Povodně v jihozápadní Anglii se zhoršují

8. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Meteorologové varují, že v sobotu odpoledne postihne jihozápadní Anglii znovu vydatný déšť a vichřice v rychlosti ař 150 km/h. Za posledních čtyřiadvacet hodin stoupla hladina povodní v těžce postiženém hrabství Somersetu o další metr. Britský rozhlas v sobotu dopoledne citoval čelného poradce britské vlády lorda Sterna, který před několika lety varoval, že globální oteplování bude vážnějším problémem než světový terorismus. Místní obyvatelé tvrdě kritizují londýnské činitele Úřadu pro životní prostředí, který podle nich zanedbal nutnost pravidelně bagrovat místní řeky, které jsou v podstatě jen odvodňovacími kanály v nížinách pod mořskou hladinou, které byly vysušeny za pomoci holandských odborníků v sedmnáctém století.

Jeden zoufalý majitel nové postavené rezidence na Somersetských nížinách si na poslední chvíli nechal kolem svého domu a zahrady navést hradbu zeminy, jak je vidět na obrázku a na videu.

V městysu Dawlish, kde mořské vlny zničily rychlíkovou železniční trať vedoucí po břehu moře do západní Anglie, se železnice zoufale pokusila před postiženým místem rozmístit proti vlnám kontejnery naplněné kamením, aby vlny nemohly dále ničit ulici za železnící, na níž jsou postaveny domy. Za kontejnery na místo zničené ochranné zdi železnice pumpuje beton. Oprava zničeného úseku bude stát 10 milionů liber, tedy 330 milionů Kč. Komentátoři hovoří o tom, že poškození zaplavených oblastí a přímořských středisek, vystavených mořskému vlnobití, připomíná válečnou zónu. Na sobotu odpoledne varovali meteorologové před vlnami dosahujícími výšky až 15 metrů.

0
Vytisknout
8327

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2014