DESTABILIZACE EU SE BLÍŽÍ?

Švýcarsko hlasovalo v referendu pro omezení počtu imigrantů

9. 2. 2014

čas čtení 1 minuta
Euroskeptická protiimigrační hnutí v Evropě získala v neděli podporu, když Švýcarsko hlasovalo minimální většinou pro uvalení kvót na nové příchozí do země. Tímto rozhodnutím zpochybnilo své vztahy s Evropskou unií.

V referendu, které zmobilizovali ultrapravicoví populisté, kteří požadují omezení imigrace v zemi, kde téměř každý čtvrtý obyvatel je přistěhovalec, podpořilo uvalení imigračních kvót 50,4 procent voličů. Volební účast byla 56 procent.

Výsledky referenda rozdělily Švýcarsko na západ a východ. Frankofonní západ hlasoval proti uvalení kvót na imigranty, německy mluvící východ byl pro uvalení kvót.

Evropská komise uvedla, že lituje výsledku tohoto reference a bude muset zkoumat jeho dopad na vztahy mezi Švýcarskem a Evropskou unií. "Protiřečí to principu volného pohybu lidí mezi EU a Švýcarskem," konstatovala Komise.

Švýcarsko sice není členem EU, ale je těsně integrováno do Evropské unie a je členem schengenského systému, takže se do Švýcarska z schengenských zemí EU jezdí bez pasové kontroly. Výsledek referenda zpochybňuje celou řadu bilaterálních smluv mezi Švýcarskem a Evropskou unií a je v konfliktu se schengenským systémem.

Pouhé tři měsíce před volbami do Evropského parlamentu bude tento výsledek bezpochyby velkou podporou pro antimigrační populisty a ultrapravicové extremisty v celé Evropě. Očekává se, že zaznamenají v evropských volbách dobré výsledky zejména v Holandsku, v Rakousku a ve Skandinávii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8347

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2014