Ukrajinská krize: Údajné odposlechy telefonátů ohrožují vyjednávací pozici USA

7. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Zřejmě ilegálně odposlechnutý telefonický rozhovor, údajně mezi náměstkyní ministra zahraničí Victorií Nulandovou, která má v Kyjevě zprostředkovat rozhovory mezi vládou a opozicí, a velvyslancem Geoffrey Pyattem, se včera objevil v internetové službě Youtube s ruským překladem. Nulandová, která je radikální zastánkyní intervencionistické doktríny "Responsibility to Protect (R2P)", sprostě nadává na Evropskou unii a vysvětluje plány ohledně budoucnosti ukrajinské opozice. Hodlá prý odstavit šéfa strany Udar Vitalije Klička a naopak vyzvednout do vlády předsedu nacionalistické strany Otčina Arsenije Jaceňuka, který má podle ní ekonomickou kvalifikaci. Rozhovor zřejmě odposlechla a zveřejnila ruská tajná služba.

USA zveřejnily vyjádření, podle nějž se Nulandová za hrubé vyjádření na adresu EU omlouvá. Zástupci Bruselu odmítli záležitost komentovat s tím, že se snaží především pomoci ukrajinskému lidu, ne řešit zpravodajské kauzy.

Rusko, které se podle ukrajinských diplomatických zdrojů samo důrazně snaží ovlivňovat politickou situaci v zemi tahy za scénou, kritizuje USA za "zasahování do vnitřních záležitostí" Ukrajiny.

Z čtyřminutového telefonátu mj. vyplývá, že Nulandová má v úmyslu ukrajinskou otázku řešit na půdě OSN a že mezinárodní organizaci vnímá jako alternativu k EU, na jejíž adresu se vyjádřila sprostě.

Mluvčí ministerstva zahraničí Jen Psakiová autenticitu nahrávky nepopřela. Bílý dům upozornil na fakt, že na nahrávku poprvé poukázali ruští politici.

Poradce ruského prezidenta pro ekonomickou integraci Sergej Glazjev tvrdí, že USA přispívají týdně ukrajinské opozici částkou 20 milionů dolarů a údajně jí mj. dodávají zbraně. A upozornil, že i Rusko může intervenovat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10760

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2014