V Turecku se protestovalo proti cenzuře internetu

9. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Turecká policie v sobotu použila granátů se slzným plynem a vodních děl proti demonstraci asi 2000 osob, kteří protestovali proti cenzuře internetu v Turecku, které vyvolalo znepokojení v zemi i v zahraničí.

"Platím každý měsíc za internet, ale vláda za mě rozhoduje, na které stránky se mohu podívat," konstatoval jeden demonstrant.

Nová omezení internetu, která v Turecku vešla v platnost ve středu, dávají poskytovatelům internetových služeb právo bez soudního příkazu zablokovat internetové stránky, které podle jeho úsudku porušují soukromí anebo jsou urážlivé. Kritikové poukazují na to, že je to údajně pokus premiéra Erdogana potlačit opoziční názory a zabránit lidem k přístupu na internetu k informacím o korupci na vysokých místech.

Cenzura internetu je zaváděna právě v době, kdy Erdogan od prosince čelí korupčnímu skandálu. Americká lidskoprávní organizace Freedom House poukazuje na to, že za poslední rok "byly v důsledku vládního nátlaku propuštěny desítky novinářů a hrozby vládních činitelů novinářům jsou běžné."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7028

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2014