Nový investigativní server The Intercept:

Americká bezpilotní letadla se zaměřují nikoliv na lidi, ale na SIM karty v mobilech

11. 2. 2014

čas čtení 4 minuty

Americká špionážní agentura NSA využívá složité analýzy elektronického monitorování a nikoliv výzvědných informací získaných lidmi-špiony jako primární metody při vyhledávání cílů pro své letecké údery bezpilotními letadly. Je to nespolehlivá taktika, která vede k usmrcování nevinných nebo neidentifikovaných osob, píše známý investigativní novinář Glen Greenwald na novém internetovém zpravodajském serveru The Intercept, který spustila mediální společnost FirstLook. Vlastní ji zakladatel serveru eBay, miliardář Pierre Omidyar. NSA odmítla na článek reagovat. Spuštění investigativního serveru The Intercept bylo urychleno, protože je podle prohlášení společnosti FirstLook důležité bojovat proti zintenzivňujícím se útokům na novináře, informující o vládním špehování občanů a dalších tajných programech.

Podle bývalého operátora bezpilotních letadel, který pracoval pro americké Spojené velitelství zvláštních operací (JSOC) a který také pracoval v NSA identifikuje NSA často cíle útoků bezpilotních letadel prostřednictvím kontroverzní anaýzy metadat a využíváním technologií sledujících mobilní telefony. NSA si nenechává potvrdit americkými špiony totožnost osob, které se mají stát terčem leteckého úderu bezpilotních letadel, a CIA nebo americká armáda nařizují letecké údery na základě aktivity a lokalizaace mobilního telefonu, který údajně používá osoba podezřívaná z terorismu.

NSA "geolokalizuje" SIM kartu nebo mobilní telefon podezřívaného teroristy, což pak umožňuje CIA nebo americké armádě uskutečnit noční razie nebo útoky bezpilotními letadly které vedou k zajetí či usmrcení podezřívané osoby.

Operátor JSOC zdůraznil, že tato technologie úspěšně zlikvidovala četné teroristy a osoby vyrábějící bomby k útokům proti americkým vojákům v Afghánistánu. Avšak varoval také, že v důsledku této taktiky byly usmrceny i nevinné osoby.

Jedním problémem je skutečnost, že terče amerických útoků si jsou stále více vědomy toho, že NSA spoléhá na geolokaci jejich telefonů, a proto používají neutralizačních technik. Někteří používají až 16 různých SIM karet. Jiní si nejsou vědomi toho, že jejich mobilní telefony se staly terčem NSA a půjčují své telefony, i se zaměřenou SIM kartou, svým přátelům, dětem, manželkám a rodinným příslušníkům.

Někteří vedoucí pracovníci Talibanu, kteří si jsou vědomi zaměřovacích metod NSA, záměrně náhodně směňují SIM karty mezi svými jednotkami, aby znemožnili sledování jednotlivých osob. "Chodí na schůze, všichni si z telefonu vyjmou své SIM karty, hodí je do pytlíku, zamíchají je a každý si pak vezme při odchodu náhodnou SIM kartu," vysvětlil bývalý operátor amerických bezpilotních letadel. "Tak nás matou."

Proto i když NSA správně identifikuje a zaměří příslušnou SIM kartu, telefon může mít ve vlastnictví někdo úplně jiný, a ten je pak usmrcen leteckým úderem. Americké údery bezpilotními letadly často usmrcují osoby, aniž by americká armáda věděla, zda osoba, která byla usmrcena, byla skutečně zamýšleným terčem.

"Jakmile se uskuteční letecký úder, víte, že telefon byl zničen," svědčil bývalý operátor amerických dronů, "jenže nevíme, kdo ten telefon měl v kapse. Je to velmi sporné."

Bývalý operátor amerických dronů svědčil také o tom, že se osobně účastnil útoků bezpilotními letadly, kde byla známá totožnost terče útoku, ale byli usmrceni i další neznámí lidé, kteří stáli kolem.

"Možná to byli teroristé," říká. "Nebo to byli rodinní příslušníci, kteří s činností zaměřené osoby neměli nic společného."

Dodal, že NSA často lokalizuje osoby, které mají být usmrceny leteckými údery tím, že analyzuje aktivitu SIM karty, nikoliv skutečný obsah telefonních rozhovorů. Na základě svých zkušeností dospěl bývalý operátor amerických bezpilotních letadel k závěru, že zabíjení bezpilotními letadly není ničím jiným, než usmrcování osob na základě nespolehlivých metadat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13463

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2014