V Británii zemřel ve věku 82 let zakladatel kulturálních studií Stuart Hall

11. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Byl to sociolog, který ovlivnil akademickou, politickou i kulturní debatu po dobu delší než šedesát let

Stuart Hall, který se narodil na Jamajce, byl profesorem sociologie na Open University (která vysílá univerzitní kursy v televizi ve spolupráci s BBC v rámci vzdělávání dospělých) v letech 1979-1997 poté, co byl výzkumníkem v prvním britském centru kulturologie, které r. 1964 na univerzitě v Birminghamu založil Richard Hoggart. V osmdesátých letech Hall spolupracoval těsně s časopisem Marxism Today. Jeho kritika thatcherismu - což je výraz, který vytvořil Stuart Hall - odmítala tradiční levicový názor, že kulturu určují čistě ekonomické síly. Tato kritika později ovlivnila šéfy Labouristické strany, jako byl Tony Blair.

Po příjezdu do Británie z Jamajky, kde Stuart Hall získal r. 1951 studijní stipendium, Hall zjistil, že "nejsem Angličan a nikdy jím nebudu."

Hall se stal r. 1958 zakladatelem časopisu New Left Review, která zahájila debatu na témata, jimiž se do té doby nikdo nezabýval - o imigraci, o politice totožnosti a o multikulturní společnosti. Stuart Hall se stal čelnou osobností Nové levice v Británii a jeden z mála jejích členů, kteří nebyli běloši.

V Birminghamu r. 1964 spolu s dvěma radikálními britskými poválečnými mysliteli založil Hall první kulturologický program na britské univerzitě. Později se stal Stuart Hall synonymem pro kulturologii. Zdůrazňoval, že stojí za to studovat populární kulturu, pokud chceme skutečně porozumět tomu, co je chybného v Británii a s kapitalismem obecně.

Totéž samozřejmě platí ve zvýšené míře i o dnešních poměrech v České republice.

V roce 1978 byl Stuart Hall spoluautorem knihy Policing the Crisis: Mugging, the State and Law and Order (Jak policií zvládat krizi: přepady v ulicích, stát a zákon a pořádek), bravurní pokus zabývat se "klíčovými otázkami rasy, politiky rasismu a odmítání rasismu". V knize Hall ukazoval, jak britská stát vytváří rasistickou paniku, zaměřenou proti mladým černochům. Ty se stávají "supervykořisťovaným subproletariátem". (Srovnejme s osudem Romů v ČR.)

Hall přednášel a psal o rasismu, totožnosti, sociálních změnách v Británii a o měnící se roli Británie ve světě. Stal se "otcem multikulturalismu".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7039

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2014