Protiruská propaganda pražských médií bohužel vyvolává v českých občanech nerealistickou idealizaci Ruska

9. 2. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Soustředěná protiruská propaganda pražských médií, přesně podle vzoru, jak to dělala před rokem 1989 vůči Západu, bohužel, jak se zdá, vyvolává ve velké části české populace vzdorně idealizované sympatie vůči Rusku. Když popisovali obdobní mediální slouhové za komunismu v Československé televizi údajný drsný politický a sociální útlak občanů na Západě ("nezaměstnaní tam hladovějí a žebrají"), úplně stejně to vyvolávalo taky u lidí v Československu zcela idealizovaný obraz: usoudili, že média lžou a že na Západě je ráj. Přitom situace byla samozřejmě daleko složitější - jako všude, i na Západě existovala i existuje šikana, útlak, nespravedlnost a korupce. Tak teď si pod pokryteckou kritikou Ruska český televizní divák zase vzdorně idealizuje Rusko...

Pokud si pracovníci České televize opravdu nemohou odpustit politicko-historickou agitku, měli tedy například při londýnských Olympijských hrách vzpomínat na to, jak Britové mučili ve svých koncentračních táborech v Africe v padesátých letech desetitisíce keňských povstalců, a mnoho z nich usmrtili, nebo jak krutě zacházeli v koloniálním období s lidmi v Indii...

Televizním divákům ta pokrytecká jednosměrná propaganda vadí a bohužel v jejím důsledku přijímají zcela idealizovaný obraz Ruska, což je nebezpečné.

Jak napsal například čtenář, který se podepsal jako Lex Druid:

7.2.2014 16:00 ČT sport

Zimní olympijské hry v Soči 2014:

Slavnostní zahájení her

179 minuta a 15 sekunda přenosu

Komentář moderátora ČT:

"No asi by se těžko při slavnostním zahájení na ploše stadionu vyjímaly stalinské gulagy,lágry nucených prací a milióny mrtvých,to vše ve jménu vlády komunistické strany."

Toto je specielně český problém po pětadvacetiletém pravicovém výplachu mozků a manipulaci pravdoláskařů. Moderátoři ČT už mají tu protikomunistickou propagandu tak zažranou do svého myšlení, že již ani nedokáží rozlišit vhodnost situace a dokolečka ji opakují při jakékoli příležitosti a ani jim nedochází,že již nebudou pochváleni či finančně odměněni, protože zadavatel propagandy (ODS) je již mrtev a nervy vedoucí a hýbající s ČT musí odumřít s ním.

Pro srovnání by tentýž moderátor musel při zahájení ZOH 2002 v Salt Lake City (USA) místo nadšeného ryku a potlesku prohlásit, že jde o zemi, kde její kolonizátoři vyvraždili statisíce původních obyvatel kvůli jejich půdě a poté zotročili milióny Afričanů, aby pro ně na té uloupené půdě dřeli a pomáhali tak klíčit americkému imperialismu.

To se však nestalo a nikdo ze zaměstnanců veřejnoprávní ČT by si to vůči našemu novému velkému bratru ani nedovolil,že?

Je politováníhodné, že reportéři ČT svou neschopností vymanit se z normalizačních praktik přispívají paradoxně k vytváření falešného vědomí v českém obyvatelstvu.

0
Vytisknout
12252

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2014