbels, který byl ovšem mnohem méně primitivní.

Občanští demokraté hledající

8. 2. 2014 / Pavel Kopecký

čas čtení 3 minuty

Vasil Biĺak zemřel, aniž by před smrtí pronesl něco památného, takříkajíc výrok "pro historii". Nebo se to alespoň neví, jelikož sdělovacím prostředkům se po "textilním převratu" striktně vyhýbal. Ta naň vzpomínala stále méně, až se nakonec omezovala na občasnou připomínku z jeho výučního listu krejčího: "Na saká nepúšťať." Nicméně úmrtím v požehnaném věku dokázal Vasil Gyula (tak se neostalinista jmenoval původně) naposledy odhalit to, co skvěle prezentoval předtím, než zmizel ze scény...

Zimní olympijské hry v Soči byly zahájeny elegantní, surrealistickou, nenacionalistickou ceremonií

8. 2. 2014

čas čtení 6 minut

V zapnutém černém kabátu s kožešinovým límcem se Vladimír Putin široce usmíval, když zhasla světla na stadionu Fišt. Sám Putin byl sice omezen na necharakteristicky okrajovou roli Olympijskou chartou, která mu dovolila říct jen jednu větu, kdy oznámil oficiální zahájení Olympijských her. Ale triumfální úsměv na jeho tváří se vyrovnal tisícům slov. Pro Putina jsou toto dva nejdůležitější týdny jeho politické kariéry, míní Shaun Walker v deníku Guardian.

Pomineme-li jeden chybný olympijský kruh, hry byly zahájeny velkolepým stylem úvodní ceremonií, která snivým a přepychovým způsobem pohlédla na ruskou historii, ceremonií, která byla tak obří jako přípravy na olympijské hry samotné.

Viktor Suvorov: "Třetí světová válka je nevyhnutelná"

8. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Vojenský historik Nikolaj Poroskov včera v liberální Nězavisimoj gazetě publikoval text, který označuje za produkt telefonického rozhovoru s kontroverzním Viktorem Suvorovem (vlastním jménem Vladimir Rezun), bývalým důstojníkem GRU a autorem známých, zčásti do češtiny přeložených historických prací jako například Všechno bylo jinak aneb Kdo začal druhou světovou válku?. Téma rozhovoru je v současné Evropě prakticky nepředstavitelné: Jak je to s možností a pravděpodobností třetí světové války?

Kdy započne třetí světová válka?

8. 2. 2014 / Michal Mašín

čas čtení 5 minut

Poslední zhruba měsíc se redaktor Karel Dolejší snaží přesvědčit čtenáře o imperiálních nebo přímo agresivních choutkách Ruské federace. V článku "Viktor Suvorov: Třetí světová válka je nevyhnutelná" předvádí zajímavý logický kotrmelec, kdy v článku popisuje pocit ohrožení, do kterého jsou občané RF zřejmě falešně vmanipulováni, a na posledních třech řádcích udělá salto mortale a píše: Vidíte, sousedé? A právě proto se vás Rusko chystá napadnout. Nepíše to takto přímo, ale pouze naznačuje mezi řádky.

Pokud odhlédnu od toho, že o pravdivosti poměrně dosti informací z knih Viktora Suvorova se dá do značné míry pochybovat, nedá se pochybovat o pocitu ohrožení obyvatel RF, které vnímají, ale stejně tak se lze dobrat k tomu, že RF na žádné válce zájem nemá, nicméně se na válku musí připravovat. Žádný stát nezačne válku v období demografického poklesu a v období, kdy nejmodernější vojenské technologie ještě nepřekročily stádium prototypu.

Povodně v jihozápadní Anglii se zhoršují

8. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Meteorologové varují, že v sobotu odpoledne postihne jihozápadní Anglii znovu vydatný déšť a vichřice v rychlosti ař 150 km/h. Za posledních čtyřiadvacet hodin stoupla hladina povodní v těžce postiženém hrabství Somersetu o další metr. Britský rozhlas v sobotu dopoledne citoval čelného poradce britské vlády lorda Sterna, který před několika lety varoval, že globální oteplování bude vážnějším problémem než světový terorismus. Místní obyvatelé tvrdě kritizují londýnské činitele Úřadu pro životní prostředí, který podle nich zanedbal nutnost pravidelně bagrovat místní řeky, které jsou v podstatě jen odvodňovacími kanály v nížinách pod mořskou hladinou, které byly vysušeny za pomoci holandských odborníků v sedmnáctém století.

Jeden zoufalý majitel nové postavené rezidence na Somersetských nížinách si na poslední chvíli nechal kolem svého domu a zahrady navést hradbu zeminy, jak je vidět na obrázku a na videu.

V městysu Dawlish, kde mořské vlny zničily rychlíkovou železniční trať vedoucí po břehu moře do západní Anglie, se železnice zoufale pokusila před postiženým místem rozmístit proti vlnám kontejnery naplněné kamením, aby vlny nemohly dále ničit ulici za železnící, na níž jsou postaveny domy. Za kontejnery na místo zničené ochranné zdi železnice pumpuje beton. Oprava zničeného úseku bude stát 10 milionů liber, tedy 330 milionů Kč. Komentátoři hovoří o tom, že poškození zaplavených oblastí a přímořských středisek, vystavených mořskému vlnobití, připomíná válečnou zónu. Na sobotu odpoledne varovali meteorologové před vlnami dosahujícími výšky až 15 metrů.

Studenti v Glasgow hlasují pro Edwarda Snowdena

8. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Studenti na Glasgow University nominovali Edwarda Snowdena pro ceremoniální funkci "rektora" (obhájce studentských zájmů). Hlasování se bude konat v druhé polovině února.

Solidarita

7. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Předem bych chtěl poděkovat všem mně neznámým lidem, kterým není lhostejný osud druhých lidí a to je dobrá zpráva, že to ještě není s naší republikou tak špatné.Také bych chtěl poděkovat panu Čulíkovi, který vzal moji věc za svou a velmi mě podpořil.Když již stát si neplní povinnosti stanovené zákonem, je dobré zjistit, že ostatní lidé drží při sobě .Při nedodržování zákonů, průtahů řízení a schvalování paskvilů, které si říkají zákony, které již při projednávání je avizováno, že se musí novelizovat, jenom solidarita lidí může přispět k nápravě. Proto bych chtěl poděkovat všem, že mně vrátili víru v lidi a chuť znovu bojovat, aby se do našeho státu vrátilo právo a demokracie .Děkuji.

Posolda Jan

K tomu: Čtenáři souhlasí, že je obscénní, aby energetická firma vypínala proud důchodci po mrtvici

Trvám na tom, že Šabatová zneužila svého postavení zástupkyně ombudsmana

7. 2. 2014 / Ivan David

čas čtení 4 minuty

reakce na stanovisko Anny Šabatové "Doktor David se mýlí" k článku Ivana Davida "Jaký má být ombudsman?"

Neuvedl jsem, že by Mgr. Šabatová obvinila léčebnu ze smrti pacientky, ale protože ke smrti došlo a Mgr. Šabatová byla srozuměna s tím, že zpráva bude předána bulváru, umožnila, aby novináři i matka zemřelé dovodili, že léčebna smrt způsobila.

Bosna-Hercegovina: Demonstranti v Tuzle brutálně zmláceni policií, protesty se šíří po celé zemi

7. 2. 2014

čas čtení 6 minut

5. února došlo v Tuzle k brutálnímu policejnímu zásahu proti demonstrantům. Ti protestovali proti lhostejnosti úřadů místní kantonální vlády vůči nezaměstnanosti, hladu, kvůli nespokojenosti se způsobem, jakým jsou utráceny veřejné prostředky (bosenské úřady např. nedávno nakoupily drahé rychlovlaky, které ale přitom po bosenských kolejích nemůžou jezdit projektovanou rychlostí) a korupci. Došlo přitom k eskalaci veřejného násilí a vůbec největšímu případu policejní brutality v Bosně. Veřejnost je rozhořčena, podle některých zpráv ve městě vypukly další nepokoje a drancování; podle jiných zdrojů však jde o policejní dezinformaci s cílem odvrátit pozornost od brutality zásahu. Policie údajně vniká do soukromých bytů a hledá tam podezřelé.

USA potvrzují ruskou námitku proti systému protiraketové obrany v Evropě

7. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Společnost Lockheed Martin získala kontrakt na integraci dat ze systému protiraketové obrany do leteckých operací. Znamená to, že kdyby stál v Brdech americký protiraketový radar, byl by v praxi využíván ke sledování situace nad Ruskem a potenciálně mohl být použit při leteckých operacích proti němu. A přesně tak před lety zněla jedna z námitek proti výstavbě tohoto zařízení.

Biľak byl bezpochyby vlastizrádce, neví však pražská kavárna, co je noblesa?

7. 2. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Trestní zákon č. 140/1961 Sb. z roku 1961 v § 91 doslova říká: "Československý občan, který ve spojení s cizí mocí nebo s cizím činitelem spáchá trestný čin rozvracení republiky, teroru, záškodnictví nebo sabotáže, bude potrestán odnětím svobody na dvanáct až patnáct let nebo trestem smrti."

Vasil Biľak se dopustil vlastizrady, neboť ve spojení s cizí mocí plánoval svržení legálních představitelů tehdejší čs. republiky. To co udělal bylo příliš dokonce i na Husáka a i Sověti chápali, že dlouhodobě s ním nemohou spolupracovat, protože je příliš zkompromitován, napsal právem Karel Dolejší.

O tom není sporu, přesto mě zaráží způsob, jímž např. Jiří Peňás píše o zemřelém Biľakovi na serveru lidovky.cz:

Čína nabídla Rusku spolupráci proti Japonsku

7. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Rusko odmítlo čínskou nabídku na spolupráci při svém vlastním územním sporu s Japonskem. Zpráva se objevila včera během příprav na jednání japonského premiéra Abeho s ruským prezidentem Putinem v Soči.

Vasil Biľak se zmýlil o dvacet let

7. 2. 2014 / Jiří Jírovec

čas čtení 2 minuty

"Dnešní doba se na zvací akt dívá různými pohledy"

Vojtěch Filip, Předseda ÚV KSČM

Věta v záhlaví, týkající se vyjádření k úmrtí Vasila Biľaka, popudila Miroslavu Němcovou do té míry, že žádá odvolání Vojtěcha Filipa z pozice Místopředsedy poslanecké sněmovny.

Této političce nedochází, že různý pohled neznamená souhlas. Dobrý příklad může být odsouzení a poprava Rudolfa Slánského. V prvním přiblížení šlo o vyvrcholení zločineckých (tedy komunistických) choutek Klementa Gottwalda.

Jak dlouho budeme slepí k cizímu neštěstí?

7. 2. 2014

čas čtení 9 minut

Je-li nějaký problém, je namístě vyřešit jeho příčinu. Vznike-li však z "řešení" problému byznys, nikdy se tento problém ve skutečnosti neodstraní, ale ještě víc prohloubí, aby mohl byznys dál fungovat a přinášet zisk. Aby mohl takovýto byznys dlouhodobě fungovat a dlouhodobě přinášet zisk, musí se problém systémově vytvořit. Výše popsaný mechanismus si žádá kategorické STOP.

To, že stát funguje tím stylem, že vlastně nefunguje .. je vina především českých voličů. Zní to drsně, ale je to tak, je to vina nás - všech voličů. Hned se pokusím vysvětlit proč si toto myslím. Původně jsem zamýšlel, že je na místě vinit občana jako takového, ale přijde mi, že výstižnější výraz je volič. Totiž ten, kdo má právo volit a je tedy způsobilý i věkem - ne jen občan, který třeba do statutu voliče ještě věkem nedospěl ... tímto bych vlastně obviňoval i děti až mimina, která ale za nic nemohou. Volič je totiž i ten, kdo svého práva aktivně nevyužívá. I nevolit je přeci volba, píše čtenář Miloš Hladík.

Různé pohledy na vlastizradu, aneb Pokrytectví, alibismus a povzbuzení pro budoucí zločince

7. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Probíhající spor o vyjádření předsedy KSČM Vojtěcha Filipa k úmrtí Vasila Bilaka má hned několik zajímavých souvislostí. Předně, Vasil Bilak byl Slovák, ale na Slovensku se kromě uzoučké komunistické sekty dnes nenajde prakticky nikdo, kdo by se ho zastával. Slováci jsou na rozdíl od Čechů celkem hrdý národ a relativizování činu člověka, který pozval okupační vojska, pro ně zkrátka nepadá v úvahu. To je úkol pro čecháčky bez sebeúcty.

Ukrajinská krize: Údajné odposlechy telefonátů ohrožují vyjednávací pozici USA

7. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Zřejmě ilegálně odposlechnutý telefonický rozhovor, údajně mezi náměstkyní ministra zahraničí Victorií Nulandovou, která má v Kyjevě zprostředkovat rozhovory mezi vládou a opozicí, a velvyslancem Geoffrey Pyattem, se včera objevil v internetové službě Youtube s ruským překladem. Nulandová, která je radikální zastánkyní intervencionistické doktríny "Responsibility to Protect (R2P)", sprostě nadává na Evropskou unii a vysvětluje plány ohledně budoucnosti ukrajinské opozice. Hodlá prý odstavit šéfa strany Udar Vitalije Klička a naopak vyzvednout do vlády předsedu nacionalistické strany Otčina Arsenije Jaceňuka, který má podle ní ekonomickou kvalifikaci. Rozhovor zřejmě odposlechla a zveřejnila ruská tajná služba.

Americká diplomatka:

"Ať jde Evropská unie do prdele!"

6. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Diplomatka amerického ministerstva zahraničí pro evropské záležitosti Victoria Nuland zřejmě řekla v rozhovoru o krizi na Ukrajině "ať jde Evropská unie do prdele!"

Victoria Nulandová nová vysoká americká diplomatka pro Evropu, byla, zdá se, přistižena při velmi nediplomatickém vyadřování o amerických spojencích v Evropské unii v telefonním rozhovoru, který zřejmě odposlechlo a zveřejnilo Rusko.

Nezvládnutelný strach redaktorů serveru IDnes

Výraz "jít do prdele" kupodivu nyní znamená v jazyce IDnes "vyběhnout"

7. 2. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Je komické, že údajný výrok americké diplomatky Nulandové

"Ať jde Evropská unie do prdele! - Fuck the EU!"

přeložila IDnes takto:

"Bylo by skvělé(...) vyběhnout s EU," řekla Nulandová.

Zdroj: ZDE

Podobně bojácným a zbabělým způsobem zkreslil server IDnes zprávu o tom, že OSN drasticky kritizovala katolickou církev za sexuální zneužívání dětí kněžími. Zprávu IDnes zkreslila tak, že se v podstatě postavila na stranu katolické církve! Její titulek zněl, omluvně: Je za tím homosexuální lobby, zlobí se Vatikán kvůli zneužitým dětem. Zkreslení i této zprávy bylo tak závažné, že tím IDnes naprosto zradila svou novinářskou funkci. Světová média přinesla tuto zprávu pod objektivními titulky jako "OSN odsoudila Vatikán za zneužívání dětí a požaduje okamžitou nápravu", klidně si to zkontrolujte třeba na stránkách BBC, které NEJPRVE samozřejmě vydaly objektivní zprávu o kritice z OSN a teprve za další tři hodiny informaci, že Vatikán tu zprávu považuje "za vměšování do svých záležitostí"...

"BBC: "Vatican 'must immediately remove' child abusers - UN"

BBC: "Church abuse report: Vatican criticises UN 'intervention"

Úroveň IDnes jde velmi rapidně dolů, ještě o hodně níže, než byl tradičně nízký standard tohoto polobulvárního serveru, varujeme. Jak vyplývá z výše uvedených příkladů, list začíná ztrácet i základní zpravodajskou funkci. Pozor na to.

Proč se Babišovi novináři dnes tolik bojí? Vážně je bude miliardář a Slonková trestat, když budou publikovat nezkreslená fakta?

PS. Po zveřejnění této kritiky se IDnes v pátek 7. února polepšila:

Do prd**e s EU! Tato slova z ústa náměstkyně amerického ministerstva zahraničí Victorie Nulandové způsobila napětí mezi Washingtonem a Bruselem. Nulandová se za svá slova omluvila, americké (sic!) diplomacie ze zveřejnění pikantního telefonátu obvinila Rusko....

Zdroj: ZDE

Katolická církev není jediná instituce, která utajuje své zločiny

7. 2. 2014

čas čtení 4 minuty

Podobně se chová britská armáda, britské zdravotnictví, britská policie a v podstatě všechny britské instituce, píše v deníku Guardian Simon Jenkins. Na kritické zprávě OSN o tom, jak reaguje katolická církev na sexuální útoky kněží na děti, není nic nového. Nic nového není ani v mnoha jiných hrůzách, jako je údajná tolerance sexuálního znásilňování v britské armádě, šokující případy zanedbané lékařské péče v britských nemocnicích anebo smrt mladých lidí v policejní vazbě. Ve všech těchto případech si nárokují instituce právo se ze zločinů nezodpovídat. Vláda jim to vždycky za chvíli uzná.

O jaké Unii se (ne)má cenu bavit...

7. 2. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 10 minut

Volby do Evropského parlamentu pomalu klepou na dveře. Bude zajímavé sledovat, na jaká zvučná jména vsadí ANO, zda za TOP09 ponese hrdě prapor podpoře Fiskálnímu paktu bývalá "výkladní skříň" ODS, J. Pospíšil, jestli ODS bude bít na poplach proti Unii a žádat o vystoupení České republiky z tohoto "pekla", či zda ji v tomto tažení předběhnou jiní, či zda jediným nosným tématem bude (často oprávněná) obava z brzkého zavedení eura v České republice.

Čtenáři souhlasí, že je obscénní, aby energetická firma vypínala proud důchodci po mrtvici

6. 2. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Na apel redakce Britských listů, aby čtenáři finančně vypomohli Janu Posoldovi. důchodci po mrtvici, jemuž po dobu dvou let nebyla česká státní správa schopna poskytnout ani minimální příspěvek v nouzi a jemuž nyní poslala energetická firma EON za nezaplacený účet ve výši 9750 Kč výhrůžnou předžalobní výzvu, že mu vypnou elektřinu, reagovali okamžitě čtenáři Britských listů spektakulární pomocí. Janu Posoldovi během čtyřiadvaceti hodin od zveřejnění naši prosby věnovali částku 99 677 Kč. Nezaplacený účet za elektřinu z toho už byl firmě EON uhrazen a zbytek peněz poukazujeme Janu Posoldovi na uhrazení dalších dluhů v jeho nezáviděníhodné situaci invalidy, jemuž stát nepomohl.

Redakce Britských listů chce všem čtenářům, kteří takto operativně pomohli, vyjádřit obrovský dík a hold. Je zjevné, že slušnost, soucit a solidarita z české společnosti ještě nezmizely. Děkuje i Jan Posolda, níže uvedený dopis poslal včera, kdy ještě nebylo známo, že čtenáři poslali desetkrát více peněz, než byl nezaplacený účet za elektřinu:

Poděkování.

Chtěl bych poděkovat všem, kteří mě v moji velmi složité situaci pomohli, když stát si neplní svoji sociální funkci.Dostal jsem novou chuť porvat se s osudem , který mě připravil život a se kterým jsem ani v nejhorším snu nepočítal.Všem ještě jednou děkuji.

Posolda Jan

Usuzujeme, že čtenářská obec Britských listů zareagovala na případ Jana Posoldy tak rychle a tak štědře prostě proto, že skutečnost, že energetické firmy mají v ČR právo vypnout dodávku elektřiny či plynu i invalidovi po infarktu, je nelidská a v civilizované společnosti naprosto nepřijatelná. Je obrovskou vinou českých politiků, že dopouštějí, aby k takovým situacím mohlo docházet. Znamená to, že Česká republika není civilizovanou zemí.

Nemůžeme samozřejmě žádat po čtenářích Britských listů, aby systematicky a opakovaně zasahovali na záchranu bezmocných a invalidních spoluobčanů tam, kde stát drasticky selhal.

Je bezodkladně nutné vyvinout nátlak na politiky, aby byl přijat zákon, že lidem bez prostředků, lidem starým a lidem invalidním a nemocným (zemřou!) se dodávka plynu a elektřiny nesmí vypínat. Tak, jak to platí třeba i v oné kapitalistické Velké Británii.

Politikové v České republice hájí zájmy milionářů a jejich firem. Co tak se projednou pokusit je přimět, aby udělali něco i pro slabší občany společnosti.

Dramatickou a rychlou pomocí pro pana Posoldu dokázali čtenáři Britských listů, že umějí efektivně jednat. Uvažujme, přátelé, nad tím, jak donutit politiky, aby zavedli lidské zákony, které by zajistily, aby k šíleným situacím, v jaké se ocitl Jan Posolda, v české společnosti prostě nedocházelo.

Levice, demokracie a emancipace. Pár poznámek k dnešnímu krizovému stavu

6. 2. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 13 minut

V poslední době se v českém veřejném prostoru začalo více mluvit o antikomunismu, levici a její krizi. Debata, která je velmi potřebná, má ale někdy tak trochu provinční charakter. Není zdaleka pravda, že levice je v krizi jenom v Česku a že je to jen důsledek antikomunistické ideologie, kterou si přisvojila postkomunistická pravice jako nástroj svojí kulturní hegemonie v místním politickém systému. Ve skutečnosti dnes můžeme mluvit o globální krizi levice a jejího emancipačního programu spojené s globální krizí moderní demokracie. Tyto dvě krize spolu úzce souvisejí a budou hlavním tématem tohoto textu, který cílí na akcentování některých souvislostí, aniž by si nárokoval na to být nějakým originálním programovým manifestem.

Umíme se v ČR brát o svá lidská práva?

6. 2. 2014 / Vlasta Hábová

čas čtení 9 minut

U příležitosti Světového dne vody byly 22. března 2012 spuštěny webové stránky pro potřeby zorganizování Evropské občanské iniciativy (EOI) Voda a sanitační zabezpečení jsou lidská práva. Základní požadavky této iniciativy byly následující:

1. Zaručené služby týkající se vody a sanitačního zabezpečení pro všechny v Evropě

2. Žádná liberalizace služeb zajišťujících zásobování vodou.

3. Universální (globální) přístup k vodě a sanitačnímu zabezpečení.

Novinky dezinformovaly veřejnost

Policista smí svědčit o tom, co viděl, ne však o tom, co mu někdo řekl

6. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Novinky.cz zveřejnily v posledních dnech sérii článků o více jak rok starém rozhodnutí Nejvyššího soudu, týkajícím se údajné nepřípustnosti svědectví policistů z místa činu. Tyto články, které byly z počátku založeny na nepochopení daného rozhodnutí a posléze na touze vytěžit z rozvířených zlých vášní maximum (viz tento článek, složený již výhradně z popuzených reakcí "obyčejných lidí") představují esenci novinářského zla (ve zkratce MM), pročež mám potřebu pokusit se tuto zcela zbytečnou prudu (diskuze pod článkem na novinkách je vyloženě strašidelná) ztlumit a reagovat alespoň na související článek zveřejněný tu, na Britských listech, upozorňuje Jakub Tatoušek.

Rasismus mě zraňuje

7. 2. 2014 / Tomáš Gal

čas čtení 2 minuty

V poslední době dostávám takřka denně E-mailovou poštu s vtipy, ať kreslenými, tak textové o Romech. V různých fórech se dočítám, jak prý kradou a vysávají sociální systém. Nepracují a přesto bydlí a jí! To může v několika, či mnoha případech souhlasit. V diskuzích mi jsou pak jako argumenty předkládány věty, jako: "Kdybys s NIMA bydlel v jednom baráku, tak bys mluvil jinak.

Absurdní pozvání do Prahy

6. 2. 2014 / Andrew Stroehlein

čas čtení 2 minuty

Až poletí tento měsíc do Prahy autoritářský vládce Uzbekistánu Islam Karimov, přistane na letišti Václava Havla. Ano, muž, který v současnosti vězní tisíce politických vězňů, přiletí na letiště, pojmenované po jednom z nejslavnějších a nejrespektovanějších politických vězňů naší doby.

Je to tak absurdní situace, že ani nedávno zemřelý autor absurdních her a později prezident Václav Havel by si ji nedokázal představit.

Václav Havel dobře vycházel s většími zločinci, než je Islam Karimov

7. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Pan Stroehlein si ve svém textu zoufá, že uzbecký autoritářský vládce Islam Karimov "přistane na letišti Václava Havla". Jde podle jeho oprávněného soudu o muže, který v "současnosti vězní tisíce politických vězňů" a který se proviní tím, že přistane na letišti pojmenovaném "po jednom z nejslavnějších a nejrespektovanějších politických vězňů naší doby". Ó, hrůzo!

Budeme platit namísto kartou telefonem?

6. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Firma Weve, kterou utvořili tři největší britští mobilní operátoři Vodafone, O2 a EE, se spojila s kreditní firmou Mastercard ve snaze vytvořit systém plateb, který by propojil SIM karty s platebními kartami. Dosud se o totéž bezúspěšně snažily firmy Google a Paypal. Pokud bude projekt úspěšný, mělo by být možné platit v obchodech mobilním telefonem u bezkontaktních terminálů pro platební karty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Gang prospěchářů nám pořád věší s vytrubovanou změnou klimatu bulíky na nos?

7. 2. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 8 minut

ÚVODEM: Nikdo z těch, kteří pracují v rámci IPCC (tj. v Mezinárodním panelu o klimatických změnách), nedostává za svou činnost žádnou odměnu.

Výchozí výsledky obšírné 5. zprávy IPCC o klimatu naší Země přednesené 27/10/2013 ve Stockholmu: 2216 stran, redigovaných 259 vědci, čtených a komentovaných dalšími snad celkem 1089 vědci. Zpráva byla schválena zástupci 110 zemí.

Vitalij Milonov: "Homosexualita je život v projektu zla"

6. 2. 2014

čas čtení 5 minut



Britská televizní stanice Channel Four ve středu vysílala dokumentární film z Ruska, v němž ukázala, že homosexuálové v Rusku jsou terorizováni a mučeni aktivisty z ultrapravicových organizací, zatímco státní orgány zůstávají v nečinnosti. Zpravodajství Channel Four News k tomu mj. z Petrohradu interviewovalo Vitalije Milonova, vlivného současného ruského politika a autora antihomosexuálních zákonů. Rozhovor doporučujeme bedlivé pozornosti čtenářů. Je jedním z četných důkazů této doby, že představovat si, jak to činí někteří Češi, že dnešní Rusko ohrožuje Českou republiku "komunismem", je poněkud zastaralé. Pokud dnešní Rusko ČR něčím ohrožuje, jak vyplývá z pozoruhodného rozhovoru s dnešním čelným ruským politikem, bude to asi přece jen něco poněkud jiného, poznamenává Jan Čulík:

Světoví spisovatelé protestují proti homofobii v Rusku

6. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Více než 200 prominentních mezinárodních spisovatelů, mezi nimi Günter Grass, Salman Rushdie, Margaret Atwood a Jonathan Franzen, protestují otevřeným dopisem proti potlačování svobody projevu ruskými zákony, zaměřenými proti homosexuálům a trestajícím rouhačství. Je to součástí vlny protestů, které vznikají před zahájením zimních olympijských her v Soči.

Ultrakonzervativní ruská politika proti gayům je produktem čistě cynického kalkulu

6. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Ruský politik a fanatický křesťan Vitalij Milonov je sice autorem zákonů pronásledujících homosexuály, avšak nebýval členem Putinovy "osobní" vládnoucí strany Jednotné Rusko. Zcela původně je "křesťanským demokratem" a dokonce zapadnikem (coby baptista), k pravoslaví přešel v roce 1998, k putinovcům se přidal teprve v roce 2007. Ultrakonzervativní směr, jenž reprezentuje, stejně jako ultrapravicoví extrémisté, kteří homosexuály beztrestně napadají, tvoří teprve druhý okruh příznivců prezidenta. Na celé věci tedy není ani tak strašné, že jsou v Rusku v politice fanatici - v americké je jako menšinu nalezneme rovněž - ale fakt, že se režim v jistém okamžiku cílevědomě rozhodl opřít o politickou podporu právě těchto skupin, aniž by sám skutečně sdílel jejich předsudky. Jde o čistě cynický mocenský kalkul, který má ještě další vnitropolitické i zahraničněpolitické aspekty.

Jak to vypadá s právy gayů ve Spojených státech a jinde

6. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Všichni alespoň tušíme, jak to vypadá s právy gayů v Rusku. Koneckonců loňské Prague Pride se jako maskot "zúčastnil" prezident Putin v různých podobách a alegoriích - a vystřídal tak předloňského Václava Klause. Ještě mnohem horší je to ale s právy gayů v Ugandě ZDE, kde homosexuály za lidskou přirozenost mohou odsoudit k doživotnímu trestu. A jak je to s právy homosexuálů ve Spojených státech?

O situaci homosexuálů v USA

6. 2. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Myslím, že článek Daniela Veselého o stavu práv homosexuálů v USA je také tendenční. Pomíjí trend: zatímco v Rusku je zákon proti homosexuálům nový a vystihuje trend od liberálního přístupu k tmářství, v USA jsou zákony proti homosexuálům staré a pocházejí z dob, kdy je měla celá Evropa (připomeňme, že génius Alan Turing byl v poválečné Británii odsouzen za homosexualitu k chemické kastraci a v důsledku toho spáchal sebevraždu).

Jestliže tedy Rusko zavedlo nový zákon proti homosexuálům, v USA jsou už mnohé státy (Massachusetts, Kalifornie, New York, Maryland, Illinois, Washington, New Mexico), které mají legalizované manželství pro stejnopohlavní páry -- tedy manželství zcela rovné s manželstvím heterosexuálů. Navíc Nejvyšší soud v USA v případu Windsor vs. United States 26. června minulého roku rozhodl, že v USA nesmí platit federální zákon, který omezoval manželství pouze pro heterosexuály. Zatímco tedy v USA se odporné dědictví minulosti pomalu rozpouští, v Rusku nejenže nemají ani registrované partnerství pro homosexuály (tedy podřadný legalizovaný vztah oproti plnému manželství), nýbrž zavádějí proti nim další diskriminační zákon. To je podle mne obrovský rozdíl, rozdíl trendů.

Same-sex marriage in the United States ZDE

Mapa, ukazující, kde je v USA legalizované manželství homosexuálů: ZDE

Je současná kritika Ruska neférová?

6. 2. 2014 / Uwe Ladwig

čas čtení < 1 minuta

V některých zemích jsou homosexuálové vězněni. V jiných zemích jsou popravováni. A v našich médiích se teď hraje na to, že v Rusku existuje mimořádný problém. Že se s homosexuály v mnoha zemích světa zachází o hodně brutálněji než dnes v Rusku nikoho v podstatě nezajímá. Světoví intelektuálové by měli raději kritizovat věřící, kteří zbožňují starozákonního Boha a nechápu, že neexistují jen heterosexuální muži a ženy, ale také homosexuálové, poznamenává Uwe Ladwig.

K některým užitým pojmům

6. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Dobrý den,

rád bych zkorigoval použití některých náboženských termínů v článcích týkajících se poměru k LGBT v různých státech světa, píše Jiří Kouba.

Tak panu Veselému uniká "zákon ugandské vlády, jež je namířený proti tamním gayům, fanaticky podporovali američtí evangeličtí křesťané" . Správně by mělo být evangelikální , ne evangeličtí. Anglické "evangelical" se nutně štěpí podle kontextu , kdykoliv je překládáno do češtiny. U nás máme jak evangelíky, tak evangelikály, přičemž anti LGBT agenda patří těm druhým, byť i v umírněnější podobě než je tomu v Rusku. Mezi evangelíky je naopak slyšet hlas obhájců LG (nevím, jak BT) práv (Štorek, Prudký). Obě skupiny se liší i v řadě jiných podstatných atributů.

S pojmem "baptista" se druží vysvětlení , které je nezbytné, pokud se týká sovětského nebo postsovětského kontextu. Zatímco v USA, ale i v ČR, je tím míněna teologicky i kulturně specifická konfese, v SSSR šlo o církev zastřešující nepravoslavné a nekatolické proudy. Vedle "pravého" baptisty sdílel nálepku třeba letniční, tedy 2 typy v jiných podmínkách nepříliš kompatibilní. Tím chci říci, že v ruském kontextu termín "baptista", na rozdíl od kontextu českého, nevypovídá téměř vůbec o názorovém pozadí dotyčného.

Emocionální mrzáci

6. 2. 2014 / Petr Hartman

čas čtení 1 minuta

Jistě se Vám už také stalo, že jste si všimli neadekvátní emocionální reakce u svých známých, kolegů nebo blízkých. Nemyslím přehnané nebo manické, ale právě spíše nedostačující.

Prošel jsem psychologickým výcvikem v rámci školy, kterou jsem studoval ve formě terapeutické skupiny a alespoň dle hodnocení vím, že jsem vcelku "normální jedinec" - idealista. Abych to dokreslil, tak Vladkovy reakce ve vile byly už za mojí opačnou hranicí. Přesto nebo právě proto mě emoční projevy mnohých lidí děsí svojí otupělostí až cynismem. "Žijeme ve zlém světě." říkají. "Nemůžeš brát všechno tak vážně!"

Poslušně hlásím, že jsem vopravdu nic neviděl a neslyšel!

6. 2. 2014 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Tak nějak asi bude vypadat hlášení o šetření případu zadržení pachatele loupeže, protože nic víc asi policisté nebudou vidět, slyšet, zjišťovat. Taky proč, když nějaké jejich svědectví z místa činu bude soud považovat za nevěrohodné, nepoužitelné. Verdikt Nejvyššího soudu v tomto duchu je zcela nepochopitelný a staví policisty, vyšetřující nějaký trestný čin, do role nekompetentního přihlížejícího. Paradoxně výpověď náhodného "čumila" bude mít větší cenu než výpověď a svědectví policistů.

K tomu však prosím vizte tuto opravu od Jakuba Tatouška ZDE

NÁZOR PSYCHIATRA A BÝVALÉHO MINISTRA ZDRAVOTNICTVÍ

Jaký má být ombudsman?

5. 2. 2014 / Ivan David

čas čtení 8 minut

Jako poslanec jsem zřízení úřadu ombudsmana podporoval. Představoval jsem si, že ombudsman bude aktivně vystupovat ve prospěch lidí, jimž jsou upírána nejen "lidská", ale i sociální práva. Doufal jsem, že nebude jen vlažně naplňovat zmocnění ze zákona nebo naopak populisticky demonstrovat nesmiřitelnost v zájmu své další kariéry a místo snahy o řešení parazitovat na problémech. I dnes si myslím, že úřad ombudsmana může takové představy naplňovat.

Možná, že je převážně i naplňuje. Moje osobní zkušenost je ovšem děsivá.

K tomu však vizte tuto reakci od Anny Šabatové ZDE

Doktor David se mýlí

6. 2. 2014 / Anna Šabatová

čas čtení 2 minuty

MUDr. Ivan David ve svém článku "Jaký má být ombudsman", publikovaném dne 5. února 2014 v Britských listech, napsal, že v mé zprávě z šetření ombudsmana v roce 2006 je "nejnápadnějším nesmyslem výtka, že se nepokusili těžce mentálně retardovanou pacientku léčit dietou". Toto tvrzení je nepravdivé, taková výtka ve zprávě nebyla. MUDr. David si to spletl s tvrzením jiné osoby. Zpráva zástupkyně veřejného ochránce práv rovněž nevinila ze smrti pacientky v síťovém lůžku psychiatrickou léčebnu, a to ani nepřímo. Zpráva ovšem vytýkala léčebně jiná pochybení, včetně porušování metodického opatření Ministerstva zdravotnictví upravujícího použití omezovacích prostředků.

Expert na Blízký východ straní válečnému zločinci

5. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 10 minut

Jak jsem už mnohokrát napsal, mám za to, že v českých luzích a hájích jsou povědomí a diskuse o blízkovýchodním konfliktu zahaleny dýmem dezinformací, překrucování a lží. Zatímco je mediální prostor doslova okupován stoupenci izraelské okupační a zahraniční politiky, jako je třeba Irena Kalhousová nebo Jan Fingerland, hlas skutečných odborníků na dané téma, jmenovitě hlas Marka Čejky a Břetislava Turečka, není tolik slyšet. O to větší je pro mě zklamání, když jeden z nich bagatelizuje "odkaz" asi největšího izraelského válečného zločince.

S partnerstvím v polském manželství je to jako s demokracií v Rusku

5. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

V 81% polských domácností perou pouze matky , manželky a milenky, v 67% vaří, v 58% myjí nádobí, uklízejí, vykonávají domácí práce Vánocemi atd., píše v Gazetě Wyborczej Natalia Waloch - Matlakiewicz. Výzkum Centra Badania Opinii Spolecznej ukázal, že o partnerství v domácnosti se toho sice navenek mnoho namluví, avšak všichni vědí, že neexistuje.

Svaz hloupých

5. 2. 2014 / Wenzel Lischka

čas čtení 4 minuty

Nevzdávám to. Po mnoha nezdařených pokusech se stále snažím založit Svaz hloupých. Bohužel pořád a pořád se mi to nedaří. Není to tím, že bychom měli na členství v tomto svazu málo vhodných kandidátů. Naopak, je jich velmi mnoho, zvláště u nás, abychom mluvili za sebe, ale jejich duševní postižení jim nedovoluje, aby se aktivně zapojili do tolik naléhavě potřebného občanského sdružování.

Afghánistán legalizoval bití žen

5. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Nový afghánský zákon dovolí mužům beztrestně bít své manželky, děti a sestry. Zákonnou změnou byla zlikvidována dlouhá léta pomalého pokroku při odstraňování násilí vůči ženám v zemi, která je těžce postižena tzv. "honour kilings", tj. zabíjením žen za účelem "napravení cti rodiny", nucených sňatků a drsného domácího násilí.

Nová zákonná změna zabraňuje příbuzným obviněné osoby, aby proti ní svědčily u soudu. Většina násilí se odehrává v Afghánistánu v rodinách, takže zákon - schválený parlamentem, ale ještě nepodepsaný prezidentem Karzaiem - umlčí svědky násilí i jeho oběti.

Zabíjení žen jejich mužskými příbuznými, kteří nesouhlasí s chováním ženy, bude také nemožné potrestat, stejně jako vynucené sňatky a obchodování s dcerami za účelem urovnání sporů či dluhů.

Země, které vydaly miliardy dolarů na zlepšení justičního systému a lidských práv v Afghánistánu, nyní odtamtud odcházejí a přestávají se angažovat ve stále konzervativnější afghánské domácí politice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Karzai Arranged Secret Contacts With the TalibanZDE

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O hezkých absurdních slovech, neboli Svoboda nejčastěji není levicová

5. 2. 2014 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Když jse pročetl článek Marka Adama s titulem Svoboda je vždycky levicová a v něm výrok prý Václava Bělohradského "liberalismus je vždy levicový", tak jsem se ani moc nedivil, ačkoli z denního života mám úplně jiný pojem. Ovšem ale i v tomto případě jde o to, co človek vlastně subjektivně rozumí použitými výrazy.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2013

14. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2013 přispělo finančně na Britské listy 234 osob bankovním příkazem celkovou částkou 73 570,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2013 částkou 2419,46 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2013 372 181,08 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

82867